Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

ΑΔΜΗΕ: Ψαλίδι στην κατανάλωση ρεύματος για τρίτο συνεχόμενο μήνα – Βουτιά 13,83% και της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής


Συνεχίζουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να ξεφουσκώσουν τους λογαριασμούς τους.

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, η ζήτηση κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο. Όπως δείχνει το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, τον

Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 5,55% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η μείωση περιορίστηκε βέβαια σε σχέση με τον Αύγουστο (-12,71%) αλλά και τον Ιούλιο (-11,24%).

Ο περιορισμός της υποχώρησης αποδίδεται και στο γεγονός της επιστροφής των καταναλωτών από τις θερινές διακοπές με τον Σεπτέμβριο να σηματοδοτεί, ως είθισται, την επαναφορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δίκτυο της χαμηλής και μέσης τάσης η μείωση της κατανάλωσης ήταν κατά 3,98%, όταν τον Αύγουστο ξεπέρασε το 13%. Η υψηλή τάση επίσης κινήθηκε αρνητικά (-4,25%), ενώ τον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα είχε πέσει κατά 3,98%. Η υποχώρηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις βιομηχανίες της υψηλής τάσης έχει να κάνει και με το γεγονός πως πολλές επιχειρήσεις έχουν αναζητήσει άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως το ντίζελ, επιδιώκοντας να εξοικονομήσουν δαπάνες.

Συνολικά στο εννεάμηνο της χρονιάς η κατανάλωση έπεσε κατά 5,13% έναντι του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος

Η παραγωγή

Βουτιά σημείωσε όμως και η ηλεκτροπαραγωγή.

Το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ κατέγραψε έδειξε την εγχώρια παραγωγή να πέφτει κατά 13,83% στις 3.454 GWh σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο.

Οι συμβατικές μονάδες παρήγαγαν λιγότερες κατά 26,15% γιγαβατώρες, ενώ οι ΑΠΕ έδωσαν περισσότερες κατά 8,73% GWh. Η καθαρή παραγωγή καταγράφηκε στις 3,454 GWh όταν τον περσινό Σεπτέμβριο ήταν στις 4.008 GWh. Οι μονάδες του φυσικού αερίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση κατά 37,2% σε αντίθεση με τις ΑΠΕ Δικτύου που ήταν υψηλότερα πάνω από 25%. Αύξηση πάνω από 10% καταγράφηκε και στη λιγνιτική παραγωγή.

Ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι εισαγωγές ρεύματος αφού ήταν αυξημένες πάνω από 11% και ανήλθαν στις 730 GWh. Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 48,21% στις 284 GWh. 

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου 

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου