Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

ΔΕΗ / Τα σοβαρά ερωτήματα μετά την εξαγορά της Enel

133080214.jpg

Με μια αμφιβόλου σκοπιμότητας και ηθικής και ενδεχόμενου ρίσκου συμφωνία, χωρίς έλεγχο και διαφάνεια ολοκληρώνουν, προεκλογικά, το δήθεν success story τής ΔΕΗ η κυβέρνηση Ν.Δ. και η εκλεκτή της

χρυσοπληρωμένη διοίκηση, επιβεβαιώνοντας ότι η επιχείρηση έχει απωλέσει προ πολλού τον κοινωνικό της ρόλο προς χάριν των κερδών των μετόχων. Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΗ για την υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς της Enel Ρουμανίας από τον ομώνυμο ιταλικό όμιλο είναι μια συναλλαγή που στο παρά πέντε των εκλογών δημιουργεί δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την επόμενη ημέρα στη νέα κυβέρνηση και διοίκηση.

Η επιλογή αυτή προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία, καθώς προβλήματα της εταιρείας στη Ρουμανία (ζημιές, δανεισμός, αγορά) σε συνδυασμό με το ύψος του τιμήματος, τον σημαντικό τραπεζικό δανεισμό και άλλα πιθανά βάρη που μπορεί να προκύψουν από υποχρεώσεις της Εnel παραπέμπουν σε ενδεχόμενες επισφάλειες για την ελληνική επιχείρηση, που επιβεβαιώνονται και από την άρνηση της κυβέρνησης για σχετική συζήτηση-ενημέρωση στη Βουλή (αίτημα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από 18.1.2023).

Η τιμή τιμή δεν έχει

Ναι μεν ανακοινώθηκε τίμημα ύψους 1,26 δισ. ευρώ για την απόκτηση όλων των ενεργειακών δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, όμως μάλλον δεν είναι το τελικό νούμερο. Μιλώντας για «συνήθεις προσαρμογές», η ΔΕΗ αναφέρει ότι προβλέπεται μηχανισμός κερδών στο πλαίσιο μιας πιθανής επιπρόσθετης πληρωμής με βάση μια μελλοντική αύξηση της αξίας των δραστηριοτήτων της εμπορίας και τα 3,2 εκατ. των πελατών στη Ρουμανία. Δηλαδή αν η δραστηριότητα της εμπορίας αποκτήσει στα επόμενα δύο έτη αξία μεγαλύτερη από αυτή που έχει ενσωματωθεί στο σημερινό αντίτιμο, θα καταβληθεί στον Όμιλο Enel επιπρόσθετη πληρωμή, το μέγεθος της οποίας αυξάνεται όσο αυξάνεται και η επιπλέον αξία.

Η ΔΕΗ βλέπει και σ’ αυτό το σημείο συμφωνία «win-win και για τις δύο πλευρές», αλλά και απόδειξη ότι το τίμημα που πέτυχε είναι «εξαιρετικά συμφέρον»... Θεωρεί δε πως θα πρόκειται για μικρή επιπρόσθετη πληρωμή, που δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά τής συναλλαγής. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ «έκλεισε» τη συμφωνία στην εμπορία με 66,5 ευρώ/πελάτη, δηλαδή συνολικά στο κομμάτι αυτό αντιστοιχεί συνολικό τίμημα ύψους 213 εκατ. ευρώ. Εντελώς υποθετικά σκεπτόμενοι, αν για παράδειγμα υπάρξει μια αύξηση της αξίας του πελατολογίου της τάξης των 10 ευρώ/πελάτη, τότε θα μιλάμε για «μικρή» επιπλέον επιβάρυνση της τάξης των 32 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αντιπαραθέτει για να αποδείξει ότι ψωνίζει σε τιμή «ευκαιρίας», ότι η πρόσφατη εξαγορά της Watt&Volt από την Protergia έγινε στα 180 ευρώ/πελάτη, ενώ τώρα «αγοράζει» σχεδόν στο 1/3 αυτής της τιμής. Το ενδεχόμενο η άλλη εξαγορά να ήταν ακριβή μάλλον βρίσκεται στο… φαντασιακό.

Πού πήγαν έσοδα και υπερκέρδη;

Παράλληλα, η ΔΕΗ, για να χρηματοδοτήσει τη «μοναδική ευκαιρία», θα διαθέσει μόνο 460 εκατ. από ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα 800 εκατ. θα εξασφαλιστούν μέσω τραπεζικού δανεισμού (485 εκατ. με δανεική χρηματοδότηση διάρκειας πέντε ετών από ελληνικές τράπεζες, συν 315 εκατ. δάνειο-γέφυρα από διεθνείς τράπεζες). Δηλαδή υπάρχει ανάγκη για κάλυψη σχεδόν των δύο τρίτων του τιμήματος με δανειοδότηση όταν η επιχείρηση είχε στη διάθεσή της υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή και στην προμήθεια και ακόμη 2,6 δισ., τα οποία εισέπραξε συνολικά από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με την οποία παράλληλα «ξεφορτώθηκε» την πλειοψηφία του Δημοσίου.

Πανηγυρισμοί Στάσση

Ο Γ. Στάσσης χαρακτήρισε ιδανική επιλογή και μοναδική ευκαιρία την απόκτηση της εταιρείας «με ελκυστική αποτίμηση» και «με απώτερο αποτέλεσμα τη δημιουργία αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη μας» - προφανώς όχι την κοινωνία, που καταρρακώθηκε από τις απανωτές ανατιμήσεις και την αισχροκέρδεια, αλλά τους ιδιώτες μετόχους...

Οπως έχει γράψει η ΑΥΓΗ από τον Δεκέμβριο, ο Όμιλος Enel είχε ανακοινώσει το περασμένο φθινόπωρο ότι σχεδιάζει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 21 δισ. ευρώ προκειμένου να μειώσει το καθαρό χρέος του. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με ρουμανικά μέσα, ο Όμιλος Enel κατέγραψε λειτουργικές ζημιές 115 εκατ. ευρώ στον κλάδο λιανικής στη Ρουμανία και 51 εκατ. στις υποδομές και στα τοπικά δίκτυα. Αναφέρεται δε ότι οι ρουμανικές θυγατρικές Enel Energie και Enel Energie Muntenia, βασικοί προμηθευτές ρεύματος στην τοπική αγορά, έλαβαν δάνειο 375 εκατ. από τη μητρική εταιρεία τον Αύγουστο, αν και είχαν ήδη συνάψει δανειακές συμβάσεις, για να καλύψουν χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Για να δείξει ότι θεωρεί ιδιαίτερα συμφέρον το τίμημα, η ΔΕΗ κάνει σύγκριση μεταξύ πρόσφατων συναλλαγών στην Ελλάδα παραθέτοντας δείκτες (ποσά ανά πελάτη, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση) δραστηριοτήτων που αγόρασε (Watt&Volt και ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τη ΜΟΗ), αλλά και της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (στη Macquarie), που είναι αναλογικά υψηλότεροι έναντι των αντίστοιχων της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας. Πάντως, μιλώντας για δίκτυα και πελάτες, δεν γίνεται καμία αντιπαραβολή με τα 1,3 δισ. στα οποία ξεπούλησε τον ΔΕΔΔΗΕ με σχεδόν 7 εκατ. πελάτες, έναντι των δικτύων για 3,2 εκατ. πελάτες στη Ρουμανία.

Αναζητούνται αρχές και αξίες

Ως γνωστόν, οι αμφιβολίες δεν αφορούν μόνο τα κόστη, τις πιθανές επισφάλειες και τις σκοπιμότητες που συνδέονται με την εξαγορά, αλλά και τη συμβατότητα με την… προνομιακή προϊστορία τού νυν επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσση με την πρώην εταιρεία του. Θυμίζουμε ότι την περίοδο 2016 έως 2019, οπότε και επιλέχθηκε από την κυβέρνηση Ν.Δ. ως «ιδανικό πρόσωπο» (αν και με αδυναμίες στο βιογραφικό…) για να αναλάβει τη ΔΕΗ (σ.σ.: με το αζημίωτο, ήτοι χρυσές αμοιβές, μπόνους-υπερμπόνους ύψους 339.000 ευρώ μόνο το 2021 και μετοχές ΔΕΗ), κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Enel Romania SrL. Αίσθηση προκαλεί και η σπουδή του άξιου CEO -που έφερε σε πέρας ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, χρυσά μισθολόγια για τον εαυτό του και τα στελέχη του, συνεχείς ανατιμήσεις τιμολογίων, υπερκέρδη στην παραγωγή και στην προμήθεια και πολλά άλλα- για επενδυτικό «άνοιγμα» προς τις χώρες των Βαλκανίων, που δεν έγινε ποτέ μέσα στα τριάμισι χρόνια με τον Γ. Στάσση στο τιμόνι της ΔΕΗ και χωρίς business plan.

 

  www.avgi.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου