Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Στα 56 με 58 ευρώ ανά ΜWh η τιμή εκκίνησης των ΝΟΜΕ – Στα χέρια Τσακαλώτου – Σταθάκη η γνωμοδότηση της ΡΑΕ






Στα χέρια των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη βρίσκεται η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την αναπροσαρμογή της τιμής εκκίνησης των
δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή έχει εισηγηθεί ως νέα αφετηρία των προσφορών τιμή που κινείται λίγο πάνω από τα 56 ευρώ ανάMWh. Δεν αποκλείεται αυτή να φτάσει και τα 58 ευρώ. Η διαφορά των 2 ευρώ οφείλεται στο τέλος για τον λιγνίτη το οποίο η ΡΑΕ έχει αφήσει στους δύο συναρμόδιους υπουργούς την απόφαση μετακύλισης ή μη στα ΝΟΜΕ. Κι αυτό καθώς αν και με βάση τη νομοθεσία η τιμή θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση τα κοστολογικά στοιχεία του 2018 εντούτοις το τέλος του λιγνίτη στο τέλος της περασμένης χρονιάς καταργήθηκε με νόμο. Οπότε είναι οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης θα αποφασίσουν για το αν θα συμπεριλάβουν ή όχι το συγκεκριμένο κόστος.
Η τρέχουσα τιμή εκκίνησης των ΝΟΜΕ είναι τα 36,34 ευρώ ανά MWh και η γνωμοδότηση για την αύξηση της στα επίπεδα των 56 ευρώ αποτυπώνει για τη ΔΕΗ τη διόγκωση του κόστους παραγωγής ρεύματος. Ένα από τα μεγέθη που εκτόξευσε το κόστος είναι οι τιμές των δικαιωμάτων CO2. Από τα 5 ευρώ πριν από περίπου ενάμισι χρόνο εκτοξεύτηκαν στα 25 ευρώ ανά τόνο και όλα δείχνουν πως η συγκεκριμένη τιμή θα είναι η αφετηρία για νέα κούρσα ανόδου.
Με δεδομένες όμως και τις υψηλές προσφορές που έκαναν οι εναλλακτικοί πάροχοι, στις προηγούμενες δημοπρασίες η προτεινόμενη κατώτατη τιμή προσφορών (56 έως 58 ευρώ) αντανακλά την άνοδο της τιμής χονδρικής. Όλα δείχνουν λοιπόν πως η αγορά θα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων προκειμένου να καλυφθούν οι επιβαρύνσεις.
  Η ΡΑΕ για τον προσδιορισμό της κατώτατης τιμής προσφοράς λαμβάνει υπόψη της  τα μεταβλητά κόστη των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. και την αναλογία του μίγματος λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής.
Στα μεταβλητά κόστη των λιγνιτικών μονάδων περιλαμβάνονται:
·       Μεταβλητά κόστη των ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε., βάσει των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας (αμοιβές προσωπικού μόνο εφόσον αφορούν αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης και λοιπές έκτακτες αμοιβές,,  υλικά και αναλώσιμα, συντηρήσεις και παροχές τρίτων, αμοιβές τρίτων και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας,
·       Κόστη αγοράς καυσίμων από τρίτους,
·       Ειδικό Τέλος Λιγνίτη,
·       Ειδικό Κόστος Εκκίνησης: Λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός εκκινήσεων και σβέσεων των λιγνιτικών μονάδων
·       Μεταβλητά κόστη λειτουργίας και συντήρησης
·       Κόστη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Επίσης, λαμβάνονται υπόψη οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε., κατά το προηγούμενο έτος του έτους εφαρμογής της κατώτατης τιμής δημοπρασιών.
Στα μεταβλητά κόστη των υδροηλεκτρικών σταθμών περιλαμβάνονται:
αμοιβές προσωπικού, μόνο εφόσον αφορούν αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης και λοιπές έκτακτες αμοιβές, υλικά και αναλώσιμα, αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, συντηρήσεις και παροχές τρίτων και  αμοιβές τρίτων.
 Αν εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση τότε η νέα τιμή για τα ΝΟΜΕ θα ισχύσει για τις δημοπρασίες της 17ης Ιουλίου (500 MWh/h) και της 16ης Οκτωβρίου (767 MWh/h).
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου