Κυριάκος Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα Bild: «Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ενα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη
περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες».
Μετά την ανατριχιαστική αυτή συνέντευξη Μητσοτάκη στη γερμανική εφημερίδα, όπου ξεδιπλώνει το «ιδιωτικό» του κυβερνητικό σχέδιο, που θα ρημάξει τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και θα παραδώσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας στους ολιγάριθμους επιχειρηματίες και στις γερμανικές εταιρείες που τόσο πολύ θα ωφεληθούν, μοιάζει προφητικό το οδοιπορικό της «Εφ.Συν.» τον περασμένο Δεκέμβριο στη Δ. Μακεδονία.
Τότε, η κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει τις μαύρες ημέρες αλλά και την ενεργειακή ανασφάλεια στην οποία οδηγεί τη χώρα, που θα εξαρτάται στο εξής από όποιον ελέγχει μια στρόφιγγα, ενώ θα πετάξει στα σκουπίδια τα πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια που έδωσε ο ελληνικός λαός για να κατασκευαστούν οι μονάδες της ΔΕΗ αλλά και τα σύγχρονα εργοστάσιά της.
Στις 21.12.2019 παρουσιάζαμε στην εφημερίδα μας ένα οδοιπορικό στην περιοχή με τα ορυχεία και τα εργοστάσια της ΔΕΗ με τίτλο «Σβήνουν τα φώτα στη Δυτική Μακεδονία». Δυο δυνατές φωνές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δυο εργαζόμενοι στην Επιχείρηση μιλούσαν στην «Εφ.Συν.» για τις ολέθριες επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Ηδη η Δ. Μακεδονία άρχιζε τότε να συνειδητοποιεί το πραγματικό «μακεδονικό» πρόβλημα.
Ποια θα ήταν η «αμοιβή» της για το φως που έδωσε σε όλη τη χώρα, για τις γενιές των παιδιών της που δούλεψαν στα εργοστάσια και στα ορυχεία, για την καταστροφή του φυσικού πλούτου της, για την υπομονή των ανθρώπων της στην κάπνα και στην τέφρα, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν τα πιο σύγχρονα εργοστάσια;
Τώρα συνειδητοποιεί ότι θα απομείνει με τα ξεκοιλιασμένα βουνά, τα κατεστραμμένα ορυχεία, την ανεργία και τη φτώχεια που γρήγορα θα χτυπήσουν την πόρτα σε πάνω από 10.000 ανθρώπους οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ. Για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που αποφασίστηκε να εφαρμοστεί τόσο γρήγορα στην Ελλάδα δεν υπάρχει έτοιμο κανένα έργο, καμία πρόβλεψη, κανένα σχέδιο και καμία στρατηγική εναλλακτική για τους νομούς, που όλα δείχνουν ότι θα ρημάξουν.
Οσο για τα επιβαλλόμενα έργα αποκατάστασης, δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη και όσοι κάτοικοι απομείνουν θα παραμείνουν στο διηνεκές «αγκαλιά» με τη ρύπανση απαλλοτριωμένων εκτάσεων που έχασαν για πάντα. Οι αφημένες στην τύχη τους καταστροφικές κατολισθήσεις και οι αυτοαναφλέξεις στα εγκαταλειμμένα εδώ και χρόνια ορυχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το πόσο μετρούν οι ζωές των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Η κατοπινή επίσκεψη του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, οι έωλες διαβεβαιώσεις του και οι έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων ήταν απλώς ο προπομπός της «αποκαλυπτικής» συνέντευξης Μητσοτάκη και των ανακοινώσεών του για το μέλλον της περιοχής μέσω του γερμανικού Τύπου.
www.efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου