Την ένταξη της μονάδας Πτολεμαΐδα 3 στο καθεστώς των μονάδων του άρθρου 33 της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ, δηλαδή στο καθεστώς των μονάδων που θα παρατείνουν τη λειτουργία τους μέχρι το 2030, θα αιτηθεί η ελληνική κυβέρνηση προς τις Βρυξέλλες.
Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τοπικούς βουλευτές και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας την περασμένη Τρίτη.
Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα Πτολεμαΐδα 3 είχε υποστεί
μικρότερες βλάβες στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο και η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τη μονάδα Πτολεμαΐδα4 . Μαζί οι δύο μονάδες 3 και 4 συνεισέφεραν 350 MW ισχύος και απασχολούσαν 350 άτομα, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών σύμφωνα με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει έφτανε τα 80 εκ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες ζημιές πάντως να αφορούν τη μονάδα 4. Για την 3 το κόστος αποκατάστασης είναι κατά πολύ μικρότερο και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις περιορίζεται στα 2-3 εκ. ευρώ.
Η Πτολεμαΐδα 3, κατασκευάστηκε στο διάστημα 1959 – 1965, μαζί με τις άλλες δύο μονάδες 1 και 2 που έχουν πάψει να λειτουργούν λόγω παλαιότητας. Η Πτολεμαΐδα 4, νεότερη όλων κατασκευάστηκε το 1973. Η μονάδα και πριν την πυρκαγιά είχε ούτως ή άλλως περιορισμένη λειτουργία και επρόκειτο να αποσυρθεί από το 2016, εξ ου και η ανάγκη για να υπάρξει έγκριση της παράτασης λειτουργίας της.
Πάντως η λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 3 συνδέεται και με το θέμα της τηλεθέρμανσης για τους τοπικούς δήμους και για αυτό το λόγο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία της μονάδας από τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο για να είναι οικονομική η λειτουργία της τηλεθέρμανσης και να υπάρχει δυνατότητα απόσβεσης της επένδυσης για αποκατάσταση των ζημιών θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της παράτασης λειτουργίας της μονάδας, έστω και σε καθεστώς περιορισμένων ωρών ετησίως.
Από το energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου