Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Σ' ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ο ΑΔΜΗΕ εδραιώνει και διευρύνει το ρόλο του

συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ ... 
Τρία χρόνια μετά την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του ΑΔΜΗΕ, και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό του κεφάλαιο, μπορούμε πλέον να μιλάμε για ευόδωση της στρατηγικής μας και να σχεδιάζουμε με σιγουριά και όραμα την ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας για την
επόμενη δεκαετία.
Τα αποτελέσματα που ανακοινώσαμε για το 2019 αποτυπώνουν την αποτελεσματική διαχείριση και τον εκσυγχρονισμό που έχει επιτευχθεί στην Εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Μετά από εξορθολογισμό των λειτουργικών και χρηματοοικονομικών της εξόδων, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 102,9 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις κατέγραψαν ρεκόρ από τη σύσταση του Διαχειριστή στα 249 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε με νέες δραστηριότητες, αφού μέσα στο 2019 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους δύο πολύ σημαντικές θυγατρικές: η Αριάδνη Interconnection που υλοποιεί τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και η Grid Telecom που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και, ειδικότερα, στις οπτικές ίνες. 
Τους τελευταίους μήνες, βέβαια, βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση. Η πανδημική κρίση έχει επιφέρει σοκ στην οικονομία της χώρας και παγκοσμίως, δοκιμάζοντας τις αντοχές των κρατών σε πολλά επίπεδα. Ο ΑΔΜΗΕ, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζει τα έργα του χωρίς ουσιαστικές καθυστερήσεις. Αυτό έχει επιτευχθεί χάρη την ετοιμότητα και τα γρήγορα αντανακλαστικά της Εταιρείας, των ανθρώπων και των συνεργατών μας.
Τον Σεπτέμβριο θα διασυνδεθεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας η Νάξος, μέσω της Μυκόνου και της Πάρου. Την ίδια περίοδο, θα τεθεί σε λειτουργία και η δεύτερη διασύνδεση της Σύρου με το Λαύριο,  βελτιώνοντας περαιτέρω την αξιοπιστία τροφοδότησης στις Κυκλάδες. Εντός του έτους θα ξεκινήσει και η διαγωνιστική διαδικασία για τη διασύνδεση της Σαντορίνης, η οποία εντάσσεται στην επόμενη φάση των Κυκλάδων που μαζί με τη Μήλο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο θα διασυνδεθούν έως το 2023.
Επίσης φέτος θα ηλεκτριστεί το πρώτο καλώδιο που διασυνδέει την Κρήτη με την ηπειρωτική Ελλάδα, επιλύοντας μερικώς το σοβαρό πρόβλημα ενεργειακής ευστάθειας που αντιμετωπίζει το νησί εδώ και δεκαετίες. 
Πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της βρίσκεται και η επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο –ένα κρίσιμο έργο για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού της περιοχής και την ανάπτυξη των ΑΠΕ με ουσιαστικό αντίκρισμα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Το 2021 προγραμματίζεται η διασύνδεση της Σκιάθου με το Σύστημα Υψηλής Τάσης, θωρακίζοντας ενεργειακά τις Σποράδες. 
Το έργο-σταθμός, όμως, στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς είναι η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πράξη από τον ΑΔΜΗΕ.  Πριν λίγες ημέρες, υπογράψαμε στο Ηράκλειο, παρουσία του ΥΠΕΝ, τις συμβάσεις του έργου που αφορούν στα καλωδιακά τμήματα και στους Σταθμούς Μετατροπής, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Το 2023, η Κρήτη θα ηλεκτρίζεται πλήρως από το Εθνικό Σύστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για πλήρη αξιοποίηση του αιολικού και ηλιακού δυναμικού του νησιού. 
Ακόμα πιο σημαντικά, όμως, είναι τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που συνοδεύουν το έργο. Το 2023 που θα τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση, και για κάθε χρόνο, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομούν έως 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. 
Η διασύνδεση της Κρήτης, όμως, είναι και μία πράσινη διασύνδεση, αφού σφραγίζει οριστικά τις ρυπογόνες μονάδες παραγωγής που ευθύνονται για το 60% των εκπομπών CO2 του νησιού. Κοιτώντας ακόμη πιο μακριά στο μέλλον, έως το 2027 αναμένουμε να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Δωδεκανήσων και το 2029 των νησιών Βορειοανατολικού Αιγαίου –δύο κολοσσιαία έργα με τα οποία θα ολοκληρωθεί ο χάρτης των νησιωτικών διασυνδέσεων της χώρας.
Ο Διαχειριστής, όμως, δεν σταματά εκεί: καθώς το ενεργειακό μείγμα της χώρας αλλάζει, και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, προετοιμάζεται κατάλληλα ώστε να είναι enabler αυτής της αλλαγής. 
Ένα τέτοιο πεδίο είναι οι ΑΠΕ στα νησιά και η προοπτική ενίσχυσης του capacity πέραν των περιθωρίων που έχουμε υπολογίσει σε συνεργασία με τη ΡΑΕ. Ο ΑΔΜΗΕ διερευνά και ωριμάζει άλλα μοντέλα ανάπτυξης δικτύων ΑΠΕ με σκοπό να βρίσκεται στο «τιμόνι» των έργων αυτών που θα πρέπει να υλοποιηθούν από σοβαρούς και χρηματοοικονομικά και τεχνικά εύρωστους επενδυτές. 
Ένα άλλο γόνιμο πεδίο ανάπτυξης για την Εταιρεία, στα βήματα και των υπόλοιπων ευρωπαίων Διαχειριστών, είναι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργαζόμαστε ήδη με μεγάλη εταιρεία της Βόρειας Ευρώπης με μεγάλο χαρτοφυλάκιο offshore αιολικών πάρκων διεθνώς προκειμένου να διερευνήσουμε από κοινού ρεαλιστικές εφαρμογές στον θαλάσσιο χώρο και να προτείνουμε στην Πολιτεία συγκεκριμένες προτάσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο τέτοιων επενδύσεων, όπου ο ΑΔΜΗΕ θα έχει κεντρικό ρόλο όσον αφορά την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών.
Το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον στον τομέα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος μας εμπνέει αισιοδοξία, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εδραίωση του ρόλου του ΑΔΜΗΕ και διεύρυνση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας προς όφελος των υποδομών ηλεκτρισμού και προς όφελος όλων των πολιτών της χώρας.  
--------
*Ο Μάνος Μανουσάκης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ
*Το άρθρο περιλαμβάνεται στην ετήσια έκδοση GREEK ENERGY 2020 του energypress

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου