Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Παναγιωτάκης: Η τιμή χονδρικής ρεύματος μπορεί να πέσει στο μισό με έλεγχο των προσφορών και όριο στην τιμή του αερίου


Επικριτικός απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση είναι ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

Όπως δήλωσε σχετικά στο σταθμό 98,4, αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα ορυχεία λιγνίτη όπως-όπως με ακατάλληλα μηχανήματα και με ελλείψεις προσωπικού λόγω της εθελουσίας εξόδου που προηγήθηκε. Πέραν των άμεσων χειρισμών, πρέπει να μειωθεί συνολικά το κόστος της ΔΕΗ, αφού γίνονται

σπατάλες σήμερα και χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για την επικοινωνία η εταιρεία δαπανεί δεκάδες εκατομμύρια ετησίως.

Ο ίδιος εκτιμά ότι χρειάζονται διεθνείς πρωτοβουλίες για μείωση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CO2. 

Επίσης, μιλώντας για τη λειτουργία της αγοράς, τόνισε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην αγορά ενέργειας και πρέπει να γίνουν και στην Ευρώπη και την Ελλάδα. "Άνοιγμα της αγοράς δεν σημαίνει ζούγκλα. Πρέπει να ελέγχονται οι προσφορές και το κόστος παραγωγής, να μπει πλαφόν στο κέρδος των μονάδων κατά την προσφορά. Όταν προσφέρεις από μια μονάδα θα πρέπει η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ να γνωρίζουν το κόστος για να σου βάζουν όριο στο κέρδος".

Αν υπάρξει όριο στην τιμή του αερίου και έλεγχος στην αγορά η τιμή χονδρικής ρεύματος μπορεί να πέσει στο μισό, εκτιμά ο κ. Παναγιωτάκης. "Η κυβέρνηση μπορεί και με το 34% της ΔΕΗ να παρέμβει στην αγορά", τόνισε.

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου