Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Το Investor Day της ΔΕΗ μετατίθεται για μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Enel - Πως υποδέχτηκαν το deal τα ξένα ΜΜΕ

Το Investor Day της ΔΕΗ μετατίθεται για μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Enel - Πως υποδέχτηκαν το deal τα ξένα ΜΜΕ

Σε χρόνο μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania, δηλαδή από το καλοκαίρι και μετά, μεταθέτει η ΔΕΗ το Investor Day, το οποίο παραδοσιακά γινόταν πάντα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τώρα θα γίνει μετά το κλείσιμο του deal, δηλαδή μετά την έγκριση και μεταβίβαση των μετοχών στην ΔΕΗ, κάτι που αναμένεται προς τα

τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου, ενδεχομένως και νωρίτερα εφόσον «τρέξουν» με ταχύ ρυθμό οι διαδικασίες.

Κι αυτό, προκειμένου η διοίκηση, όταν θα βρεθεί απέναντι στους επενδυτές, να μπορεί να ξεδιπλώσει αναλυτικά τα επόμενα βήματα της επιχείρησης αναφορικά και με την Ρουμανία, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στόχους, χωρίς αυτοί να τελούν υπό την αίρεση εγκρίσεων από Επιτροπές Ανταγωνισμού και άλλων αρχών, όπως θα συνέβαινε αν το Investor Day γινόταν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Η αναβολή όμως του Investor Day δεν συνδέεται μόνο με την Enel Romania, αλλά και ευρύτερα με την «επόμενη μέρα» της ΔΕΗ, η οποία ακριβώς επειδή αλλάζει πίστα, οφείλει να ξανασχεδιάσει προτεραιότητες, businessplan, την ίδια της τη δομή όσον αφορά ορισμένους τομείς. Η Ρουμανία προφανώς και αποτελεί καταλύτη στο σχεδιασμό. 

Η εξαγορά της Enel Romania δεν είναι μια οποιαδήποτε εξαγορά. Η ΔΕΗ αγόρασε στη Ρουμανία «μισή ακόμα ΔΕΗ». Αρκεί μια ματιά στα νούμερα της ρουμανικής εταιρείας, για να αντιληφθεί κανείς ότι τα μεγέθη της ΔΕΗ αυξάνονται πλέον κατά 50%. Από τα επτά εκατομμύρια πελάτες που έχει σήμερα η ΔΕΗ, εκτινάσσεται στα δέκα εκατομμύρια, καθώς προστίθενται τα 3,2 εκατομμύρια της ρουμανικής Enel. Από τα 240.000 χλμ., το δίκτυο διανομής της μεγαλώνει στα 340.000 χλμ. (αύξηση 50%), ενώ στις ανανεώσιμες πηγές η ισχύς της διπλασιάζεται, καθώς στον στόχο για 5 GW στην πενταετία, προστίθενται πλέον άλλα 6 GW σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.

Ο σχεδιασμός της «νέας ΔΕΗ»

Οταν λοιπόν θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση και θα έρθει η ώρα του Investor Day, η διοίκηση της ΔΕΗ θα κληθεί να τοποθετηθεί για τα επιχειρηματικά σχέδια ενός νέου ομίλου, ο οποίος δεν θα έχει καμία σχέση με τον σημερινό. Οι ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι δουλειά ενός μηνός, χρειάζεται ένας επίπονος σχεδιασμός. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το διάστημα των 5 με 7 μηνών που αναμένεται να μεσολαβήσει μέχρι το Investor Day της ΔΕΗ, θεωρείται απαραίτητο. 

Στο μεταξύ άκρως θετικά για το deal και την έξοδο της ΔΕΗ στα Βαλκάνια είναι τα σχόλια των ξένων ΜΜΕ, τόσο των ρουμανικών, όσο και των μεγάλων διεθνλων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Τα ρουμανικά μέσα προβάλλουν τη δήλωση του επικεφαλής της Enel Group, Φραντσέσκο Σταράτσε, πως εμπιστευόμαστε ότι ένας σημαντικός διεθνής όμιλος, όπως η ΔΕΗ, θα συνεχίσει το success story στην Ρουμανία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι η ελληνική επιχείρηση δεν εξαρτάται τόσο πολύ από το κράτος, όπως όταν αθυτό ήλεγχε το 51% του μετοχικού της κεφαλαίου, ούτε και επηρεάζεται στον ίδιο βαθμό από τον πολιτικό κίνδυνο, όπως πριν από μια τετραετία.

Στην αξιολόγηση ΒΒ- της ΔΕΗ, με σταθερές προοπτικές, από την Fitch, στέκεται μεταξύ άλλων η ρουμανική ιστοσελίδα romania-insider.com, αναπαράγοντας το σχόλιο του αμερικανικού οίκου ότι η εξαγορά της Enel Romania «αντανακλά την ανθεκτική απόδοση της ελληνικής επιχείρησης σε ταμειακές ροές». Και επικαλείται την αναφορά της Fitch ότι οι κάποτε πολύ στενοί δεσμοί της ΔΕΗ με το ελληνικό Δημόσιο αποδυναμώνονται όσο περνά ο καιρός, καθώς η επιχείρηση έχει καταφέρει να πετύχει επιδόσεις - ρεκόρ οικονομικής αυτο- βιωσιμότητας.

Για μια κίνηση που μετασχηματίζει την ΔΕΗ και τη στρατηγική της ανάπτυξη και αποτελεί την πρώτη μεγάλη έξοδο της επιχείρησης εκτός συνόρων, κάνει λόγο η ιστοσελίδα ceenergynews.com, με εκτενή αναφορά στα νούμερα της συμφωνίας. Η ιστοσελίδα εστιάζει στις ενεργειακές ειδήσεις 20 και πλέον χωρών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης.

Για κίνηση που ταιριάζει στην στρατηγική της ΔΕΗ, η οποία αναζητά ευκαιρίες στην ΝΑ Ευρώπη, ειδικά σε Ρουμανία και Βουλγαρία, αναφέρεται η ιστοσελίδα balkangreenenergynews.com, ενώ στις δηλώσεις του Γιώργου Στάσση ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία απόκτησης μιας καθετοποιημένης εταιρείας σε ελκυστική αξία, στέκεται μεταξύ άλλων το Reuters.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου