Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Έντονο παρασκήνιο με τους λιγνίτες - οι συζητήσεις της βιομηχανίας, η αποστασιοποίηση των ξένων, οι Ινδοί και οι Ρώσοι


  
Την ύπαρξη συζητήσεων στους κόλπους της βιομηχανίας με σκοπό να διερευνηθεί το έδαφος προκειμένου να υποβληθεί μία ενιαία προσφορά στο διαγωνισμό της λιγνιτικής αποεπένδυσης επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης στο περιθώριο του συνεδρίου της ΗΑΕΕ. 


Ο κ. Παναγιωτάκης μάλιστα δεν δίστασε να κατονομάσει τις πλευρές που συζητούν, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για τη Μυτιληναίος και την Elvalhalcor. Σημειώνεται ότι πριν το Πάσχα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες περί συζητήσεων της βιομηχανίας για τη δημιουργία κοινοπραξίας με τη συμμετοχή και άλλων μεγάλων ενεργοβόρων καταναλωτών, ωστόσο τα ονόματα που είχαν γραφτεί τότε δεν επιβεβαιώθηκαν. Σε σχέση με τις χθεσινές αναφορές του επικεφαλής της ΔΕΗ, πηγές της αγοράς χαμηλώνουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών και κάνουν λόγο για “πολύ χλιαρές συζητήσεις” που “δε βγαίνουν πουθενά” καθώς η διοίκηση της ΔΕΗ “παραμένει αμετακίνητη σε θέσεις που τελικά δε βοηθούν να προχωρήσει ο διαγωνισμός”.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το σύμφωνο αγοραπωλησίας που εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ και αναρτήθηκε στο VDR του διαγωνισμού, δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και τα νούμερα συνεχίζουν να μη βγαίνουν. Ειδικά για την περίπτωση των επενδυτών που είναι ταυτόχρονα και καταναλωτές (βιομηχανία), τα ΑΔΙ που επικαλείται η ΔΕΗ, έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα, ενώ μεσοπρόθεσμα από ένα χρονικό σημείο και ύστερα θα έχουν αρνητικό ισοζύγιο αφού ως καταναλωτές θα πληρώνουν περισσότερα από όσα εισπράττουν ως παραγωγοί. 

Την ίδια στιγμή πάντως, οι ενεργοί συμμετέχοντες στο διαγωνισμό εμφανίζονται μειωμένοι ενώ και οι προσπάθειες να γίνουν “παντριές” με νέους παίκτες από το εξωτερικό, δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προηγούμενο διάστημα ήρθαν στην Ελλάδα εκπρόσωποι εταιρειών από την Ινδία, τη Ρωσία, την Κίνα (πέραν των εταιρειών που ήδη μετέχουν στο διαγωνισμό) χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Το αντίθετο μάλιστα, οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις με τους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον δείχνουν όλο και μεγαλύτερη αποστασιοποίηση των διεθνών παικτών που μετέχουν από την Τσεχία και την Κίνα. 

Πάντως από την πλευρά του ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε χθες την θέση που είχε και στο παρελθόν εκφράσει, υποστηρίζοντας ότι παρά το αρνητικό περιβάλλον για τον άνθρακα:
  • επιλύθηκαν οι εκκρεμότητες (Αχλάδα)
  • οι σταθμοί είναι κερδοφόροι
  • τα ΑΔΙ είναι προ των πυλών
  • αναμένει σοβαρές προτάσεις


Ο ίδιος, τέλος, απέφυγε να βάλει τον πήχη και να προσδιορίσει ποιο είναι το επίπεδο που θεωρεί ως “σοβαρή πρόταση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου