Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Χρηματική ποινή στον ΑΔΜΗΕ από τη ΡΑΕ για την καθυστέρηση στη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης του target model

 
Την επιβολή χρηματικού προστίμου στον ΑΔΜΗΕ αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η ολομέλεια της ΡΑΕ σε μια από τις πρόσφατες συνεδριάσεις της, ως ποινή για την μη τήρηση των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης που προέβλεπε η σχετική Υπουργική
Απόφαση για το target model.
Η ΡΑΕ προχώρησε στην απόφαση αυτή σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που της αναθέτει ο νόμος, αφού πρώτα ζήτησε εξηγήσεις από το Διαχειριστή για το γεγονός ότι δεν ήταν έτοιμος να παραδώσει το λογισμικό της αγοράς εξισορρόπησης ώστε να αρχίσουν οι κοινές δοκιμές των πληροφοριακών συστημάτων των τριών αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στις 10 Απριλίου όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Η Αρχή έκρινε ότι οι εξηγήσεις του ΑΔΜΗΕ δεν ήταν επαρκείς, παρότι υπήρχε το αντικειμενικό πρόβλημα της αναχώρησης από τη χώρα της εν Αθήναις ομάδας του αναδόχου (General Electric) που έφυγε απροειδοποίητα λόγω της υγειονομικής κρίσης επικαλούμενη ανωτέρα βία.
Σε κάθε περίπτωση, οι κοινές δοκιμές που δεν ξεκίνησαν στις 10 Απριλίου ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες, στις 22 Ιουνίου. Η πρώτη φάση των κοινών τεστ θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου. Κατά τη διάρκειά της, θα «τρέχουν» διαδοχικοί κύκλοι εικονικών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΧΕ και του ΑΔΜΗΕ να λειτουργούν back to back, στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες θα υποβάλουν κανονικά τις προσφορές τους. Έτσι, μεταξύ άλλων, θα δοθεί η ευκαιρία να ελεγχθούν μεταξύ άλλων οι αυτοματισμοί των συστημάτων.
Μετά τις 10 Ιουλίου, θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός της αρχικής φάσης των δοκιμών – συνεκτιμώντας τη «συμπεριφορά» των συστημάτων τόσο κατά την «κανονική» λειτουργία του Χρηματιστηρίου, όσο και στο πλαίσιο των εξειδικευμένων δοκιμών. Με δεδομένο ότι το dry run προγραμματίζεται για τις 3 Αυγούστου, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει θα διενεργηθεί μία ακόμη φάση κοινών δοκιμών, εστιάζοντας στα εξειδικευμένα τεστ στα οποία ενδεχομένως παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες.
Η δεύτερη φάση θα δώσει τη σκυτάλη στο dry run, δηλαδή στις δοκιμές συνεχούς προσομοίωσης της παραγωγικής λειτουργίας όλων των πλατφορμών των νέων χονδρεμπορικών αγορών.
Τελική ημερομηνία έναρξης των αγορών τίθεται πλέον η 17η Σεπτεμβρίου. Σύντομα για το νέο χρονοδιάγραμμα θα υπογραφεί νέα Υπουργική Απόφαση από το ΥΠΕΝ.

energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου