Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Με τροπολογίες Τετάρτη και Παρασκευή θα φέρει το ΥΠΕΝ τα... επείγοντα της ενέργειας - Μάχη παρασκηνίου για το τι θα "περάσει" - Θα θεσμοθετηθεί Μηχανισμός ΑΔΙ για να "σωθεί" η Πτολεμαϊδα 5

Με τη διαδικασία της κατάθεσης τροπολογιών (υπουργικών και βουλευτικών) στα νομοσχέδια για την κύρωση συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Αζερμπαϊτζάν και την κύρωση του πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για τους γενετικούς πόρους που θα συζητηθούν αύριο Τετάρτη, καθώς και
εκείνου για την κύρωση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που θα συζητηθεί την Παρασκευή, θα επιδιώξει η κυβέρνηση να «περάσει» εκκρεμότητες που θεωρεί επείγουσες, πριν τη διενέργεια των εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Την κατάθεση τροπολογιών στα νομοσχέδια που θα συζητηθούν μέχρι την Παρασκευή στη Βουλή  επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναφέροντας μάλιστα «ευελπιστώ πως δεν θα είναι πολλές ούτε θα έχουν «φωτογραφικό» χαρακτήρα».

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως από 10 έως 13 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα τον ενημερώσει για την απόφασή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 7 Ιουλίου. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει η θυροκόλληση του διατάγματος για την διάλυση της Βουλής αλλά έως τότε το κοινοβούλιο μπορεί να λειτουργεί.
Την Πέμπτη θα συζητηθούν στη Βουλή οι νέοι δικαστικοί κώδικες, αλλά σε αυτό το νομοσχέδιο δεν θα υπάρξουν τροπολογίες.
Σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα, το επιτελείο του κ. Σταθάκη έχει «πάρει φωτιά» για να καταλήξει στις τροπολογίες που θα επιλέξει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, τις περισσότερες αύριο. Όπως εύκολα μπορεί κανείς να υποθέσει, όλοι οι ενδιαφερόμενοι δίνουν μάχη για να πείσουν για την αναγκαιότητα άμεσης νομοθέτησης των θεμάτων ενδιαφέροντός τους (βλέπε παρακάτω στο αρχικό ρεπορτάζ τα βασικά θέματα προς επίλυση).
Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι:
  • Εκ των ων ουκ άνευ θεωρείται η υιοθέτηση Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος για να μπορέσει να διεκδικήσει ΑΔΙ η μονάδα Πτολεμαϊδα 5 της ΔΕΗ. Οι πληροφορίες από το ΥΠΕΝ κάνουν λόγο για θετικό κλίμα των συζητήσεων με τα υπηρεσιακά στελέχη της Κομισιόν (έγινε και νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα) τα οποία ενημερώθηκαν για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τώρα στη Βουλή τη θεσμοθέτηση μηχανισμού. Θετική είναι, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, και η επι της ουσίας συζήτηση για την οριστική έγκριση του ελληνικού σχεδίου, εξέλιξη που η οδός Μεσογείων την αναμένει για τις επόμενες 2 - 3 εβδομάδες.
  • Θα έρθουν οπωσδήποτε ως τροπολογίες τα όσα προβλέπονται για τις ΑΠΕ στα τρία άρθρα του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες που τελικά δεν θα συζητηθεί.
  • Θα υπάρξουν κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, όπως η πατάταση διάρκειας ισχύος των Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και των Αδειών Εγκατάστασης ώριμων έργων
  • Θα έρθει η παράταση των συμβάσεων των 55 συμβασιούχων της ΡΑΕ για να εξασφαλιστεί η λειτουργία της Αρχής
Στο χθεσινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:
Δεν βγαίνει συναινετικός... καπνός από τη Βουλή για νομοθέτηση εκκρεμοτήτων – Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου μελετά το ΥΠΕΝ
(upd: 20:09) Με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να μετατίθεται τελικά για αύριο Τρίτη, όλο και πιο δύσκολο εμφανίζεται το ενδεχόμενο να μπορέσει να νομοθετήσει η κυβέρνηση τις επείγουσες εκκρεμότητες (μεταξύ των οποίων και ενεργειακές) κατά την τρέχουσα εβδομάδα που η Βουλή θα είναι ανοιχτή.
Πολλώ μάλλον όταν ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αποσαφήνισε απόψε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες της Βουλής. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν μπορώ να συναινέσω. Δεν θα συμμετέχουμε στη Βουλή καθόλου αυτήν την εβδομάδα. Θα καταγγείλουμε τη διαδικασία και θα αποχωρήσουμε. Δεν θα μπούμε στο κάδρο μίας απονομιμοποιημένης Βουλής, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να ανοίξει και ανοίγει μόνο για διευθετήσεις».
Με βάση αυτά τα δεδομένα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελετούν πλέον όλο και πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσουν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για μερικές από τις επείγουσες εκκρεμότητες. Σε αυτές περιλαμβάνεται οπωσδήποτε η θεσμοθέτηση Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, προϋπόθεση για να διεκδικήσει η μονάδα Πτολεμαϊδα 5 της ΔΕΗ τα ΑΔΙ που θα της επιτρέψουν να είναι βιώσιμη.
Σχετικά με το ποιές άλλες ρυθμίσεις θα θεσμοθετηθούν με μια πιθανή έκοδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου το τοπίο είναι εντελώς θολό και στους ίδιους τους επιτελείς του ΥΠΕΝ.
Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:
Η διάσκεψη των προέδρων θα κρίνει σήμερα αν θα έρθουν στη Βουλή οι εκκρεμότητες για Μηχανισμό ΑΔΙ, ΥΚΩ και ρυθμίσεις ΑΠΕ
Η κατάθεση την Παρασκευή στη Βουλή, εκ μέρους του ΥΠΕΝ του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες, μέσα στο οποίο υπάρχουν και τρείς διατάξεις που αφορούν τρέχουσες ρυθμίσεις σχετικά με τις ΑΠΕ, δεν σημαίνει και ότι θα συζητηθεί και ψηφιστεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, δηλαδή πριν τις εκλογές.
Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, στην οποία ως γνωστόν εκπροσωπούνται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα (ή αύριο) και να αποφασίσει για τρία πράγματα:
Πρώτον, αν θα έρθει προς συζήτηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μέχρι τώρα η αντιπολίτευση δεν έχει λάβει θέση.
Δεύτερον, αν θα έρθει το δεύτερο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί, εκείνο για το νέο ποινικό κώδικα. Φαίνεται ότι για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο έχει προετοιμαστεί επί μακρόν, υπάρχει διακομματική συναίνεση.
Τρίτον, εάν θα «επιτραπεί» στην κυβέρνηση να φέρει ένα συνολικό πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα ενταχθούν οι επείγουσες εκκρεμότητες κάθε υπουργείου για θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν το κλείσιμο της Βουλής και τη διεξαγωγή των εκλογών στις 7 Ιουλίου.
Η απόφαση της διάσκεψης των προέδρων είναι ως εκ τούτου κρίσιμη και για μια σειρά ενεργειακά θέματα που θέλει το ΥΠΕΝ να περιλάβει στο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι πιθανότητες να επιτραπεί στην κυβέρνηση να φέρει ένα τέτοιο νομοθέτημα είναι περιορισμένες, καθώς υπάρχει διατυπωμένη δυσπιστία από την αντιπολίτευση, ενώ και ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η Βουλή είναι περιορισμένος. Υπάρχει όμως και η "εμβαλωματική" λύση της κατάθεσης σειράς τροπολογιών.
Ποιά είναι τα θέματα που θέλει να περιλάβει το ΥΠΕΝ:
Πρώτο και πλέον, ίσως, σημαντικό, είναι το θέμα του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος (και κυρίως της εξασφάλισης ΑΔΙ για την Πτολεμαϊδα 5) που αποκάλυψε το energypress. Είναι θέμα από το οποίο θα εξαρτηθεί η βιωσιμότητα της νέας μονάδας της ΔΕΗ που κατασκευάζεται (ως η τελευταία ίσως λιγνιτική στην Ευρώπη) και θα μπεί σε λειτουργία το 2022. Ούτως ή άλλως, όλοι οι χειρισμοί για την υπόθεση αυτή είναι στην κόψη του ξυραφιού, ωστόσο εάν δεν νομοθετηθεί τώρα ο Μηχανισμός, τα πράγματα για τη μονάδα της ΔΕΗ θα είναι πολύ δύσκολα.
Πολύ σοβαρό είναι επίσης το ζήτημα με τη ρευστότητα που δεν μπορεί, λόγω ακριβώς των εκλογών, να λάβει η ΔΕΗ από τη διευθέτηση των ΥΚΩ του 2011 που διεκδικεί. Ως γνωστόν, για την έγκριση της επιστροφής των ΥΚΩ απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. 
Αλλά και το ζήτημα που προέκυψε σε σχέση με την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος πληρωμών για τις ΑΠΕ, είναι επίσης κομβικό για μια σειρά επιχειρήσεων της «πράσινης» παραγωγής, οι οποίες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πληρωμές για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έναρξη του νέου συστήματος.
Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει το πρόβλημα με τους συμβασιούχους της ΡΑΕ, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε παράγοντα δυσλειτουργίας της Αρχής και αδυναμίας της να προωθήσει τις εκκρεμείς υποθέσεις, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν το ΥΠΕΝ θα «τολμήσει» να φέρει σε μια τέτοια περίοδο θέμα ανανέωσης συμβάσεων, όσο και αν είναι απαραίτητο να γίνει.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι, πέραν των αναφερθέντων, κάποιες ακόμα επείγουσες ρυθμίσεις έχει προτείνει η ΕΛΕΤΑΕΝ σχετικά με τον τομέα των ΑΠΕ.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου