Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Με καλώδιο και η Σαντορίνη - Ένα χρόνο νωρίτερα φέρνει ο ΑΔΜΗΕ την τέταρτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων

 Επισπεύδει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) την τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, φέρνοντας την προκήρυξη των κατασκευαστικών εργασιών στις αρχές του 2020.
Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης στη διάρκεια ομιλίας του σε
ημερίδα που διοργάνωσε ο Διαχειριστής για την αγορά εξισορρόπησης (Balancing Market).
Ειδικότερα ο κ. Μανουσάκης ανήγγειλε τις κινήσεις του ΑΔΜΗΕ ώστε να επισπευστεί η ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων (τέταρτη φάση διασύνδεσης Κυκλάδων). Πρόκειται για τη διασύνδεση των νησιών Θήρα (Σαντορίνη) – Μήλος – Φολέγανδρος – Σέριφος – Σίφνος – Κύθνος.
Το έργο ήταν αρχικώς προγραμματισμένο να προκηρυχθεί το 2021 και να ολοκληρωθεί με την ηλέκτριση του καλωδίου σταδιακά από το 2023 έως το 2024.  Σύμφωνα με την αναγγελία του κ. Μανουσάκη τα νησιά αυτά θα διασυνδεθούν ηλεκτρικά με το ηπειρωτικό σύστημα (Λαύριο) το 2023.  
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή όσο περισσότερες διασυνδέσεις γίνονται τόσο πιο ασφαλές γίνεται το σύστημα ηλεκτροδότησης αλλά και χαμηλότερο το κόστος ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται και η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική ο κ. Μανουσάκης είπε ότι εντός του Ιουλίου αναμένει τις προσφορές για τις καλωδιακές διασυνδέσεις και τους υποσταθμούς.
Εξάλλου, ανήγγειλε και την επέκταση των διασυνδέσεων της Ελλάδας με γειτονικές χώρες. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι προχωρά η επέκταση της χωρητικότητας της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (εγκεκριμένο έργο PCI) και ταυτόχρονα μελετάται και η αύξηση της χωρητικότητας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου