Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Αποκαλύπτουμε το deal του Γιάννη Μανιάτη με τον Μητσοτάκη - Το παρασκήνιο μιας μελλοντικής υπουργοποίησης


«Σταθήκαμε πάντα υπεύθυνοι στο ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας και αυτό θα κάνουμε και τώρα», απάντησε πριν από λίγες ώρες ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για το ζήτημα των μετεκλογικών
συνεργασιών και τη στάση του Κινήματος Αλλαγής. 
Στην ίδια συνέντευξη πήρε θέση στη διαμάχη του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Φώφη Γεννηματά, δηλώνοντας ότι «Δεν έχουμε την πολυτέλεια απώλειας στελεχών όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος», ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να αξιολογήσει δημόσια γεγονότα που οδήγησαν στο πολιτικό διαζύγιο. 
Σωστά. Ο Γιάννης Μανιάτης δεν επιθυμεί να αξιολογήσει δημόσια τα γεγονότα που έχουν πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και αναμένεται να καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ας μην ξεχνάμε πως σε λίγο καιρό θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές. Σε αυτές θα κριθούν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, αν το πρώτο κόμμα (που πιθανότατα, με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι η ΝΔ) θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και αν το Κίνημα Αλλαγής θα μπορέσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις σταδιακού επαναπατρισμού των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που γιγάντωσαν τα προηγούμενα χρόνια την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέποντάς τον σε κόμμα εξουσίας που μάλιστα ασκεί σήμερα τη διακυβέρνηση. 
Ας επιστρέψουμε, όμως, στον Γιάννη Μανιάτη. 
To deal του Μανιάτη με τον Μητσοτάκη
Ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Ενέργειας, έχει τους λόγους του να μην προχωρά στη δημόσια αξιολόγηση των εσωκομματικών εξελίξεων στο Κίνημα Αλλαγής και να περιμένει τις εξελίξεις. Εκ του ασφαλούς. Όπως θα αποκαλύψουμε σήμερα οι λόγοι που υπαγορεύουν τη στάση του Γιάννη Μανιάτη εξηγούν ποια είναι η μήτρα που γεννά τις πολιτικές εξελίξεις στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής. με εξωθεσμικούς παράγοντες και παράκεντρα εξουσίας να έχουν θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό τους για τη ρύθμιση του πολιτικού σκηνικού και τη διαμόρφωση του καταστατικού χάρτη διακυβέρνησης, δομής και της εξουσίας στην μετά – ΣΥΡΙΖΑ εποχή. 
Η περίπτωση, λοιπόν, του Γιάννη Μανιάτη είναι αποκαλυπτική για τα σχέδια που απεργάζονται συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι. Αλλά ας γίνουμε συγκεκριμένοι. 
Πλήρως επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιάννης Μανιάτης έχει συμφωνήσει ήδη με τον πρόεδρο της ΝΔ και νικητή των ευρωεκλογών, Κυριάκο Μητσοτάκη, τη συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση. 
Η συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών περιλαμβάνει το υπουργείο Ενέργειας. Εξάλλου από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και ένας από τους πλέον σφοδρούς πολέμιους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην κυβέρνηση συνεργασίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Επομένως δικαιούται να ισχυρίζεται ενώπιον της ηγεσίας της ΝΔ ότι γνωρίζει καλά τα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειες, ενώ αναμφίβολα, δεδομένης της συμμετοχής του στη κυβέρνηση Σαμαρά, δεν θα είχε συστολή για συμμετοχή εκ νέου σε μία κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και… προσέξτε, είτε με τη συμμετοχή του Κινήματος Αλλαγής (που σήμερα αρνείται να συμπράξει με τη Δεξιά, σύμφωνα με όσα δηλώνει η Φώφη Γεννηματά), είτε αυτοδύναμης. 
Ακόμη μεγαλύτερο, όμως, ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο της συμφωνίας. 
Το πολιτικό περιβάλλον
Σύμφωνα με μία άποψη οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής δρομολογούνται μέσω της παρασκηνιακής λειτουργίας εξωθεσμικών παραγόντων ή όπως μας αρέσει να γράφουμε «δομημένων συμφερόντων». 
Οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με αυτή την άποψη, αποτελούν προϊόν αξιολόγησης του εκλογικού αποτελέσματος της 26ης Μαΐου, του αποτελέσματος δηλαδή των ευρωεκλογών. Το εκλογικό αποτέλεσμα ενίσχυσε την πεποίθηση παραγόντων που πίεζαν, πριν από τις εκλογές, προς την κατεύθυνση του μελλοντικού σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – Κινήματος Αλλαγής, ότι τελικά το κόμμα του Μητσοτάκη θα κατακτήσει στις εθνικές εκλογές την αυτοδυναμία. Η προοπτική αυτή καθιστά επισφαλές το σενάριο της συγκυβέρνησης παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη περί συνεργασίας έτσι κι αλλιώς. Στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν πρόσωπα τα οποία λειτουργούν ως εκλεκτοί των δομημένων συμφερόντων, κάτι σε μπαλαντέρ στο νέο πολιτικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί από την εποχή της επιβολής του Λουκά Παπαδήμου μέχρι σήμερα. 
Το ενδεχόμενο η ΝΔ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση απειλεί την προοπτική συμμετοχής του Κινήματος Αλλαγής σε μία μελλοντική κυβέρνηση. Ο εκλογικός συσχετισμός και η πόλωση, συν την αποχώρηση Βενιζέλου που θα δημιουργήσει αναμφίβολα δυναμική διαρροής ψηφοφόρων, απειλεί τελικά την ύπαρξη του Κινήματος Αλλαγής, ειδικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματιστεί ουσιαστικά και οριστικά σε Κεντροαριστερό κόμμα. Η πιθανή πολιτική εξαφάνιση του Κινήματος Αλλαγής θα οδηγήσει στην εξαφάνιση και των πολιτικών προσώπων – σταθερών που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο αναφορικά με την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία έχουν παίξει τα ρέστα τους το προηγούμενο χρονικο διάστημα στο σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ - ΚΙΝΑΛ ανησχυχούν για τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τμήμα του πολιτικού προσωπικού του Κινήματος Αλλαγής, που διαδραματίζει συγκεκριμένο ρόλο, ως ο πολιτικός βραχίωνας οικονομικών παραγόντων κινδυνεύει να μείνει "ορφανό". 
Να το γράψουμε αλλιώς: Την περασμένη εβδομάδα ελήφθη η απόφαση μεταφοράς προσωπικού, από το ΚΙΝΑΛ στη ΝΔ.
Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά, ανεξάρτητα από την επίδραση που θα έχει στις πολιτικές εξελίξεις και στο πολιτικό σκηνικό οδηγεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τις δυνάμεις συν αυτώ στην αγκαλιά της ΝΔ ή σε ένα ιδιότυπο σχήμα συνεργασίας της ΝΔ με τα πρόσωπα -  μπαλαντέρ. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι ο Γιάννης Μανιάτης.
Το παρασκήνιο του deal
Ο Γιάννης Μανιάτης έχει διαπραγματευτεί ήδη την υπουργοποίησή του σε μία κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής έχουν επισπεύσει το διαδικαστικό πλαίσιο μίας ειλημμένης απόφασης και τους νέους όρους. Με λίγα λόγια: Ο Γιάννης Μανιάτης θα ήταν υπουργός του Μητσοτάκη είτε σε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, είτε σε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 
Οι νέοι όροι αφορούν στο δεύτερο, πιθανό πλέον σενάριο. Ο Γιάννης Μανιάτης θα έπρεπε να κάνει πιο ελκυστική την… προσφορά του και τελικά να θυσιάσει τη σχέση με το κόμμα του για μία θέση υπουργού. Σύμφωνα με εξαιρετικά πληροφορημένες πηγές πρόσφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει μαζί του τα… «συμβόλαια» με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, άρα, σε πολιτικό επίπεδο, φαίνεται πως θα διαδραματίσει τον ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στον Μητσοτάκη και σε ισχυρούς παράγοντες της επιχειρηματικής ζωής, τους νέους συμμάχους ενός αυριανού πρωθυπουργού. 
Καθοριστικός είναι ο ρόλος ενός ακόμη προσώπου, της Αλεξάνδρας Σδούκου. Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι σύμβουλος ενέργειας του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και… μαντέψτε: Ήταν διευθύντρια του γραφείου του Γιάννη Μανιάτη, όταν εκείνος ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ είχε επιμεληθεί το βιβλίο «Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός» που έγραψε ο πρώην υπουργός. 
Η Αλεξάνδρα Σδούκου, ως σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, έχει διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο κλείσιμο του deal. Έχει πείσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φυσικά έχει μεταφέρει τις επιθυμίες και την προσφορά του Γιάννη Μανιάτη τηρώντας τους κανόνες εχεμύθειας και... συνωμοτικότητας. 

 Του Δημήτρη Μπεκιάρη
www.periodista.gr
Έτσι σχεδιάζονται στην Ελλάδα του 2019 οι κυβερνήσεις του μέλλοντος, για τους επιχειρηματίες, χωρίς το λαό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου