Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Τι λένε οι Ιταλοί της Enel για την συμφωνία με την ΔΕΗ – Ποια είναι τα σχέδια τους για την Ελλάδα

Enel Romania ΔΕΗ

Ως ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου 2023-2025 της Enel αξιολογεί την πώληση της Εnel Romania στη ΔΕΗ ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιταλικού κολοσσού Φραντσέσκο Σταράτσε σύμφωνα με την ανακοίνωση της Enel. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο προβλέπει την πλήρη αποεπένδυση της Enel από τη

Ρουμανία, την Αργεντινή και το Περού και την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε άλλες χώρες με βασικό στόχο τη μείωση του θηριώδους χρέους του ιταλικού ομίλου που προσέγγιζε τα 80 δις. στο τέλος του 2022.

«Είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα που πετύχαμε στη Ρουμανία από τότε που τοποθετηθήκαμε στη χώρα το 2005, καθώς αναδειχθήκαμε σε έναν από τους βασικούς καθετοποιημένους ενεργειακούς ομίλους της χώρας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ένας παίκτης με ηγετική θέση στην διεθνή αγορά όπως η ΔΕΗ θα συνεχίσει αυτό το success story”, δήλωσε ο κ. Σταράτσε.

H συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση της τάξης του 1,7 δις. ευρώ στο καθαρό χρέος του Ομίλου, με το μεγαλύτερο μέρος του οφέλους να αποτυπώνεται στην τρέχουσα χρήση. Παράλληλα αναμένεται σωρευτική αρνητική επίδραση της τάξης του 1,4 δις. ευρώ για την περίοδο 2022-2023 στα δηλωθέντα καθαρά κέρδη του Ομίλου, εκ των οποίων ποσό 800 εκατ. ευρώ αφορά σε αποδέσμευση συναλλαγματικού αποθέματος που θα εγγραφεί το 2023.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η συμφωνία είναι ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική στόχευση για επανατοποθέτηση της Enel σε χώρες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όπου έχει καθετοποιημένη παρουσία, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Χιλή και η Κολομβία.

Τα σχέδια της Enel για την Ελλάδα

Η Ελλάδα και η Αυστραλία είναι οι δυο χώρες που έχουν ενταχθεί στο λεγόμενο «Stewardship Model» που σημαίνει ότι η εταιρεία θα βρίσκεται μεν σε θέση οδηγού, αναζητώντας όμως εταίρο για να συμπράξει. Στο πλαίσιο αυτό, όσον αφορά στην αγορά της Ελλάδας, έχει εισέλθει στην τελική ευθεία μπαίνει η είσοδος ξένου στρατηγικού εταίρου στην Enel Green Power Hellas, με το deal να ολοκληρώνεται –όπως όλα δείχνουν- έως το Πάσχα, νωρίτερα του αρχικού χρονοδιαγράμματος που έκανε λόγο για αρχές του καλοκαιριού. Δεσμευτικές προσφορές φέρονται να έχουν καταθέσει πέντε ξένα funds, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο αυστραλιανός όμιλος Macquarie και το fund CVC Capital. Πρόσφατα δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου ανέφεραν ότι μεταξύ των «μνηστήρων» και τη γαλλική Ardian, καθώς και την Antin Infrastructure Company. Η Enel Green Power Hellas έχει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 481,7 MW και διαθέτει επίσης χαρτοφυλάκιο έργων προς ανάπτυξη 1,5 GW το οποίο ωριμάζει.

Ο Όμιλος Enel είναι κορυφαίος παίκτης ενέργειας στη Ρουμανία από το 2005, με δραστηριότητα στη διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με πάνω από 500 MW που διαχειρίζεται η Enel Green Power Romania, καθώς και προηγμένες ενεργειακές υπηρεσίες. Οι ρουμανικές εταιρείες διανομής του Ομίλου δραστηριοποιούνται σε τρεις βασικές περιοχές της χώρας, και συγκεκριμένα στη Muntenia Sud (που συμπεριλαμβάνει το Βουκουρέστι), στην Banat και στην Dobrogea, εξυπηρετώντας συνολικά πάνω από 3 εκατομμύρια πελάτες. Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι κορυφαίοι πάροχοι ενέργειας στη χώρα, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Ο Όμιλος στη Ρουμανία δραστηριοποιείται επίσης στις οικιακές υπηρεσίες, την κατανεμημένη παραγωγή και τΕΞΑΓην ενεργειακή απόδοση με την Enel X και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης με την Enel X Way.

 

energymag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου