Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Αγνοείται η ... τύχη της πολυδιαφημισμένης δωρεάς υγειονομικού υλικού της ΔΕΗ ύψους 5 εκατ στο ΕΣΥ

Αγνοείται η ... τύχη της πολυδιαφημισμένης δωρεάς υγειονομικού ... 
Καμία αναφορά μετά την παραλαβή του 1/3 των ποσοτήτων στις 6 Απριλίου - Ερώτηση 36 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για την πορεία της δωρεάς 
Η τύχη της περιβόητης δωρεάς υγειονομικού υλικού από τη ΔΕΗ, που πολυδιαφημίστηκε μάλιστα, αγνοείται, καθώς μετά την γνωστοποίηση στις αρχές Απριλίου της παραλαβής περίπου του 1/3 των ποσοτήτων που είχαν εξαγγελθεί, δεν υπήρξε καμία άλλη
αναφορά για την εξέλιξή της.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαρτίου η ΔΕΗ ανακοίνωσε την δωρεά ύψους 5 εκατ στο ΕΣΥ με την αγορά μασκών, προστατευτικών στολών, γυαλιών και άλλων αναλώσιμων υλικών σε συγκεκριμένες ποσότητες και με ειδικά ναυλωμένη πτήση από την Κίνα με κόστος που εξ ολοκλήρου θα κάλυπτε η ίδια.
Το υπουργείο Υγείας στις 6 Απριλίου ενημέρωσε ότι παραλήφθηκε μέρος της δωρεάς, ήτοι περί το 1/3 των ποσοτήτων που είχαν ανακοινωθεί κι έκτοτε δεν έχει γίνει γνωστό εάν παραδόθηκε όλο το υγειονομικό υλικό που η ΔΕΗ δήλωσε ότι έχει αγοράσει.
Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι προχώρησε άμεσα στην αγορά από την Κίνα :
-1.500.000 μασκών FPP2Q και FPP3Q,
-75.000 προστατευτικών στολών Q, TYVEC800 SeriesQkaiTYVEC 600 Series και
-50.000 προστατευτικών γυαλιών Q.
Το υλικό θα ερχόταν με ειδική ναυλωμένη πτήση από την Κίνα, το κόστος της οποίας θα καλυπτόταν εξ ολοκλήρου από τη ΔΕΗ.
Στις 6 Απριλίου 2020 με δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας ανακοινώθηκε ότι παραλήφθηκαν 507.600 μάσκες τύπου FPP2 και 12.022 προστατευτικές στολές τύπου TYVEC.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ από τις 23.3.2020 μέχρι σήμερα έχουν συναφθεί δύο συμβάσεις από την Διεύθυνση Υλικού και Προμηθειών της επιχείρησης με την εταιρεία ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΚΑΡΓΚΟ Α.Ε για ναύλωση αεροσκάφους από Κίνα προς Αθήνα. Η πρώτη σύμβαση (6300020376) υπεγράφη στις 23.3.2020 έναντι ποσού 650.000 ευρώ και η δεύτερη (6300020415) υπεγράφη στις 30.3.2020 έναντι ποσού 1.010.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν παραδόθηκε όλο το υγειονομικό υλικό που η ΔΕΗ είχε δηλώσει πως θα αγοράσει, αν πραγματοποιήθηκε άλλη αεροπορική μεταφορά υγειονομικού υλικού από την Κίνα, σε τι ποσό ανήλθε το συνολικό κόστος και ποια ήταν η τιμή μονάδας των υλικών αλλά και των μεταφορών.
Δεδομένου ότι το ποσό για την εν λόγω δωρεά αντλήθηκε από χρήματα που καταβάλλουν οι πολίτες στη ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών τους και συνεπώς, η διαχείριση και αξιοποίηση των ποσών αυτών πρέπει να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και ενημέρωση στο ευρύ κοινό, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση ενώ παράλληλα ζητούν την κατάθεση εγγράφων για την εξέλιξη της συγκεκριμένης δωρεάς.
Ειδικότερα οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν όλα τα σχετικά έγγραφα και να ενημερώσουν για τις ποσότητες υγειονομικού υλικού που έχουν ήδη παραδοθεί, για τις ποσότητες που εκκρεμούν, τη διαδικασία ανάθεσης που επιλέχθηκε για τις συμβάσεις προμήθειας των υλικών και τις συμβάσεις μεταφοράς, την τιμή μονάδας κάθε είδους υγειονομικού εξοπλισμού, όπως και το κόστος κάθε μεταφοράς του εξοπλισμού και το συνολικό κόστος αυτών.

Α. Ζ. 
www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου