Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Στις 17 Σεπτεμβρίου η έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας – Την άλλη εβδομάδα η Υπουργική για το νέο χρονοδιάγραμμα



Με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με το ΥΠΕΝ οι διοικήσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΕΧΕ για την παράδοση των πληροφοριακών συστημάτων και το χρόνο που απαιτείται για την από κοινού δοκιμαστική λειτουργία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βγάλει Υπουργική Απόφαση (μάλλον την επόμενη εβδομάδα) με την οποία θα ορίζει το νέο χρονοδιάγραμμα για το target model, και συγκεκριμένα για την επίσημη λειτουργία των spot αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ημερομηνία έναρξης, σε αντικατάσταση της αρχικής (30ης Ιουνίου) θα είναι στα μέσα Σεπτεμβρίου, με πιθανότερη την 17η  Σεπτεμβρίου, όπως εισηγούνται άλλωστε, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΕ.
Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο να «κουμπώσουν» πλατφόρμες και λοιπές εφαρμογές που αναπτύσσονται από την ΕΧΕ και τον ΑΔΜΗΕ (για την αγορά εξισορρόπησης), και τα οποία να «δουλέψουν μαζί».
Όπως έχει πολλάκις αναφερθεί, η παράδοση της πλατφόρμας (λογισμικό) για τη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης στον ΑΔΜΗΕ καθυστέρησε λόγω του ότι η εν Αθήναις ομάδα του αναδόχου (General Electric) αναχώρησε απροειδοποίητα από τη χώρα μας λόγω της υγειονομικής κρίσης επικαλούμενη ανωτέρα βία. Τώρα που τα πράγματα ομαλοποιούνται ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την General Electric, ωστόσο το μεγαλύτερο βάρος έχει πέσει στα στελέχη του ίδιου του Διαχειριστή.
Σε κάθε περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ δεσμεύεται πλέον για τη σταδιακή παράδοση των πληροφοριακών συστημάτων ήδη από τον τρέχοντα μήνα, γεγονός που οδηγεί στην απόφαση για έναρξη των αγορών στα μέσα Σεπτέμβρη. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα, τις 22 Ιουνίου θα ξεκινήσουν κάποια από τα τεστ κοινής λειτουργίας των συστημάτων ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ. Από τις 3 Αυγούστου θα ξεκινήσει το dry run, δηλαδή θα γίνεται πλήρης και συνεχής προσομοίωση της λειτουργίας όλων των συστημάτων, ως να λειτουργούσαν κανονικά οι αγορές. Εάν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, στις 17 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει επίσημα η έναρξη των νέων χονδρεμπορικών αγορών.
Σε ότι αφορά τους κανονισμούς λειτουργίας των αγορών δεν υπάρχει εκκρεμότητα καθώς έχουν όλοι εγκριθεί.
Σε ότι αφορά τις μεθοδολογίες για την εφαρμογή των κανονισμών (για παράδειγμα το ποσοστό παραγωγής του που θα μπορεί κάθε παραγωγός να «κλείνει» με διμερή συμβόλαια, θέμα για το οποίο αναπτύχθηκε έντονος διάλογος) εκτιμάται ότι θα έχουν ληφθεί σύντομα όλες οι αποφάσεις εντός του επόμενου δεκαημέρου οπότε και λήγει η θητεία του προέδρου της ΡΑΕ.

 Θοδωρής Παναγούλης
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου