Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Προκήρυξη για την κατασκευή φωτοβολταϊκού 14,99 MW στην Εορδαία

 
Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 14,38 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές θα αποσφραγιστούν στις 20 Φεβρουαρίου 2020
Σε προκήρυξη για την υλοποίηση ενός πάρκου 14,99 MW στον Δήμο Εορδαίας, προχώρησε η ΔΕΗ  Ανανεώσιμες. Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 14,38 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του πάρκου, καθώς και ενός υποσταθμού 20kV/150kV υπαίθριου τύπου.
Το έργο υλοποιείται από την Ηλιακά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας Ένα Ανώνυμη Εταιρεία και Ηλιακό Βέλος Ένα Α.Ε., 100% θυγατρικές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Κριτήριο ανάθεσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει τιμής.
Πλεονέκτημα οι μεγάλες διαθέσιμες εκτάσεις
Υπενθυμίζεται ότι τα φωτοβολταϊκά θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην «πράσινη στροφή» της ΔΕΗ, καθώς διαθέτει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τη διαθεσιμότητα μεγάλων εκτάσεων γης, χάρις στις πολύ μεγάλες περιοχές από πρώην λιγνιτικά πεδία που βρίσκονται στην κυριότητα της ΔΕΗ, αλλά και ορυχεία τα οποία θα κλείσουν τα επόμενα χρόνια λόγω απολιγνιτοποίησης.
Ακόμη καλύτερα, λόγω των λιγνιτικών μονάδων που λειτουργούν (ή λειτουργούσαν) στα συγκεκριμένα σημεία, είναι σημαντικά ενισχυμένα τα τοπικά δίκτυα σύνδεσης στο ηλεκτρικό σύστημα. Αυτό σημαίνει πως, τουλάχιστον σε αρκετές περιπτώσεις, δεν θα είναι τεχνικά δύσκολο και κοστοβόρο να συνδεθούν οι συγκεκριμένες φωτοβολταϊκές μονάδες στο σύστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, στις αρχές Δεκεμβρίου η εταιρεία κατέθεσε αιτήσεις για άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,5 GW, τα οποία πρόκειται να κατασκευάσει σε λιγνιτικές περιοχές. Τα εν λόγω πάρκα έρχονται να προστεθούν στα 4,5 GW έργα ΑΠΕ της ΔΕΗ, τα οποία βρίσκονται υπό αδειοδότηση ή υπό ανάπτυξη. Επομένως, από αυτή τη «δεξαμενή» των 6 GW, η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει έως το 2024 άλλο 1 GW εγκατεστημένης ισχύος στο υφιστάμενο «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της.
 
Κ.Δ.
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου