Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Σε βασικό ανταγωνιστή της ΔΕΗ εξελίσσεται η Μυτιληναίος – Με 10,4% στην παραγωγή και 4,8% στην προμήθεια ρεύματος


Σε βασικό ανταγωνιστή της ΔΕΗ εξελίσσεται η Μυτιληναίος – Με 10,4% στην παραγωγή και 4,8% στην προμήθεια ρεύματος
Η εταιρία σχεδιάζει να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της, με τη δημιουργία μιας νέας μονάδας φυσικού αερίου 665 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας
Σημαντική ανατροπή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συντελέστηκε τον Απρίλιο, καθώς η εταιρία Μυτιληναίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά τη ΔΕΗ σε ότι αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού από θερμικές μονάδες, αλλά και την πρώτη θέση μεταξύ των ιδιωτών παραγωγών σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ τριετίας.
Συγκεκριμένα με ποσοστό 10,40% στο σύνολο της μηνιαίας παραγωγής η Μυτιληναίος κατέλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής από ιδιωτική εταιρία την τελευταία τριετία.
Την πρώτη θέση μεταξύ των ιδιωτών κατέλαβε η Μυτιληναίος και στην προμήθεια ηλεκτρισμού με ποσοστό 4,82% τον Απρίλιο, έναντι 4,69% τον Μάρτιο που βρισκόταν στη δεύτερη θέση.  
Πρόκειται για εξελίξεις που αναδεικνύουν τη δυναμική της Μυτιληναίος στην αγορά ηλεκτρισμού τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και προμήθειας.
Μία δυναμική που η εταιρία δηλώνει αποφασισμένη να ενισχύσει, αφού ήδη προγραμματίζει να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της δημιουργώντας μια νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 665 MW στον  Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ενώ συμμετέχει στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.
Υπενθυμίζεται πως η εταιρία είχε υποβάλει προσφορά στον προηγούμενο διαγωνισμό για τη Μελίτη.    
Η Μυτιληναίος έχει κάνει εδώ και αρκετό διάστημα την επιλογή να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και επιδιώκει να διαμορφώσει τις συνθήκες να ανταγωνιστεί στα ίσα τη ΔΕΗ.
Άλλωστε η παραγωγή της τον Απρίλιο ήταν ένα δείγμα αυτών των προθέσεων που προφανώς θα πάρουν σάρκα και οστά μέσω της νέας μονάδας φυσικού αερίου του Αγίου Νικολάου και ενδεχομένως μέσω της απόκτησης και μιας λιγνιτικής μονάδας που θα διευρύνει το μίγμα καυσίμου.

Εισαγωγή LNG για μείωση κόστους ηλεκτροπαραγωγής

Ταυτόχρονα η Μυτιληναίος αξιοποιεί στο έπακρο τη θετική συγκυρία σε ότι αφορά τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προμηθευόμενη αέριο απευθείας από τις ξένες αγορές.
Με τον τρόπο αυτό  διαμορφώνει οικονομικότερο μίγμα καυσίμου και έτσι μειώνει το κόστος παραγωγής, την οποία όπως φάνηκε τους προηγούμενους μήνες προτίθεται να την αυξήσει περεταίρω.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους η Μυτιληναίος έχει εισάγει μέσω των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας πέντε μεγάλα φορτία LNG, ενώ επιπλέον πέντε αναμένεται να εισαχθούν έως το τέλος του 2019. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η Μυτιληναίος διαθέτει καθαρή εγκατεστημένη ισχύ  432,7 MW με τη μονάδα της Protergia, διαθέτει επίσης μια μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας ισχύος 334 MW στην Αλουμίνιον.
Παράλληλα, συμμετέχει και στην Κόρινθος Power, η εγκατεστημένη ισχύς της οποίας ανέρχεται σε 433,4 MW.
Έτσι, η παραγωγή της Μυτιληναίος τον Απρίλιο ανήλθε σε 298.057 MWh και της Κόρινθος Power σε 77.644 MWh.
Έτσι, η πίστωση στη Μυτιληναίος για την παραγωγή της από την αγορά χονδρικής ανήλθε σε 19.144.814 ευρώ και της Κόρινθος Power σε 4.861.215 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο τιμής η Μυτιληναίος τον Απρίλιο ανταγωνίστηκε ευθέως τη ΔΕΗ, η οποία πούλησε στην αγορά με μέση τιμή 64,57 ευρώ ανά MWh και η Μυτιληναίος με 64,23 ευρώ ανά MWh.
Έτσι το μερίδιο της ΔΕΗ στο σύνολο της μηνιαίας παραγωγής ήταν 37,7% στο και της Μυτιληναίος 10,40%, ενώ τα ποσοστά των άλλων ιδιωτών παραγωγών να απέχουν μακράν.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ποσοστό της Μυτιληναίος βαίνει συνεχώς αυξανόμενο από 8,46% τον Φεβρουάριο σε 9,18% τον Μάρτιο και 10,40% τον Απρίλιο.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου