Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Σε μείωση κατά 57% των εκπομπών CO2 μέχρι το 2022 στοχεύει η ΔΕΗ – Οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν



Μπορεί τα εγκαίνια του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου Ικαρίας «Ναέρας» της ΔΕΗ την προηγούμενη Πέμπτη να αποτελούν αυτοτελώς μια σημαντική είδηση, όμως στην ομιλία του στη σχετική τελετή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης ανέπτυξε και μια επιπλέον διάσταση των σχεδιασμών της ΔΕΗ, η οποία ίσως διέλαθε της προσοχής των περισσοτέρων.


Κι αυτό γιατί μπορεί η πολυδιαφημισμένη στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ να αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ανάγκη των καιρών και οι ρυθμοί της να σκοντάφτουν σε δυσκολίες που έχουν πολλάκις αναλυθεί , όμως η περιβαλλοντική διάσταση των σχεδιασμών της ΔΕΗ είναι αξιοσημείωτη και οι στόχοι που έχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι.

Η φιλοδοξία αυτή αποτυπώνεται στην αναφορά του κ. Παναγιωτάκη ότι το 2022 οι εκπομπές CO2 από τη ΔΕΗ θα μειωθούν σε σχέση με το 2017 κατά 57%, ενώ κατά 69% θα μειωθεί ο συντελεστής εκπομπών (δείκτης που αποτυπώνει την περιβαλλοντική ποιότητα και αποδοτικότητα του παραγωγικού δυναμικού και συνίσταται σε εκπεμπόμενους τόνους CO2 προς καθαρή παραγόμενη ενέργεια).

Αν μη τι άλλο, μιλάμε για μια ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη αλλαγή στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΔΕΗ, η οποία θα έρθει, εφόσον οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, ως αποτέλεσμα επενδύσεων που υπερβαίνουν τα 2 δισ., όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης.

Οι επενδύσεις αυτές αφορούν κυρίως τα έργα ΑΠΕ που προγραμματίζει η ΔΕΗ, καθώς και τη λειτουργία της νέας υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, ενώ καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων θα παίξουν οι αποσύρσεις λιγνιτικών μονάδων ισχύος 1900 MW.

Αξιοσημείωτα, πάντως, είναι και τα νούμερα που παρέθεσε ο κ. Παναγιωτάκης σχετικά με τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων στο διασυνδεδεμένο σύστημα από το 1990 μέχρι το 2017.
Σύμφωνα με αυτά, οι εκπομπές SO­2 μειώθηκαν κατά 87% την περίοδο αυτή, οι εκπομπές ΝΟ2 κατά 50%, οι εκπομπές σκόνης κατά 97% και οι εκπομπές CO2 κατά 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου