Οι σχετικές αναφορές που περιλαμβάνονται στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για το Target Model και τις νέες καθυστερήσεις, δεν ήταν τυχαίες. Όπως είχε αποκαλύψει το Energypress η ΡΑΕ υπό την πίεση και της ΕΕ έχει ζητήσει ρητά χρονοδιαγράμματα από τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και αιτιολόγηση των καθυστερήσεων προκειμένου να
αποδοθούν ευθύνες.
Σε ό,τι αφορά λοιπόν τον ΑΔΜΗΕ, που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το κρίσιμο έργο της αγοράς εξισορρόπησης, η απάντηση του διαχειριστή που αποκαλύπτει σήμερα το Energypress είναι χαρακτηριστική.
Συγκεκριμένα ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει ότι μπορεί να δεσμευτεί μόνο ως προς τη χρονική στιγμή εκκίνησης των δοκιμών των συστημάτων κατά την παράδοσή τους από τον ανάδοχο. Πότε θα παραδοθεί το έργο; Σύμφωνα με την απάντηση του ΑΔΜΗΕ ο ανάδοχος έχει ζητήσει παράταση στο χρόνο παράδοσης του βασικού συστήματος της αγοράς εξισορρόπησης για δοκιμαστική λειτουργία το Δεκέμβριο του 2019 επικαλούμενος την υψηλή πολυπλοκότητα και την αύξηση του όγκου του έργου υλοποίησης.
Πότε η αγορά εξισορρόπησης μπορεί να είναι λειτουργική στην πράξη;
Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ στην απάντησή του “η αγορά εξισορρόπησης αφορά στην πραγματική λειτουργία του συστήματος και σχετίζεται με την ασφάλεια και αξιοπιστία του. Σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος ή αστοχίας του λογισμικού, το ελληνικό σύστημα τίθεται άμεσα σε κίνδυνο και άρα πρέπει να είναι ενδελεχής η διαδικασία των δοκιμών. Επομένως είναι παρακινδυνευμένο να δοθεί αυτή τη στίγμη οριστική ημερομηνία μετάβασης στο νέο σύστημα αγοράς και στο νέο μοντέλο” αναφέρεται. Ο διαχειριστής εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες εξέτασης σε καθεστώς παράλληλης λειτουργίας με το υπάρχον σύστημα προκειμένου να διαπιστωθεί η απόκριση τη πραγματικής λειτουργίας ενώ θεωρεί πολύ πιθανό η πραγματική λειτουργία να πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις δοκιμές του συστήματος των αγορών που διαχειρίζεται το ΕΧΕ.
Στην απάντηση του ΑΔΜΗΕ δε λείπουν και οι αιχμές αφού όπως αναφέρεται κρίσιμο προαπαιτούμενο για το έργο αποτελούσε η οριστικοποίηση της τελικής μορφής της αγοράς, η οποία έλαβε χώρα με την έγκριση του κανονισμού αγοράς εξισορρόπησης μόλις το Δεκέμβριο του 2018.
Επίσης αιχμές αφήνονται και για αυτή καθαυτή την έρευνα της ΡΑΕ καθώς ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι εκθέτει με ευκρίνεια κάθε μήνα στις αναφορές που κάνει την τρέχουσα κατάσταση και τα αίτια των χρονικών αποκλίσεων τόσο στο ΥΠΕΝ όσο και στις DGENER & DGECOFIN.
Τέλος σε ό,τι αφορά τα πληροφοριακά συστήματα και εδώ καταγράφονται καθυστερήσεις. Ο ΑΔΜΗΕ έχει αναθέσει τη δημιουργία 4 συστημάτων.
1. Σύστημα διαχείρισης αγοράς (market management system MMS)
2. Σύστημα εκκαθάρισης αγοράς (market settlement system MSS)
3. Σύστημα ενεργειακών υπολογισμών (Modesto)
4. Σὐστημα διαχείρισης διασυνοριακών συναλλαγών (cross border management system XBMS)
Στα δύο πρώτα συστήματα λόγω της πολυπλοκότητας και του μεγέθους των απαιτήσεων ο ανάδοχος αιτήθηκε επέκταση συμβολαίου κατά 7 μήνες. Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και εκτιμάται ότι τα συστήματα θα παραδοθούν μέσα Δεκεμβρίου 2019.
Για το τρίτο η εκτιμώμενη παράδοση είναι τον επόμενο μήνα (Ιούλιος 2019)
Τέλος για το τέταρτο ο ανάδοχος έδειξε σημάδια σημαντικής καθυστέρησης και αποφασίστηκε νέα προκήρυξη και παράδοση του έργου σε 3 φάσεις με κίνητρα για έγκαιρη παράδοση.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου