Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση με ΕΤΕπ για τη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης - "Σύντομα" η προκήρυξη του έργου της μεγάλης διασύνδεσης

 
Στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της διοίκησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) υπέγραψαν σήμερα σε ειδική τελετή στην Αθήνα μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση ύψους 178 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ
της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, του μεγαλύτερη νησιού της χώρας.
Το νέο δάνειο της ΕΤΕπ, εικοσαετούς διάρκειας, θα χρηματοδοτήσει το 50% του κόστους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης που αποτελείται από δυο υποθαλάσσια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 150 kV, μεταξύ της χερσονήσου του Μαλέα στην Πελοπόννησο και του Κόλπου του Κισσάμου στην Κρήτη. Το έργο αναμένεται να ηλεκτριστεί εντός του 2020.
«Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ για την κάλυψη των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της χώρας, με σημαντικό οικονομικό όφελος και υψηλό περιβαλλοντικό  αποτύπωμα. Χαιρετίζω τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΑΔΜΗΕ και συνολικά στις προοπτικές της χώρας. Άλλωστε η ΕΤΕπ αποτελεί επί χρόνια πολύτιμο στρατηγικό εταίρο και βασικό παράγοντα για την υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, στον ελληνικό ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευθεί να στηρίξει τον μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα και με χαρά χρηματοδοτούμε αυτό το οραματικό πρότζεκτ, αξίας 350 εκατ. ευρώ, που είναι ζωτικής σημασίας για την αυξημένη χρήση καθαρής ενέργειας. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, μια από τις μεγαλύτερες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις στον κόσμο, η οποία θα ωφελήσει τους Έλληνες καταναλωτές και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Andrew McDowell, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αρμόδιος για την Ελλάδα και τις χρηματοδοτήσεις στον ενεργειακό κλάδο διεθνώς.
“Είμαστε πολύ περήφανοι που επί των ημερών μας ωρίμασε το μεγαλύτερο –μέχρι στιγμής- έργο στην ιστορία του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα μεγάλα οφέλη των νησιωτικών διασυνδέσεων, που αποτελούν προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ και του βασικού μετόχου του, του ελληνικού Δημοσίου. Η στήριξη της ΕΤΕπ, η οποία χρηματοδοτεί και ένα ακόμα εμβληματικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, τη διασύνδεση των Κυκλάδων είναι εξαιρετικά σημαντική και προσβλέπουμε σε εμβάθυνση της μακροχρόνιας συνεργασίας μας», δήλωσε ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής αναφέρθηκε στη σημασία των διασυνδέσεων για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού ειδικά κατά την θερινή τουριστική περίοδο κατά την οποία όπως είπε δεν πρέπει να υπάρξουν αστοχίες, αλλά και για τη μείωση των ρύπων και τη λελογισμένη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
(Στο επισυναπτόμενο μπορείτε να βρείτε την απομαγνητοφώνηση των ομιλιών κατά την εκδήλωση)

Συνοδευτικά αρχεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου