Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Την «ένεση ρευστότητας» προς τη ΔΕΗ για τις ΥΚΩ του 2011 ετοιμάζει το ΥΠΕΝ – Θα γίνει νομοθετική ρύθμιση.



Επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανώτατη πηγή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι η ΔΕΗ «θα πάρει και κάποια χρήματα από εκείνα που διεκδικεί για υπόλοιπα των παλιών ΥΚΩ».


Πρόκειται, όπως είχε γράψει προ μηνός το energypress, για το αίτημα της ΔΕΗ να εισπράξει τα ποσά που αναλογούν στις ΥΚΩ του έτους 2011, τα οποία στην πραγματικότητα της στερήθηκαν με νόμο. Τα χρήματα που διεκδικεί η ΔΕΗ είναι πολλά, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά που πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, να πάρει, θα είναι περίπου το ένα τρίτο.

Η ΔΕΗ έχει υποβάλλει το σχετικό αίτημα στη ΡΑΕ και η Αρχή έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιολογήσει ως δίκαιο το αίτημα, έχει δηλαδή αναγνωρίσει ότι πράγματι η επιχείρηση έχει αδικηθεί.

Ωστόσο για να πάρει χρήματα η ΔΕΗ πρέπει να αλλάξει ο νόμος, συνεπώς πρέπει κάτι τέτοιο να το αποφασίσει η κυβέρνηση. Η ΡΑΕ πρόκειται πράγματι να εισηγηθεί στο ΥΠΕΝ να υπάρξει η σχετική νομοθετική ρύθμιση και η χθεσινή δήλωση του ανώτατου στελέχους του Υπουργείου δείχνει ότι το θέμα έχει συζητηθεί και μάλλον αποφασιστεί.

Από τη στιγμή που υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ, η ΡΑΕ θα προχωρήσει στον αναλυτικό υπολογισμό των ποσών που θα επιστραφούν.

Το δεύτερο θέμα που πρέπει να λυθεί είναι ποιός θα... πληρώσει. Το όποιο ποσό αναγνωριστεί στη ΔΕΗ, θα πρέπει να ανακτηθεί από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ρεύματος (πρόκειται για ρυθμιζόμενη χρέωση).

Εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας κρατικός προϋπολογισμός. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το σενάριο να επαναληφθεί η εφάπαξ καταβολή του ποσού (της τάξης των 200 – 250 εκατ. ευρώ) από τον προϋπολογισμό, κατά το πρότυπο της καταβολής των 360 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2017 (πάλι για ΥΚΩ παρελθόντων ετών) από το «κοινωνικό μέρισμα».

Γιατί διεκδικεί η ΔΕΗ τα 700 εκατ.

Το παλιό υπόλοιπο που διεκδικεί η ΔΕΗ «έρχεται» από το 2012. Τότε η κυβέρνηση Παπαδήμου έφερε το νόμο 4067 ο οποίος προσπάθησε να δώσει λύση στο θέμα των ΥΚΩ, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει τις υπουργικές αποφάσεις μέσω των οποίων προσδιορίζονταν μέχρι τότε οι συγκεκριμένες χρεώσεις, όπως και τα ανταλλάγματα. Ο νόμος όριζε τότε ότι οι χρεώσεις που αφορούν στο διάστημα από το 2008 έως και το 2011 αφορούν ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο και στη συνέχεια είχε ανακτηθεί από την ΔΕΗ. Είναι δεδομένο όμως, πράγματι, ότι το ποσό εκείνο ήταν το άθροισμα τριών χρόνων και στερούσε ουσιαστικά από τη ΔΕΗ τις ΥΚΩ μιας χρονιάς.

Πρόταση συμβιβασμού

Πέραν των ΥΚΩ του 2011, η ΔΕΗ διεκδικεί και άλλα περίπου 375 εκατ. ευρώ για τις ΥΚΩ μετά το 2011. Εδώ ως γνωστόν υπάρχουν διαφορετικοί υπολογισμοί από τη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσει την απόφαση της ΡΑΕ με την οποία ορίστηκαν σε 360 εκατ. ευρώ οι παλιές οφειλές, μετά το 2011, υποστηρίζοντας ότι οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 735 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ εμφανίζεται τώρα διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη νομική διεκδίκηση των 375 εκατ. ευρώ (για τις ΥΚΩ μετά το 2011), υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει απόφαση που να της δίνει τα χρήματα για τις ΥΚΩ της χρονιάς 2011.

energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου