Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Τα δύο σενάρια για την ΔΕΗ – Τι ζητούν οι δανειστές – Τι θα ήθελε η ΝΔ;


Κρίσιμες ώρες για τη ΔΕΗ. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιχείρηση. Ξανά στο τραπέζι το σενάριο για τη «μικρή ΔΕΗ» και η ιδιωτικοποίηση.

Σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους μετόχους της επιχείρησης. Είναι άγνωστο αν κάποιος εξ αυτών θα σηκώσει το γάντι και θα ζητήσει εξηγήσει για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση, εξαιτίας των άστοχων χειρισμών της διοίκησης, αλλά και των κακών επιλογών της κυβέρνησης, αλλά είναι σίγουρο ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει.


Όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr οι Βρυξέλλες έχουν στείλει μήνυμα προς την ΝΔ, πιθανό νικητή των εκλογών της 7ης Ιουλίου, να έχει έτοιμο σχέδιο για άμεση λύση στο θέμα ΔΕΗ. Θεωρούν ότι αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία και ζητούν, αν όχι απαιτούν να βρεθεί βιώσιμη λύση.

Η σημερινή εικόνα της επιχείρησης, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μία λύση που θα αφήνει τους πάντες ικανοποιημένους. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και του υπουργείου Ενέργειας είναι τεράστιες. Και αυτό διότι παρουσίασαν ένα σχέδιο διαφορετικό από αυτό της ΝΔ, που θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και ταυτόχρονα την ενδυνάμωση της επιχείρησης. Τίποτε από τα δύο δεν έγινε. Η αγορά παραμένει στην ουσία κλειστή με την ΔΕΗ να είναι ο κυρίαρχος παίκτης, ενώ τα οικονομικά της Επιχείρησης έχουν επιδεινωθεί δραματικά με ζημιές που προκαλούν τρόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές θα επιδιώξουν στο αμέσως προσεχέςδιάστημα και αφού καταβληθεί προσπάθεια σε συνεργασία με την επόμενη κυβέρνηση να σταθεροποιηθεί η εικόνα της ΔΕΗ, να υπάρξει σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Ένα σχέδιο που θα δίνει προοπτική στην αγορά και την επιχείρηση και παράλληλα θα μπορεί να λειτουργήσει άμεσα.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να προκρίνονται δύο λύσεις. Η πρώτη είναι η επαναφορά του σχεδίου για την μικρή ΔΕΗ, που εγκαταλείφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο είναι η πώληση ενός σημαντικού ποσοστού σε ιδιώτη, με το Δημόσιο να κρατά ένα ποσοστό πολύ μικρότερο από τα σημερινά επίπεδα. Σχέδια ήδη υπάρχουν, αλλά το ποιο τελικά θα προκριθεί θα φανεί μετά τις εκλογές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ΔΕΗ ξεκίνησε. Οι προσπάθειες που έγιναν να αλλάξουν όσο το δυνατό λιγότερα πράγματα, με τους συνδικαλιστές να διατηρούν τα οφίτσια και το περιβάλλον της ΔΕΗ να παραμένει το ίδιο, έπεσαν στο κενό. Η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική και το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιοι, μέχρι σήμερα ωφελημένοι, θα βγουν χαμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου