Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Σταθάκης: Η στρατηγική της κυβέρνησης θα φέρει σε κερδοφορία την ΔΕΗ το 2019 - Καλύτεροι πλέον οι όροι για την επιτυχή έκβαση της αποεπένδυσης

 
Την βεβαιότητα ότι η ΔΕΗ θα επιστρέψει σε ρυθμούς κερδοφορίας το 2019 παρά τα φετινά αρνητικά αποτελέσματα επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εκπομπή «Πρωινή Βάρδια» της
ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά.
Σχολιάζοντας την ενεργειακή επικαιρότητα της χώρας, με το θέμα της ΔΕΗ και των συνακόλουθων αυτής, θεμάτων να κυριαρχούν στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα, ο Υπουργός υπογράμμισε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΔΕΗ εξασφαλίζει την επιστροφή της εταιρείας σε κερδοφορία την φετινή χρονιά, ενώ επανέλαβε πως δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. 
Αναφερόμενος στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την θετική έκβαση του επερχόμενου διαγωνισμού, σημειώνοντας πως πλέον έχουν διαμορφωθεί καλύτεροι όροι για την επιτυχή ολοκλήρωσή του, εκπληρώνοντας έτσι και την σχετική δέσμευση της χώρας έναντι των θεσμών.
Ειδικότερα, η ολοκλήρωση της εθελουσίας και η μείωση του προσωπικού συνέβαλαν σημαντικά στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για τους υποψήφιους αγοραστές, δημιουργώντας έτσι μια καλύτερη βάση για την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι στο προηγούμενο διαγωνισμό δεν είχαν ολοκληρωθεί οι παραπάνω διαδικασίες. "Συνεπώς, ευελπιστούμε ότι στον δεύτερο διαγωνισμό θα υπάρξει ενδιαφέρον", ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινή Βάρδια» της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά.
Αναφορικά με την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά, ο Υπουργός σημείωσε: «Έχουμε καθαρή ατζέντα από την πλευρά της κυβέρνησης. Η πολιτική μας έχει αποσαφηνιστεί πλήρως και με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί αιχμή του δόρατος και φυσικά με την υπεράσπιση του 8ώρου. Αντίθετα, οι θέσεις της αντιπολίτευσης δεν είναι σαφείς. Η ΝΔ δεν μπορεί να κρύβεται, πρέπει να βγει και να πει καθαρά ποια είναι η στρατηγική της για τα εργασιακά θέματα».
Σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων, ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι σήμερα το εργασιακό καθεστώς είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια. Πλέον η αρχιτεκτονική του συστήματος έχει ως βάση τις συλλογικές συμβάσεις, στη συνέχεια υπάρχουν οι κλαδικές που διασφαλίζουν τα δικαιώματα αυτά ανά κλάδο και τέλος, οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να προβλέπουν ακόμα ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζόμενους.
Για τις αιτιάσεις του Κ. Μητσοτάκη ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο καταστροφολογική πολιτική εκ μέρους της ΝΔ που βασίζεται σε λογιστικές αλχημείες, όπως το να προσμετράται η απώλεια των λιγνιτικών μονάδων προς αποεπένδυση αλλά όχι τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτή. Η ΝΔ επαναφέρει το σενάριο περί χρεοκοπίας της ΔΕΗ, σε μια συζήτηση στην οποία επιμένει καταστροφολογικά εδώ και τρία χρόνια. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε, παρέπεμψε στις θέσεις που είχε η ΝΔ για τη ΔΕΗ πριν από το 2015, οι οποίες προέβλεπαν τριχοτόμηση της ΔΕΗ, πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ δηλαδή κατά πλειοψηφία, πώληση της μικρής ΔΕΗ και πώληση του 17% σε στρατηγικό επενδυτή για τη μεγάλη ΔΕΗ, ώστε να χάσει την πλειοψηφία το Δημόσιο. Αυτό το σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, στο οποίο παραπέμπει η ΝΔ, εμείς το ακυρώσαμε. Κρατήσαμε τον ΑΔΜΗΕ, μια εταιρεία «μοντέλο» πλέον, με στρατηγικό επενδυτή και πλειοψηφία στο Δημόσιο, αποτρέψαμε τη «Μικρή ΔΕΗ» διασώζοντας το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο που είναι τα υδροηλεκτρικά και, ταυτόχρονα, η ΔΕΗ προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της αγοράς ενέργειας, στην οποία θα λειτουργεί σ΄ ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον», επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ το 2019 θα είναι κερδοφόρα.
Ο Υπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια, προσθέτοντας ότι από το 2015 μέχρι σήμερα η τιμή του ρεύματος είναι σταθερή. «Εμείς αποφύγαμε οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή του ρεύματος, έχοντας ως βασική μέριμνα την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Η ΝΔ αύξησε κατά 60% τα τιμολόγια εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης, τινάζοντας στον αέρα όλο το σύστημα. Αυτό ήταν μια καταστροφική πολιτική. Αντίθετα, η δική μας πολιτική ήταν να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια και να γίνει αναδιάρθρωση της ΔΕΗ με τρόπο ο οποίος θα είναι επιτυχής και θα διασφαλίζει την κερδοφορία της».
Σε ό,τι αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε αποτελεί δέσμευση της χώρας να προχωρήσει η διαδικασία, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση στον δεύτερο διαγωνισμό. «Ο προηγούμενος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος, καθώς υπήρξαν κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις όσον αφορά τις αποτιμήσεις των μονάδων, οι οποίες θεωρήθηκαν υπερβολικές. Σήμερα, πρόσθεσε, έχει βελτιωθεί το περιβάλλον καθώς έχει ολοκληρωθεί η εθελουσία των εργαζομένων, μειώθηκε το προσωπικό των μονάδων και βελτιώθηκαν οι όροι προκήρυξης. Συνεπώς, ευελπιστούμε ότι στον δεύτερο διαγωνισμό θα υπάρξει ενδιαφέρον».
Για τις αιτιάσεις της ΝΔ περί προεκλογικών παροχών, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι δεν ευσταθούν εξηγώντας ότι το να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κοινωνική της πολιτική με τα μέτρα που πήρε, δεν ήταν ούτε παράδοξο ούτε μεμονωμένο γεγονός. «Υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην πολιτική της κυβέρνησης, δεν είναι καθόλου αποσπασματική. Κάθε χρόνο, προχωρούμε σ΄ ένα φάσμα συγκεκριμένων μέτρων, εκτάκτων κατά κανόνα ή μονιμότερων. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, θα δείτε ότι ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού που ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας την τελευταία τετραετία, πλέον έχει επιστρέψει πάνω από το όριο της φτώχειας, απαλύνοντας μια από τις πιο σοβαρές παρενέργειες της μνημονιακής περιόδου της χώρας. Σήμερα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, η κυβέρνηση έκανε δύο πολύ σημαντικά βήματα: πήρε μόνιμα, στοχευμένα μέτρα και αξιοποίησε τον μηχανισμό του αποθεματικού που απομειώνει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, δημιουργώντας επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για μόνιμα μέτρα τα αμέσως επόμενα χρόνια».
Ο Υπουργός, απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ περί επιδοματικής πολιτικής, επισήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα με το 40% του πληθυσμού της κάτω από το όριο της φτώχειας. «Αυτό, είναι απαράδεκτο για οποιαδήποτε οικονομική και πολιτική κατάσταση. Ένας από τους στόχους μας ήταν να βγάλουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που είχε πρόβλημα επιβίωσης από αυτή την κατάσταση. Το κάναμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι επιδοματική πολιτική το να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας. Δεν είναι επιδοματική πολιτική το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), δεν είναι επιδοματική πολιτική η έκπτωση του 70% στο Κοινωνικό Τιμολόγιο στη ΔΕΗ για όσους λαμβάνουν ΚΕΑ, δεν είναι επιδοματική πολιτική τα μερίσματα τα οποία δίνουμε σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, δεν είναι επιδοματική πολιτική το ενοίκιο για τους νέους. Είναι αναπόσπαστα κομμάτια ενός στοιχειώδους κοινωνικού κράτους στοχευμένο στους πιο αδύναμους και πιο ευάλωτους πολίτες. Η απαξίωση από την πλευρά της ΝΔ είναι εντελώς παραπλανητική».
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ο Υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για έναν τελικό κύκλο που γίνεται με τη συναίνεση του ΣτΕ, εξαιρώντας ρητά όσα είναι σε ρέματα, δάση και αιγιαλούς. Σε ό, τι αφορά τη διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Πλέον, έχει προκηρυχθεί ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός ο οποίος θα οδηγήσει σε νέες κατεδαφίσεις, ενώ τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται για την αυθαίρετη δόμηση μετά το 2011 έχουν οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες στην αυτοκατεδάφιση. «Για πρώτη φορά, έχουμε τόσο αποφασιστική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Εκτός από την αυστηροποίηση της νομοθεσίας με την επιβολή υψηλών προστίμων, προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις όπως είναι η επικύρωση και ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς και η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το οποίο αποκαθιστά πλέον οριστικά και αμετάκλητα ένα τοπίο μέσα στο οποίο η αυθαίρετη δόμηση δεν έχει καμία απολύτως θέση», σημείωσε.

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου