Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Γαλλικό μοντέλο στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μίλησε χθες στο συνέδριο European Business Summit σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ενεργειακό τομέα.
Ο υπουργός έκανε λόγο για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το γαλλικό μοντέλο αλλά και το «άνοιγμα» της αγοράς φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα εξετάσει το μοντέλο των γαλλικών διμερών συμβολαίων στη ρύθμιση του κλάδου παραγωγής και
διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να ιδιωτικοποιεί την υπάρχουσα εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού.
Ο υπουργός περιέγραψε τα βασικά σημεία ενός νέου συμβολαίου μεταξύ Ελλάδας και εταίρων ως εξής:
α. Μία συμφωνία για τα δημοσιονομικά 2015-2020
β. Ιδιωτικοποιήσεις
γ. ΦΠΑ με δύο συντελεστές. Ένας χαμηλός για τρόϕιμα, ϕάρμακα και βιβλία και ένας πιο υψηλός για όλα τα άλλα.
δ. Αυτοδιοίκητη, Ανεξάρτητη Υπηρεσία Τελών και Φόρων (IRS)
ε. Περιορισμός των πρόωρων συντάξεων, ενοποίηση Ταμείων 
Ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι γύρω στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους σε συνέντευξη που έδωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC. Αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μία συμφωνία κατά τη σύνοδο του Eurogroup της Δευτέρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμεινε ότι θα «υπάρξει σίγουρα συμφωνία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων» περίπου.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι παραμένει επικεφαλής διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης και ότι τη Δευτέρα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός Grexit και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του παραμένουν «εξαιρετικές».

 Από το energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου