Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΔΝΤ: Οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα είναι περισσότερες από όσα δαπανώνται για την υγεία

Αποτέλεσμα εικόνας για dnt 
Οι εταιρείες των ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, αέριο, άνθρακας) λαμβάνουν ετησίως 5,3 τρις. δολάρια σε επιδοτήσεις, ποσό το οποίο ισούται με 10 εκατ. δολάρια κάθε λεπτό της ημέρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Το Ταμείο χαρακτηρίζει το εύρημα ως «τρομερό» και θεωρεί το μέγεθος των επιδοτήσεων ως πολύ αξιόπιστο. Σημειώνεται ότι αυτά τα 5,3 τρις. δολάρια είναι περισσότερα από το ποσό που δίνουν όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη για την υγεία και ανέρχεται στο 6,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ, ένας λόγος για αυτό είναι ότι οι ρυπαντές δεν καλούνται να πληρώσουν το κόστος της καύσης ορυκτών καυσίμων, δηλαδή την ζημιά προς τους τοπικούς πληθυσμούς, αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. «Αυτή η σημαντική ανάλυση καταρρίπτει τον μύθο ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι φθηνά, φανερώνοντας το αληθινό τους κόστος. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τόσο μεγάλες επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα, οι οποίες διαταράσσουν τις αγορές και ζημιώνουν τις οικονομιές, ιδίως στις φτωχότερες χώρες», παρατηρεί ο οικονομολόγος Νίκολας Στερν του London School of Economics.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν διακόπτονταν οι επιδοτήσεις, τότε οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων θα μειώνονταν κατά 20% και αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, θα μειώνονταν οι θάνατοι από τη ρύπανση του αέρα κατά 50% ή 1,6 εκατομμύρια ετησίως.
Επιπλέον, θα άνοιγε ο δρόμος για την ευρεία ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν ευθέως τις παραδοσιακές μορφές ηλεκτροπαραγωγής. Η απάλειψη των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα θα εξαφάνιζε και την ανάγκη επιδοτήσεων ύψους 120 δις. δολαρίων ετησίως στις ΑΠΕ.
«Οι ενεργειακές τιμές παραμένουν πολύ πιο κάτω από αυτό που θα χρειαζόταν ώστε να αντανακλούν το πραγματικό τους κόστος», σχολίασε ο Βίτορ Γκασπάρ, επικεφαλής οικονομικών θεμάτων του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου