Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Δεν εγκαταλείπει η ΔΕΗ τα 375 εκατ. ευρώ των ΥΚΩ της περιόδου 2012-2015 - Προσδοκίες και για να περάσουν στο 6μηνο τα ΥΚΩ του 2011

 
Αποφασισμένη να διεκδικήσει νομικά και ΥΚΩ ύψους 375 εκατ ευρώ, της περιόδου 2012-2015, δηλώνει τώρα η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως φάνηκε από τα όσα είπε χθες ο επικεφαλής της Μ.Παναγιωτάκης.
Το ποσό αυτό αποτελεί την διαφορά ανάμεσα στα 735 εκατ. ευρώ που απαιτούσε προ διετίας η ΔΕΗ για τις οφειλές εκείνης της περιόδου και τα 360 εκατ ευρώ που της είχε εγκρίνει τελικά το 2017 η ΡΑΕ, και τα οποία είχε εισπράξει στα τέλη της ίδιας χρονιάς, ως μέρος της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας.
Εως πρότινος η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανιζόταν διατεθειμένη να εγκαταλείψει την συγκεκριμένη διεκδίκηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε απόφαση που να της δίνει τα χρήματα για τις ΥΚΩ της χρονιάς του 2011. Χθες ωστόσο, ο κ. Παναγιωτάκης έκανε σαφές ότι η διοίκηση θα διεκδικήσει και το υπόλοιπο της περιόδου 2012-2015, δηλαδή και τα 375 εκατ ευρώ. 
Σημειωτέον ότι το 2018, και προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση της ΡΑΕ, η ΔΕΗ είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεκδικώντας και τις συγκεκριμένες παλιές οφειλές. Στην πράξη η επιχείρηση είχε αμφισβητήσει- και συνεχίζει να το κάνει- τον τρόπο υπολογισμού των παλιών ΥΚΩ από τη ΡΑΕ, έχοντας τότε θέσει θέμα ερμηνείας για το ποια είναι η περίοδος ανάκτησης ΥΚΩ και, μεταξύ άλλων, αν σωστά δεν λογαριάστηκε στα οφειλόμενα το έτος 2012.
Καλλιεργεί προσδοκίες για τις ΥΚΩ του 2011
Στο μεταξύ, η επιχείρηση συνεχίζει να ελπίζει ότι παρά την άρνηση του ΥΠΕΝ να καταθέσει τροπολογία που να τακτοποιεί την είσπραξη των όποιων «υπολοίπων» από τις ΥΚΩ του 2011, υπάρχουν ακόμη πιθανότητες τα ποσά αυτά να εγγραφούν λογιστικά στα αποτελέσματα 6μήνου, ελαφρύνοντας την οικονομική της κατάσταση.
Εκτενή μνεία στο θέμα έκανε χθες ο κ. Παναγιωτάκης, λέγοντας ότι πρόσφατα η ΡΑΕ απέστειλε επιστολή στο ΥΠΕΝ, όπου αναφέρει ότι η ΔΕΗ έχει λαμβάνειν ένα ποσό (χωρίς να το καθορίζει) από τις ΥΚΩ του 2011, και άρα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση.
"Παρ’ ότι δεν έγινε νομοθετική ρυθμιση, εμείς πήραμε γνωμοδότηση από καθηγητή, την στείλαμε στη ΡΑΕ, ενημερώνοντας την ότι μπορεί να γνωμοδοτησει σχετικά προς το ΥΠΕΝ", ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, προσθέτοντας ότι αυτή "μέχρι τώρα δεν το έχει ακόμη κάνει, προχώρησε όμως τουλάχιστον στον καθορισμό του ποσού που οφείλεται στη ΔΕΗ. Τώρα την περιμένουμε να κινηθεί άμεσα, να γνωστοποιήσει αυτό το ποσό, καθώς έχουμε περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουνίου, δηλαδή αυτή την εβδομάδα".
Εάν αυτό συμβεί, τότε η ΔΕΗ (αφού βεβαίως δώσουν το πράσινο φως οι νομικοί της και οι οικονομικές της υπηρεσίες, ορκωτοί κ.λπ.) θα περάσει το κονδύλι στις οικονομικές της καταστάσεις ως απαίτηση, και θα απομένει μόνο να αποφανθεί η κυβέρνηση ποιός τελικά θα κληθεί να το πληρώσει: Κατά πόσο δηλαδή θα είναι ο καταναλωτής μέσω αύξησης των ΥΚΩ ή ο προϋπολογισμός μετά από απόφαση της (επόμενης) κυβέρνησης. "Ελπίζω να εχω νέα πριν το τέλος εβδομάδας", δήλωσε χθες ο κ. Παναγιωτάκης.
 
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου