Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Θέμα ημερών η απόφαση της ΡΑΕ για τη νέα κατώτατη τιμή προσφοράς των ΝΟΜΕ – Θα πλησιάσει τα 55 ευρώ ανά MWh, σύμφωνα με εκτιμήσεις


Στη φάση της συλλογής των απαραίτητων στοιχείων για τον καθορισμό της νέας τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ βρίσκεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Όπως αναφέρουν πηγές του energypress, η Αρχή έχει ζητήσει και αναμένει τον φάκελο με τα κοστολογικά δεδομένα της ΔΕΗ, ενώ
επεξεργάζεται και αυτά για την πορεία των τιμών εκπομπών CO2, όπως επίσης κάνει και τις σχετικές προβολές για τους επόμενους μήνες.
Στη συνέχεια θα προχωρήσει στη γνωμοδότηση προς τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία και θα εκδώσουν κοινή απόφαση για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών του 2019.
 Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς θέλουν αυτή να ορίζεται στην περιοχή των 55 ευρώ ανά MWh. Τιμή πολύ υψηλότερη από την τρέχουσα των 36,34 ευρώ ανά MWh. Πηγές θέλουν αποδίδουν την αναπροσαρμογή στα επίπεδα των 55 ευρώ κατά κύριο λόγο στην εκτίναξη των δικαιωμάτων CO2.
Η ΡΑΕ για τον προσδιορισμό της κατώτατης τιμής προσφοράς λαμβάνει υπόψη της  τα μεταβλητά κόστη των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. και την αναλογία του μίγματος λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής.
Στα μεταβλητά κόστη των λιγνιτικών μονάδων περιλαμβάνονται:
  • Μεταβλητά κόστη των ορυχείων της ΔΕΗ Α.Ε., βάσει των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας (αμοιβές προσωπικού μόνο εφόσον αφορούν αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης και λοιπές έκτακτες αμοιβές,,  υλικά και αναλώσιμα, συντηρήσεις και παροχές τρίτων, αμοιβές τρίτων και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας,
  • Κόστη αγοράς καυσίμων από τρίτους,
  • Ειδικό Τέλος Λιγνίτη,
  • Ειδικό Κόστος Εκκίνησης: Λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός εκκινήσεων και σβέσεων των λιγνιτικών μονάδων
  • Μεταβλητά κόστη λειτουργίας και συντήρησης
  • Κόστη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Επίσης, λαμβάνονται υπόψη οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε., κατά το προηγούμενο έτος του έτους εφαρμογής της κατώτατης τιμής δημοπρασιών.
Στα μεταβλητά κόστη των υδροηλεκτρικών σταθμών περιλαμβάνονται:
αμοιβές προσωπικού, μόνο εφόσον αφορούν αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης και λοιπές έκτακτες αμοιβές, υλικά και αναλώσιμα, αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, συντηρήσεις και παροχές τρίτων και αμοιβές τρίτων.
Η νέα κατώτατη τιμή προσφοράς των προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας θα βρει εφαρμογή από τις πρώτες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, του Ιουλίου 17 του μηνός 500 MWh/h) αλλά και για εκείνες της 16ης Οκτωβρίου (767 MWh/h).
Η υψηλή τιμή αναμένεται να προκαλέσει δυσκολίες στους εναλλακτικούς προμηθευτές αλλά ταυτόχρονα αυτή αντικατοπτρίζει και τις υψηλές τιμές χονδρικής.
energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου