Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Αδυναμία κατασκευής αγροτικών φωτοβολταϊκών λόγω κορεσμού των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ

Αδυναμία κατασκευής αγροτικών φωτοβολταϊκών λόγω κορεσμού των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ 
Το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται στη κατάληψη των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ από εικονικές ενεργειακές κοινότητες και μεγάλα έργα, χωρίς τη δέσμευση δημιουργίας υποσταθμών καθώς και στην αδράνεια αναβάθμισης των δικτύων τα τελευταία έτη
Μετά τις έντονες ανησυχίες- αντιδράσεις των Μελών μας απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και μια σειρά συσκέψεων στα
συναρμόδια Υπουργεία και την τοποθέτηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής (27/11/2019), πραγματοποιήθηκε Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στα γραφεία του Συνδέσμου στην Καρδίτσα, για την αντιμετώπιση και εξεύρεση λύσης ούτως ώστε οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να κατασκευάσουν Φ/Β Σταθμούς βάσει των Ν. 4254/2014 (net metering), Ν. 4602/2019 (Φ/Β Σταθμοί έως 500 kW) και Ν. 4643/2019 (25% αυτοπαραγωγή- 75% πώληση ηλ. Ενέργειας).
Όπως επιβεβαιώνουν οι ολοένα και περισσότερες απορριπτικές αποφάσεις του ΔΕΔΔΗΕ για Όρους Σύνδεσης στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ελάχιστοι αγρότες θα κατασκευάσουν Φ/Β μονάδες και οι παραπάνω Νόμοι ουσιαστικά θεωρούνται ανενεργοί,όταν μάλιστα στόχος της Κυβέρνησης είναι το έτος2032 το 35% της καταναλισκόμενης ενέργειας της χώρας να παράγεται από ΑΠΕ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής:
Το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται στη κατάληψη των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ από εικονικές ενεργειακές κοινότητες και μεγάλα έργα, χωρίς τη δέσμευση δημιουργίας υποσταθμών καθώς και στην αδράνεια αναβάθμισης των δικτύων τα τελευταία έτη.
Αποφασίστηκε:
  1. Να επανακατατεθούν οι προτάσες του Συνδέσμου στα συναρμόδια Υπουργεία ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ.
  2. Να ενημερωθούν υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης καθώς και στελέχη της μείζονος και ελάσσονος Αντιπολίτευσης.
  3. Να ενημερωθούν οι αρμόδιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ &Β’ Βαθμού.
  4. Να επαναξιολογηθεί η κατάσταση μετά των κύκλο των ανωτέρω επαφών και να ενημερωθούν παλιά και νέα Μέλη του Συνδέσμου για περεταίρω ενέργειες.
Ζητάμε:
Το δικαίωμα κατασκευής πολλών Φ/Β έργων από πολλούς και όχι όλα τα έργα σε λίγους,διότι κανένας δεν ανέχεται -πόσο μάλλον η Ολομέλεια της Βουλής– να έχουμε νέους τσιφλικάδες.Τους «τσιφλικάδες της ενέργειας»!


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου