Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Η ΛΑΡΚΟ δίνει αυξήσεις μισθών, ενώ η ΔΕΗ της κόβει το ρεύμα

gkat_25_1306_page_1_image_0001
Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παροχή παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ύψους 135,8 εκατ. ευρώ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την ώρα που αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα στη ΔΕΗ και απειλείται με διακοπή της ηλεκτροδότησης, η διοίκηση της βαθιά προβληματικής ΛΑΡΚΟ προωθεί νέα σύμβαση εργασίας, η οποία θα αυξήσει τη μισθολογική δαπάνη τουλάχιστον κατά 10% άμεσα και ακόμη περισσότερο τα
επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, στην πλήρη εφαρμογή των προβλέψεων της σύμβασης, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Ιουνίου 2022, η συνολική επιβάρυνση της μισθολογικής δαπάνης της εταιρείας θα φτάσει το 25%. Συγκεκριμένα, το σχέδιο σύμβασης εργασίας που προτείνει η επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό από τη διοίκηση, προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών σε 950 έως 1.220 ευρώ, ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο που έχει τοποθετηθεί ο καθένας. Τα ποσά αυτά αυξάνονται κατά 2 ευρώ την ημέρα από τον Σεπτέμβριο του 2020 και επιπλέον 2 ευρώ την ημέρα από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Από τον Ιανουάριο του 2020 «ξεπαγώνουν» και οι τριετίες σταδιακά έως το 2022. Πέραν των βασικών μισθών προβλέπονται διάφορα επιδόματα για κάθε ειδικότητα (βάρδιας, εκτός βάρδιας, γραμματέων, ταμείου κ.λπ.), που κυμαίνονται από 114,67 ευρώ έως 190 ευρώ. Επιπλέον, ορίζει επίδομα παραγωγικότητας, με βάση τη μέση τιμή του νικελίου και την ποσότητα της παραγωγής. Τέλος, η σύμβαση προβλέπει ότι όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης παίρνει πλήρη αποζημίωση απόλυσης, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας του. Πέραν των μισθολογικών αυξήσεων, προβλέπεται επίσης η καταβολή 40 ευρώ τα Χριστούγεννα για την αγορά γαλοπούλας και 100 ευρώ το Πάσχα για αρνί.
Ολα αυτά θα ήταν απολύτως δικαιολογημένα αν η ΛΑΡΚΟ ήταν μια υγιής και εύρωστη επιχείρηση. Ωστόσο, πρόκειται για μια εταιρεία υπερχρεωμένη και βαθιά προβληματική. Το κόστος παραγωγής υπερβαίνει κατά 30% τις μέσες τιμές νικελίου. Δηλαδή όσο περισσότερο παράγει τόσο αυξάνονται οι ζημίες της. Επίσης, δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα που καταναλώνει για τη ζημιογόνο παραγωγή της, ακόμη και με βάση μια ευνοϊκή ρύθμιση που «ζηλεύουν» άλλες υγιείς ενεργοβόρες ελληνικές βιομηχανίες. Η ΛΑΡΚΟ χρωστάει στη ΔΕΗ 310 εκατ. ευρώ. Πέρυσι με παρέμβαση της κυβέρνησης, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να της δώσει γενναία έκπτωση της τάξης του 24%, ενώ η ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε με διάφορους τρόπους (π.χ. παραδόσεις λιγνίτη) να πληρώνει κάθε μήνα ένα ποσό. Ουσιαστικά, με κυβερνητική παρέμβαση, η ΛΑΡΚΟ συνέχισε να λειτουργεί με έξοδα της επίσης προβληματικής ΔΕΗ.
Ωστόσο, καθώς η ΛΑΡΚΟ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η διοίκηση της ΔΕΗ απέστειλε χθες επιστολή με την οποία προειδοποιεί τη μεταλλουργία πως εάν μέχρι την Παρασκευή δεν καταβάλει 2,5 εκατ. ευρώ θα άρει την εκπροσώπηση. Η ΛΑΡΚΟ αντιπρότεινε χθες αργά το απόγευμα στη ΔΕΗ την καταβολή των 2,5 εκατ. ευρώ της κατανάλωσης του Μαρτίου στις 24 ή 25 Ιουνίου, και την καταβολή της κατανάλωσης του Απριλίου σε δύο δόσεις, η πρώτη 1 εκατ. στις 26-27 Ιουνίου και η δεύτερη 1,5 εκατ. στις 10 Ιουλίου. Κύκλοι της ΔΕΗ χαρακτήριζαν χθες εμπαιγμό την πρόταση και τόνιζαν ότι εάν δεν καταβληθούν οι οφειλές του Μαρτίου την Παρασκευή θα προχωρήσει κανονικά η άρση της εκπροσώπησης που σημαίνει «κατέβασμα του διακόπτη».
Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παροχή παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να ανακτήσει. Προφανώς, η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα την οδηγούσε σε «λουκέτο».
Χ. Λιάγγου
kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου