Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Απόφαση ΡΑΕ για ΔΕΗ και όλους τους καθετοποιημένους: Μέχρι 20% το ποσοστό της παραγωγής που μπορεί να πουληθεί με διμερή


Τον διπλασιασμό, σε σχέση με την εισήγηση του ΕΧΕ, του ποσοστού που θα μπορεί με την έναρξη του target model ένας καθετοποιημένος ηλεκτροπαραγωγός να πουλάει με διμερή και προθεσμιακά συμβόλαια, αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, ενώ το Χρηματιστήριο Ενέργειας είχε προτείνει το
ποσοστό αυτό να είναι στο 10%, η ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη και όσα κατατέθηκαν στη σχετική διαβούλευση, αποφάσισε να το κάνει 20%.
Η δέσμευση αυτή ισχύει τόσο για τη ΔΕΗ, δεσπόζοντα παίκτη, όσο και για όλους τους καθετοποιημένους που έχουν στην προμήθεια πάνω από 4%. Πρακτικά δηλαδή ισχύει και για τους τρείς καθετοποιημένους (Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison) οι οποίοι έχουν προ πολλού αφήσει πίσω τους, ως μερίδιο στη λιανική, το 4%.
H συγκεκριμένη απόφαση της ΡΑΕ είναι από τις τελευταίες εκκρεμούσες που αφορούν τις μεθοδολογίες εφαρμογής των κανονισμών λειτουργίας των αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που θα ξεκινήσουν, αν όλα πάνε καλά, στις 17 Σεπτεμβρίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για το θέμα των διμερών συμβολαίων υπήρξε έντονη διελκυστίνδα ανάμεσα στους φορείς της ενεργειακής αγοράς, διελκυστίνδα που έγινε εμφανής και κατά τη διαβούλευση επί της εισήγησης του ΧΑΕ..
Εκκινώντας από την ύπαρξη δεσπόζοντα παίκτη στην αγορά και τον κατά συνέπεια κίνδυνο μιας σειράς αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών από πλευράς του, ο ΕΣΑΗ (ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί) είχε προτείνει την θέσπιση ορίου στη σύναψη διμερών και προθεσμιακών συμβολαίων για τη ΔΕΗ στο 5%-10%. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4% η πρόταση του ΕΣΑΗ ήταν να διατηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας κατά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και άρα να ακολουθηθεί μια σταδιακή αποκλιμάκωση του περιοριστικού ποσοστού.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της με βάση μελέτη της ECCO International σύμφωνα με την οποία «το μέγιστο όριο θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%», είχε διατυπώσει τη θέση ότι μπορεί το ποσοστό να οριστεί στο 20%.
Η ΕΒΙΚΕΝ είχε πάντα την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας περιορισμός, προκειμένου να αναπτύσσεται ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή. Ωστόσο είχε αποδεχθεί την υιοθέτηση περιορισμών υπό την προϋπόθεση ότι θα αφορούσε όλους τους καθετοποιημένους ηλεκτροπαραγωγούς.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου