Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

ΔΕΗ: Στα «σκαριά» δύο mega deals στην ενέργεια

ΔΕΗ: Στα «σκαριά» δύο mega deals στην ενέργεια

Έναν ασυνήθιστο ρόλο στα 70 και πλέον έτη της λειτουργίας της αποκτά η ΔΕΗ: Εκείνον του πραγματικά μεγάλου επιχειρηματικού παίκτη που αξιοποιεί επενδυτικές ευκαιρίες, όπως οι εξαγορές και η συμμετοχή με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε στρατηγικής σημασίας ενεργειακά projects.

Το success story του management του προέδρου και διευθύνοντος

συμβούλου Γιώργου Στάσση που κατάφερε να γυρίσει την επιχείρηση από το χείλος του οικονομικού γκρεμού στη θετική και βιώσιμη λειτουργική κερδοφορία αλλά και η κυβερνητική απόφαση να μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο με την είσοδο funds, επιτρέπει στη ΔΕΗ να πρωταγωνιστήσει στο νέο διαμορφούμενο τοπίο της ενέργειας.

Έχοντας στη διάθεση της μία γραμμή πυρός… 1,350 δις. ευρώ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του περσινού Φθινοπώρου κινείται σε επενδυτικές τοποθετήσεις με το βλέμμα στη μεταβατική περίοδο προς την πράσινη ενέργεια.

Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ, εν μέσω της πρωτόγνωρους ενεργειακής κρίσης και των αναγκών για εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για λόγους επάρκειας και χαμηλότερου κόστους, η ελληνική εταιρεία βρίσκεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο στα Βαλκάνια έχοντας βάλει στο στόχαστρο την εξαγορά ενεργειακής εταιρείας.

Πηγές του ΟΤ θέλουν τη ΔΕΗ να έχει βάλει στο μικροσκόπιο τουλάχιστον πέντε με έξι εταιρείες ηλεκτρισμού αλλά και εταιρείες με χαρτοφυλάκια ΑΠΕ. Αυτές βρίσκονται στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και μεταξύ άλλων πρόκειται και για θυγατρικές μεγάλων ευρωπαϊκών πολυεθνικών ομίλων. Οι ίδιοι πληροφορίες, σημειώνουν πως τίποτα δεν έχει ακόμα κλείσει και κανένα MoU δεν έχει υπογραφεί. «Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και αξιολόγηση των οικονομικών μεγεθών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων προκειμένου η διοίκηση της ΔΕΗ να καταλήξει στο αν και σε ποια από αυτές θα απευθύνει πρόταση εξαγοράς», λένε στον ΟΤ παράγοντες της αγοράς με γνώση των κινήσεων της εταιρείας εκτός συνόρων.

Διαβάστε επίσης: Σκερτσος: Η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση

Οι ίδιες οι πληροφορίες τονίζουν πως «η δημόσια επιχείρηση ενδιαφέρεται για εταιρείες ηλεκτρισμού που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τις δραστηριότητες της, δηλαδή πελάτες, δίκτυο και ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και όχι μόνο…»

Εξελίξεις επί των συγκεκριμένων κινήσεων δεν αποκλείονται μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ η ΔΕΗ επιδιώκει την απόκτηση τουλάχιστον πλειοψηφικού πακέτου μετοχών βουλγαρικής ή ρουμανικής εταιρείας. «Οι δύο αγορές έχουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ οι υποψήφιες προς εξαγορά εταιρείες βρίσκονται και σε στρατηγικό σημείο», συμπληρώνουν πηγές του ΟΤ εξηγώντας: «Η ΔΕΗ θέλει να βρεθεί στο νέο μεγάλο ενεργειακό διάδρομο από Ελλάδα προς Βαλκάνια μέχρι και Κεντρική Ευρώπη αλλά ακόμα και Ουκρανία, θεωρώντας πως έχει να κερδίσει προς όφελος των μετόχων της υπεραξίες. Οι μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που σχεδιάζονται, ο εφοδιασμός των γειτονικών της χώρας περιοχών με LNG αλλά και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης έργων ΑΠΕ στα Βαλκάνια είναι οι κύριοι λόγοι που θέλουν τη δημόσια εταιρεία να τοποθετηθεί».

Το deal στην εγχώρια αγορά

Πολύ πιο σύντομα, όμως, σε σχέση με την επενδυτική κίνηση στα Βαλκάνια αναμένεται το επιχειρηματικό deal της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά.

Όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ, η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον όμιλο Κοπελούζου στην ανάπτυξη νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Πρόκειται για το αδειοδοτημένο από τη ΡΑΕ CCGT συνολικής ισχύος 840 MW που ανήκει στη Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου) και θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.

Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών έχουν ολοκληρωθεί με τη ΔΕΗ να αναλαμβάνει το 51% της κοινής εταιρείας και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy το 49%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπογραφές αναμένονται πολύ σύντομα καθώς απομένουν ελάχιστες τεχνικές λεπτομέρειες για το κείμενο της συμφωνίας των μετόχων.

Η ΔΕΗ μπαίνει με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών κρίνοντας στρατηγικής σημασίας το συγκεκριμένο έργο. Αφενός η δημόσια εταιρεία διαθέτει παλιές μονάδες φυσικού αερίου και άρα η τοποθέτηση της σε μία καινούργια κάνει πιο αποδοτικό το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο και αφετέρου θα επιδιώξει να καρπωθεί οφέλη για τους μετόχους της με τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τις βαλκανικές χώρες.

 

Χρήστος Κολώνας  

www.ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου