Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΔΕΗ: Η πολύωρη συνεδρίαση για τα διαθέσιμα και το παρασκήνιο που μετέτρεψε τα 250 εκατ. σε ... 25

Ξεκίνησε το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα το ΔΣ της ΔΕΗ, κατά το οποίο εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα τριμήνου της επιχείρησης. Και εάν σε χρηματιστηριακό επίπεδο η αγορά ενδιαφερόταν πρωτίστως για να πάρει μια εικόνα για την πορεία των μεγεθών, το πιο "πολιτικό" κομμάτι της συνεδρίασης του ΔΣ αφορούσε στο θέμα της ατζέντας για την αξιοποίηση των διαθεσίμων της εταιρείας. Και αυτό διότι οι πληροφορίες αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα συνηγορούσαν ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντλήσει ρευστότητα, είχε απευθυνθεί εκ νέου προς τις εισηγμένες ΔΕΚΟ αλλά και τα ταμεία, όπως
είχε συμβεί και στα τέλη Απριλίου.
Και βέβαια την ίδια στιγμή, η διαρροή ότι υπάρχει θέμα συζήτησης στην ατζέντα για την αξιοποίηση των διαθεσίμων, κινητοποίησε άμεσα όλους τους ενδιαφερομένους, ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι τα γενικότερα προβλήματα ρευστότητας έχουν προξενήσει καθυστερήσεις στο επενδυτικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα στην επένδυση ορόσημο της Πτολεμαΐδας.
Σε αυτό το κλίμα λοιπόν πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας και όπως ήταν λογικό, με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ειδικά τα δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων αλλά και οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας προσήλθαν έτοιμοι για... πόλεμο.
Ωστόσο η εισήγηση της διοίκησης που τελικά παρουσιάστηκε "μετρίαζε" κατά πολύ τις αρχικές εντυπώσεις αφού η πρόταση για αγορά εντόκων τίτλων της ΤτΕ είχε "ψαλιδιστεί". Δηλαδή από διαθέσιμο ελεύθερο ταμείο περίπου 220 εκατ. ευρώ, η εισήγηση αφορούσε στην αγορά ποσού ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Ποια ήταν η απόφαση; Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress η οριστική απόφαση θα ληφθεί σήμερα  - πιθανόν δια περιφοράς αναφέρουν κάποιες πηγές - αφού έχουν ζητηθεί ορισμένες διευκρινίσεις για τις παραμέτρους της τοποθέτησης, το ύψος της απόδοσης κλπ. Ακόμη και έτσι, πάντως, η απόφαση που θα ληφθεί για το μικρό αυτό ποσόν, εικάζεται ότι δε θα είναι ομόφωνη αφού τουλάχιστον οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δε φαίνεται να έχουν πειστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου