Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Έγιναν οι συναντήσεις Σταθάκη και ΤΑΙΠΕΔ με θεσμούς για την ενεργειακή ατζέντα - ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και λιγνίτες τα βασικά θέματα

 
Ενημερωτκό κυρίως χαρακτήρα είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους των θεσμών , η οποία έγινε σήμερα παρουσία του υπουργού Γιώργου Σταθάκη. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρξε πιεστικό κλίμα από την πλευρά των δανειστών.
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι
αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, καθώς και η πορεία του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε ότι σε λίγες μέρες θα "βγεί" η προκήρυξη για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ για τα ΕΛΠΕ ο έλληνας υπουργός ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τον ιδιώτη μέτοχο (Paneuropian του Ομίλου Λάτση) προκειμένου να εξετάσουν από κοινού τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά την αρχική αποτυχία του διαγωνισμού για το 50,1%.
Για τους λιγνίτες της ΔΕΗ εκφράστηκε η αισιοδοξία του ΥΠΕΝ ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη στις 28 Μαϊου με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, ενώ ζητήματα που θέτουν οι θεσμοί σχετικά με την πορεία εφαρμογής του target model παραπέμφθηκαν στα τεχνικά κλιμάκια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΤΑΙΠΕΔ με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπου συζητήθηκαν, στο ίσιο κλίμα, και οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Για σήμερα στις 7:30 το βράδυ έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα.
Προεξάρχουσα θέση στις επαφές, αναμένεται να έχει ο διαγωνισμός για τη λιγνιτική αποεπένδυση αλλά και οι εξελίξεις σε σχέση με τα οικονομικά της ΔΕΗ, μετά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 για την επιχείρηση. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός έχει μετατεθεί χρονικά για τις 28 Μαΐου, ωστόσο το γεγονός ότι η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών καθιστά εξαιρετικά αβέβαιη την ολοκλήρωσή του. Την ίδια στιγμή είναι σαφές ότι απαιτούνται μέτρα - κάποια με πολιτικό κόστος - για την οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ και στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις από την πλευρά των θεσμών.
Το ίδιο ισχύει και για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που επίσης έχουν τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος (ΔΕΠΑ) ή έχουν οδηγηθεί σε τέλμα (ΕΛΠΕ) με αποτέλεσμα κυβέρνηση και θεσμοί να καλούνται να λάβουν αποφάσεις μαζί με την κυβέρνηση για το πως θα προχωρήσουν στο εξής οι διαδικασίες. 
Στο κάδρο των εκκρεμοτήτων μπαίνουν και μια σειρά από θεσμικές καθυστερήσεις (target model) αλλά και προβλήματα που βρίσκονται στην ατζέντα των Βρυξελλών σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα (Διασύνδεση Κρήτης και εμπλοκή με Euroasia). Και βέβαια ανεξάρτητα από την εξέλιξη της λιγνιτικής αποεπένδυσης, κυβέρνηση και Κομισιόν καλούνται μέχρι το Φθινόπωρο να προχωρήσουν στην αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και ταυτόχρονα να αποφασίσουν για το πως θα πορευτεί η αγορά το επόμενο διάστημα ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στην αγορά. 
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου