Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Διαγωνισμός για έξυπνους μετρητές: Απερρίφθη η προσφυγή των Ελβετών της Landis+Gyr – Ερωτηματικά για τη συνέχεια

Διαγωνισμός για έξυπνους μετρητές: Απερρίφθη η προσφυγή των Ελβετών της Landis+Gyr – Ερωτηματικά για τη συνέχεια

Η προσφυγή που είχε καταθέσει η ελβετική εταιρεία Landis+Gyr στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, κατά της απόφασης του ΔΕΔΔΗΕ με την οποία καθορίστηκαν οι εταιρείες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τους έξυπνους μετρητές απερρίφθη χθες, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος της απόρριψης της

προσφυγής είναι ότι η Landis+Gyr δεν είχε περιλάβει δέσμευση στο Ενιαίο Ευρωπαϊκό Έγγραφο Σύμβασης για το που, σε ποιό εργοστάσιο, θα κατασκευάσει τους έξυπνους μετρητές. Κι αυτό παρότι η εταιρεία ανέφερε μέσα στο φάκελό της την πρόθεσή της να αξιοποιήσει προς τούτο το μεγάλο και σύγχρονο εργοστάσιο που έχει στην Κόρινθο.

Τώρα η εταιρεία έχει τη δυνατότητα αρχικά να κάνει αίτημα ακύρωσης της απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (που θα συζητηθεί και θα υπάρξει οριστική απόφαση εντός ολίγων ημερών) και στη συνέχεια, εάν δεν δικαιωθεί, να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είναι άγνωστο το τι θα πράξει η Ελβετική εταιρεία και αν ο διαγωνισμός θα μπεί σε μια φάση καθυστερήσεων, δεδομένου ότι και οι υπόλοιπες εταιρείς, που έχουν «περάσει» στη δεύτερη φάση, θα κινηθούν προφανώς προς ενίσχυση των συμφερόντων τους.

Όπως έχει γράψει το energypress, στην αντιπαράθεση ΔΕΔΔΗΕ - Landis+Gyr, ο Διαχειριστής έχει βρει σύμμαχο την ελληνική εταιρεία PROTASIS, που ηγείται μιας εκ των τεσσάρων κοινοπραξιών της short list και η οποία έχει υποβάλει προσφυγή στην… προσφυγή των Ελβετών.

Ως γνωστόν, για την β' φάση έχουν προεπιλεγεί οι αμερικανικές Itron (συγκεκριμένα η θυγατρική της στην Ισπανία) και Elster Rometrics, η σλοβενική Iskraemeco και η ελληνική Protasis. Εκτός της Landis+GYR, «κόπηκαν» η δανέζικη Netcompany Intrasoft και η ιταλική Gridspertise.

Τα τέσσερα σχήματα, αναλυτικά, είναι:

1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).

2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.

3. Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.

4. Και η ελληνική Protasis AE, είναι μια κοινοπραξία από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

Μόνο εφόσον αποσαφηνιστεί το τι μέλλει γενέσθαι, ο Διαχειριστής θα αποστείλει στους συμμετέχοντες το β΄ μέρος του διαγωνισμού. Δηλαδή τις τεχνικές προδιαγραφές των μετρητών, καθώς και το IMR MDM (Meter Data Management System), το οποίο δεν είναι άλλο από το software, δηλαδή το «μυαλό» του όλου συστήματος.

 

 Χάρης Αποσπόρης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου