Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Ξεκινούν τα δοκιμαστικά για CCGT και Πτολεμαΐδα 5 - Αρχές του 2023 δυναμικό 1.486 MW στο σύστημα

Ξεκινούν τα δοκιμαστικά για CCGT και Πτολεμαΐδα 5 - Αρχές του 2023 δυναμικό 1.486 MW στο σύστημα

Οι δυο μονάδες θα ενισχύσουν την εγκατεστημένη ισχύ της χώρας σε θερμική παραγωγή ηλεκτρισμού με 1.486 MW και θα έχουν αποφασιστικό ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια

Εντός των επομένων ημερών έχει προγραμματιστεί η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας μονάδας φυσικού αερίου της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ενώ στις αρχές Νοεμβρίου θα εγκαινιαστεί επισήμως και η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5.

Και οι δυο μονάδες αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2023 ενισχύοντας την εγκατεστημένη ισχύ της χώρας σε θερμική παραγωγή ηλεκτρισμού με 1.486 MW και εξασφαλίζοντας επάρκεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη ενεργειακά χρονιά.

H μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT) της Μυτιληναίος ισχύος 826 MW, που είναι και η μεγαλύτερη μονάδα φυσικού αερίου στη χώρα, βρίσκεται στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου στην Βοιωτία. Εντός των ημερών θα γίνει το λεγόμενο first firing, που σημαίνει ότι θα λειτουργήσει ο αεριοστρόβιλος εν κενό, δηλαδή χωρίς να παράγει ρεύμα. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες και θα ακολουθήσει η δοκιμαστική λειτουργία που ενδεχομένως θα διαρκέσει λιγότερο από τρεις μήνες. Τον Ιανουάριο του 2023 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η κανονική εμπορική λειτουργία της μονάδας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τελευταίας τεχνολογίας μονάδα, με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης και λιγότερες εκπομπές ρύπων σε σχέση με τα παλαιότερα εργοστάσια αερίου, που λειτουργούν σήμερα στη χώρα.
Με τη προσθήκη της μονάδας αυτής, η συνολική εγκατεστημένη θερμική ισχύς της Μυτιληναίος θα υπερβεί τα 2.000 MW, χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζονται οι μονάδες ΑΠΕ του ομίλου.

Η Πτολεμαϊδα 5

Σε ότι αφορά την Πτολεμαΐδα 5 που είναι η τελευταία λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ που εισέρχεται στο σύστημα, βρίσκεται σε φάση τεχνικών δομικών και τα εγκαίνια της αναμένεται να γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Η Πτολεμαϊδας 5, έχει ισχύ 660 MW και προγραμματίζεται να ενταχθεί στο σύστημα μετά τον Ιανουάριο. Η νέα μονάδα έχει υψηλό βαθμό απόδοσης και μειωμένες εκπομπές ρύπων, σε σχέση με τις υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες που λειτουργούν στη χώρα.

Διαθέτει σύστημα αποθείωσης καυσαερίων και φέρει επιπλέον σύστημα κατακράτησης σωματιδίων, που μειώνει την εκπομπή στα 10mg/ ανά κυβικό μέτρο καυσαερίων όταν οι παλαιότερες μονάδες εκπέμπουν πάνω από 50mg. Επίσης διαθέτει σύστημα κατακράτησης οξειδίων του αζώτου.
Αναμένεται δε, να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, που έχει εξαγγείλει από τον περασμένο Μάρτιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον διπλασιασμό στο 20% της συμμετοχής του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα.

Παραμένει ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης

Η ανατροπή των δεδομένων που έφερε η κρίση, έχει ανατρέψει και τον σχεδιασμό της διοίκησης της ΔΕΗ για τη στροφή της νέας μονάδας σε καύση φυσικού αερίου από το 2026. Όπως δείχνουν οι μέχρι στιγμής εξελίξεις, η μονάδα θα συνεχίσει να καίει λιγνίτη για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Σε ότι αφορά την απολιγντιοποίηση, που αποτελεί μονόδρομο όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, δεν εγκαταλείπεται αλλά προφανώς απομακρύνεται.
Στην τρέχουσα φάση και για όσο διαρκεί η κρίση του φυσικού αερίου η εντατικοποίηση της χρήσης του λιγντίτη, του μόνου εγχώριου συμβατικού καυσίμου, είναι απαραίτητη, για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Ωστόσο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη ΔΕΗ υπογραμμίζεται ότι παρά την πρόσκαιρη αύξηση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης και στροφής στις ΑΠΕ παραμένει για λόγους όχι μόνο περιβαλοντικούς και οικονομικούς αλλά και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης: «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειμμα φυσικού αερίου. Αλλά δεν αλλάζουμε τον μεσομακροπρόθεσμο στόχο μας. Θα απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη τα επόμενα 4-5 έτη και είμαστε δεσμευμένοι ως προς αυτό».

www.worldenergynews.gr

1 σχόλιο:

  1. ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
    γεια σε όλους
    Ευχαριστώ απεριόριστα τον Θεό που έβαλε το ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ξανά στο δρόμο μου.
    Για όλες τις οικονομικές σας ανάγκες ή αν αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες, απλά επικοινωνήστε με αυτό το υπέροχο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ και θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι.
    Αυτή η μεγάλη κυρία μόλις με βοήθησε με ένα μικρό ποσό των 18.000 €, και αυτό είναι υπεραρκετό για μένα. Αυτή η κυρία μόλις με έσωσε από μπελάδες.
    Είναι γυναίκα με καρδιά, χάρη σε αυτή την υπέροχη γυναίκα, μπόρεσα να αυξήσω το βιοτικό μου επίπεδο και το χρέος μου.
    Εάν χρειάζεστε ένα μικρό δάνειο, επικοινωνήστε μαζί τους και δεν θα απογοητευτείτε.
    Email: nikitaraslef1978@gmail.com
    Ευχαριστώ

    Παρατήρηση
    Εάν δεν είστε από την Ελλάδα, παρακαλούμε απόσχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή