Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Συγκρατημένες οι Προσδοκίες για Μείωση του Τιμήματος της Πτολεμαΐδας 5

Με συγκρατημένες προσδοκίες ανοίγει ο διάλογος μεταξύ ΔΕΗ και των εργολάβων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, για τη μείωση του τιμήματος κατασκευής της μονάδας, ύστερα από το επίσημο αίτημα που έθεσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του energia. gr, κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο υπουργείο ο κ. Λαφαζάνης με τους εκπροσώπους της Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe, εταιρίας που είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας η οποία μειοδότησε για το έργο, δεν ετέθη από πλευράς ΥΠΑΠΕΝ συγκεκριμένο ποσοστό συμπίεσης του κόστους κατασκευής. Ωστόσο, ζητήθηκε «ουσιαστική μείωση», ως «χειρονομία καλής θέλησης προς τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά αυτές τις ώρες από μια βαθιά
οικονομική κρίση». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με τους κατασκευαστές να φέρονται ότι δεν αρνούνται κατηγορηματικά, κατ’ αρχήν τουλάχιστον, μια τέτοια προοπτική. Όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, υπάρχει δυνατότητα μείωσης του κόστους, αρκεί οι κατασκευαστές να δεχθούν τη μείωση των περιθωρίων κέρδους τους. Όμως, την ίδια στιγμή εκφράζεται προβληματισμός εάν μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι το έργο έχει προκύψει από διαγωνιστική διαδικασία, με την κοινοπραξία που αναδείχθηκε να έχει προσφέρει το μικρότερο τίμημα. Με αυτά τα δεδομένα, θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ και κοινοπραξίας, με τις προσδοκίες να είναι εξαιρετικά συγκρατημένες για την ευόδωση των στόχων της πλευράς της Επιχείρησης.
Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ τρέχει τις διαδικασίες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, που θα σημάνει και την έναρξη κατασκευής του έργου και την επόμενη εβδομάδα καταθέτει στο δήμο Εορδαίας το σχετικό φάκελο. Εκφράζεται αισιοδοξία ότι ως τις 20 Ιουνίου το αργότερο θα έχει εκδοθεί η άδεια, που θα επιτρέψει, με βάση τους όρους της σύμβασης, να εκταμιευθεί μέσα σε δέκα ημέρες από την έκδοση της άδειας, η προκαταβολή των 200 εκατ. ευρώ. Πάντα με βάση τη σύμβαση, η κατασκευή και η εμπορική λειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στους επόμενους 50 μήνες από την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Να θυμίσουμε ότι ο διαγωνισμός για το έργο προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2010, τον Ιούνιο του 2011 ανοίχθηκαν οι προσφορές των υποψηφίων αναδόχων και το Νοέμβριο του ιδίου χρόνου κατακυρώθηκε στη μειοδότρια κοινοπραξία της Τέρνα, με υπεργολάβο τη Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe.
Η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το τίμημα του έργου σε 1,320 δισ. ευρώ, η μειοδότρια κοινοπραξία προσέφερε 1,395 δισ. ευρώ και το τελικό συμβατικό τίμημα συμφωνήθηκε στο 1,389 δισ. ευρώ.
Ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V θα διαθέτει μονάδα ισχύος 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια, για τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει από το γερμανικό οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων κοινοπρακτικό δάνειο 739 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση μέρους του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου