Από το προσωπικό της ΔΕΗ που θα αποχωρήσει έως το 2024, το 60% θα
συνταξιοδοτηθεί κανονικά έχοντας συμπληρώσει το 62ο έτος ηλικίας
Δυο άξονες έχει το πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού της ΔΕΗ
το οποίο προανήγγειλε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του ο υπουργός
Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφέροντας ότι ο
συνολικός σχεδιασμός αφορά 5.000 - 5.500 άτομα.
Σύμφωνα και με το business plan της ΔΕΗ η μείωση του προσωπικού θα γίνει σταδιακά έως το 2024 και θα συνδυαστεί με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, δηλαδή το σβήσιμο όλων των λινγιτικών μονάδων της επιχείρησης, πλην της υπό κατασκευή Πτολεμαΐδας 5.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η σταδιακή μείωση του προσωπικού θα γίνει με δυο τρόπους. Πρώτον μέσω προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου όπως αυτό που «τρέχει» αυτή την περίοδο και εκτιμάται ότι θα αφορά περίπου 900 άτομα από τη Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη και δεύτερον μέσω της φυσιολογικής διαδικασίας της συνταξιοδότησης.
Μάλιστα εκτιμάται ότι από το σύνολο των 5.000-5.500 εργαζομένων που θα αποχωρήσουν έως το 2024, το 60% θα συνταξιοδοτηθεί κανονικά έχοντας συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους. Σημειώνεται ότι όσοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ συνταξιοδοτούνται κανονικά λαμβάνουν αποζημίωση 15.000 ευρώ και επιπλέον μπόνους 7.000 ευρώ.
Η παροχή του μπόνους συνταξιοδότησης είχε καθιερωθεί από την προηγούμενη διοίκηση τη ΔΕΗ στα 5.000 ευρώ και πρόσφατα αυξήθηκε στα 7.000 ευρώ με απόφαση της σημερινής διοίκησης. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι με βάση τον νέο κανονισμό λειτουργίας της ΔΕΗ όσοι εργαζόμενοι συμπληρώνουν το 62ο έτος της ηλικίας τους συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά, κάτι το οποίο δεν ίσχυε στο παρελθόν.
Για εργαζόμενους από 55 ετών και τα επόμενα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα συνδυαστούν με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης σύμφωνα με το οποίο το 2020 θα κλείσουν οι μονάδες Αμύνταιο 1 και 2, το 2021 θα κλείσουν οι μονάδες Καρδιά 3 και 4, το 2022 θα κλείσουν η Μεγαλόπολη 3 και οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 1 έως 4. Το 2023 θα σβήσει Άγιος Δημήτριος 5, η Μεγαλόπολη 4 και η Μελίτη.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και τα επόμενα χρόνια θα «τρέξουν» προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα αφορούν τους εργαζόμενους των μονάδων που θα κλείσουν και τα οποία θα προβλέπουν όπως και το τρέχον ότι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας αποχωρούν λαμβάνοντας αποζημίωση 15.000 ευρώ και μπόνους 20.000 ευρώ.
Νέες προσλήψεις 1.000 εργαζομένων
Συνολικός στόχος της διαδικασίας είναι στο τέλος της περιόδου η ΔΕΗ απασχολεί συνολικά περίπου 12.000 άτομα από 16.000 σήμερα.
Σε ό,τι αφορά το κόστος του προγράμματος μείωσης του προσωπικού αυτό θα βαρύνει αποκλειστικά την επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του τρέχοντος προγράμματος υπολογίζεται σε 31 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να αποσβεστεί εντός εξαμήνου.
Τέλος εν όψει του ενδεχομένου να προκύψουν κενά αυτά θα καλυφθούν με νέες προσλήψεις που εκτιμώνται σε περίπου 1.000 εργαζόμενους οι οποίοι βεβαίως θα έχουν πολύ χαμηλότερο μισθολογικό κόστος αφού η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι μπορεί να είναι εκτός της ΣΣΕ της εταιρίας με τη ΓΕΝΟΠ.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου