Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Άνοιξε ο δρόμος για να υπογραφούν τα «πράσινα» PPAs ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις βιομηχανίες – Το κεντρικό ζήτημα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων

Ανοίγει ο δρόμος για να υπογραφούν πράσινα PPAs ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις βιομηχανίες – Το κεντρικό ζήτημα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την υπογραφή των πρώτων πράσινων διμερών συμβολαίων ανάμεσα σε συγκεκριμένες βιομηχανίες και την ΔΕΗ εξετάζουν οι δύο πλευρές με πληροφορίες του energypress να αναφέρουν ότι ο στόχος είναι ως την ερχόμενη Δευτέρα να έχουν πέσει οι πρώτες υπογραφές, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιον ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

Μετά και την ανακοίνωση της ΡΑΕ ότι το μέτρο της εξαίρεσης των

«πράσινων» PPAs της βιομηχανίας από το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά τίθεται σε ισχύ από τις 10 Μαρτίου, οι προετοιμασίες κινούνται με εντατικό ρυθμό με τις δύο πλευρές (βιομηχανικοί όμιλοι και ΔΕΗ) να ανταλλάσσουν νομικά κείμενα, προκειμένου να καταλήξουν και να συμφωνήσουν στα απαραίτητα σημεία.

Οι πράσινες διμερείς συμβάσεις προβλέπεται να έχουν 10ετή διάρκεια και για τα πρώτα δύο χρόνια, μέχρις ότου κατασκευαστούν οι μονάδες ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν την βιομηχανία, η ηλεκτροδότηση θα γίνεται από θερμικές μονάδες. Ενδεχόμενα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να απαιτηθούν ορισμένες ακόμη μέρες έως ότου φτάσουμε στις υπογραφές, κι αυτό γιατί, αν και τα βασικά σημεία των συμβάσεων έχουν συμφωνηθεί, δεδομένης της περιπλοκότητας των εν λόγω συμβάσεων, μένουν ακόμη μια σειρά λεπτομέρειες που πρέπει να λυθούν.

Το κεντρικό ζήτημα που απασχολεί τις διαπραγματεύσεις είναι το πότε θα εκκινήσουν την λειτουργία τους τα νέα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις βιομηχανίες με «πράσινο» ρεύμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, τα έργα προβλέπεται να λειτουργήσουν το 2025, ωστόσο το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να «κλειδώσει» πριν τα έργα λάβουν Οριστικούς Όρους Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Προς το παρόν κάποια έργα έχουν λάβει όρους σύνδεσης και τα περισσότερα όχι. Οι βιομηχανίες επείγονται καθώς εν τω μεταξύ πληρώνουν ακριβά το ρεύμα, περιοριζόμενες στην κρατική επιδότηση για να μειώσουν το κόστος τους. Για παράδειγμα οι χαλυβουργίες υπολειτουργούν, δουλεύοντας στο μέγιστο μόνον όποιες μέρες είναι χαμηλά η χονδρεμπορική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Όμιλο Βιοχάλκο και με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι διεξάγονται συζητήσεις και με έναν – δύο ακόμα βιομηχανικούς καταναλωτές.

Η ρύθμιση που σε λιγότερο από 24 ώρες πρόκειται να τεθεί σε ισχύ, προβλέπει ότι οι συμβάσεις φυσικής παράδοσης δηλώνονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ενώ ορίζεται ότι η ΡΑΕ μπορεί να ζητήσει οι απευθείας ή εμμέσως εμπλεκόμενοι συμμετέχοντες παραγωγοί ΦΟΣΕ ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, εκπρόσωποι φορτίου και ενεργοβόροι βιομηχανικοί καταναλωτές να υποβάλλουν σε μηνιαία βάση στη ΡΑΕ από κοινού δήλωση σχετικά με τις συνολικές ποσότητες που αναμένεται να διατεθούν εντός του εκάστοτε διαστήματος εξέτασης, την τιμή που συμφωνούν οι εκάστοτε αντισυμβαλλόμενοι και τη χρονική διάρκεια ισχύος της σχετικής σύμβασης.

 

Μιχάλης Μαστοράκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου