Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Με τη... διαδικασία του κατεπείγοντος, προμήθεια στύλων από τον ΔΕΔΔΗΕ - Απευθείας συζητήσεις με όλους τους παίκτες της αγοράς



Στην προμήθεα δεκάδων χιλιάδων ξύλινων στύλων με κατεπείγουσες διαδικασίες και όχι μέσω διαγωνισμού, ετοιμάζεται να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς η ανησυχία της διοίκησης για τις επιπτώσεις από μια τυχόν νέα κακοκαιρία στο δίκτυο είναι εντονότατη.
Το ζήτημα είναι φυσικά σε γνώση του υπουργείου Περιβάλλοντος
& Ενέργειας, όπως δείχνουν και οι χθεσινές δηλώσεις Χατζηδάκη, με την πολιτική ηγεσία να έχει δώσει κατεύθυνση στην διοίκηση του διαχειριστή να μην αφήσει έξω από τις διαπραγματεύσεις καμία από τις εταιρείες του χώρου, ελληνική και ξένη, ώστε να πετύχει όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές.
Στην πράξη η θυγατρική της ΔΕΗ ετοιμάζεται να πάρει απόφαση για απευθείας συζητήσεις με κάθε ενδιαφερόμενο για την προμήθεια μερικών δεκάδων χιλιάδων εμποτισμένων ξύλινων στύλων και με σκοπό την όσο πιο σύντομη παραλαβή τους, καθώς τα αποθέματα (21.318 τεμάχια) βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα ασφαλείας. Σε αυτή την φάση, η διενέργεια διαγωνισμού, σαν αυτούς που έχουν δρομολογηθεί μέσα στον Δεκέμβριο ή προγραμματίζονται, δεν εξυπηρετεί, αφού η ευόδωσή τους θα χρειαστεί χρόνο.
Στο ερώτημα κατά πόσο η ανάγκη στην οποία βρίσκεται ο ΔΕΔΔΗΕ για γρήγορες παραδόσεις ενέχει τον κίνδυνο υψηλών τιμών, η απάντηση είναι ότι η ταυτόχρονη διαπραγμάτευση με πλειάδα ελλήνων και ξένων παικτών, θα οξύνει εκ των πραγμάτων τον ανταγωνισμό, λειτουργώντας θετικά σε επίπεδο τιμών.
Το θέμα των ελλιπών επενδύσεων στο δίκτυο συζητείται καιρό τώρα, ωστόσο η ανάγκη αυτές να αυξηθούν, απέκτησε τον χαρακτήρα του κατ' επείγοντος μετά τα εκτεταμένα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία των πρώτων ημερών του νέου έτους, όπως είχε γράψει τότε το “Energypress”. 
Η επείγουσα μάλιστα ανάγκη προμήθειας νέων ξύλινων στύλων ήταν ένα από τα βασικά θέματα στο ΔΣ. του ΔΕΔΔΗΕ της περασμένης Πέμπτης 16 Ιανουαρίου, ωστόσο πήρε αναβολή για μια από τις επόμενες συνεδριάσεις.  Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη εκείνης της συνεδρίασης, το ζήτημα αφορούσε στην “υποβολή προς έγκριση ανάθεσης με την διαδικασία των διαπραγματεύσεων, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, της προμήθειας εμποτισμένων ξύλινων στύλων διαφόρων κατηγοριών”.
Επίσης προ ημερών, το υπουργείο ενημερώθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ ότι σε περίπτωση επανάληψης των καιρικών φαινομένων στις αρχές του μηνός, θα αντιμετωπίσουμε εκτεταμένα και ακόμη χειρότερα προβλήματα.
Γιατί “σήκωσε” το ΥΠΕΝ το θέμα
Το επείγον του πράγματος είναι και ο ένας λόγος για τον οποίο χθες το ΥΠΕΝ “σήκωσε” το θέμα των κινδύνων που συνεπάγεται η έλλειψη 120.000 στύλων για την ευστάθεια του δικτύου. 
Προφανώς και ο δεύτερος λόγος συνδέεται με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ξεκινήσει ο ΔΕΔΔΗΕ με εταιρείες, για προμήθεια στύλων. Επειδή η προμήθεια εξετάζεται να γίνει με απευθείας αναθέσεις, προφανώς και το ΥΠΕΝ σπεύδει να αναδείξει την σοβαρότητα της κατάστασης, ακριβώς για να προλάβει τυχόν φωνές και καταγγελίες για παρατυπίες και σκάνδαλο. Εννοείται ότι τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να συμβούν αν στα τέλη Νοεμβρίου δεν ψηφίζονταν στη Βουλή ο νόμος για την αναδιοργάνωση του ομίλου ΔΕΗ, που εισάγει στην ίδια και τις θυγατρικές της ευελιξία στις διαδικασίες προμηθειών, ακριβώς για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις σε περιπτώσεις που είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα.
Επιθεώρηση του δικτύου
Η κίνηση που ετοιμάζεται να κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αφορά παρά σε ένα μέρος του προβλήματος. Τα 120.000 τεμάχια που λείπουν από την ασφάλεια του δικτύου, θα καλυφθούν μέσω διαγωνισμών, ενώ η απουσία τους επηρεάζει άμεσα το επενδυτικό πρόγραμμα της εταρείας για επεκτάσεις. Εκτός από την ανάγκη αντικατάστασης των σάπιων και φθαρμένων στύλων μετά από φυσικές καταστροφές, ο ΔΕΔΔΗΕ χρειάζεται εξοπλισμό για να επεκτείνει τα δίκτυα, προυπόθεση απαραίτητη για την στρατηγική απόφαση διείσδυσης των ΑΠΕ που έχει λάβει η κυβέρνηση. Εκρεμμεί μάλιστα επιθεώρηση στο δίκτυο για να διαπιστωθούν οι προβληματικοί στύλοι, προκειμένου να διαπιστωθούν επακριβώς οι ανάγκες.
Η υπόθεση εμποτισμένοι στύλοι δεν είναι απλή. Συνδέεται με την υλοτομική περίοδο, την χαμηλή επάρκεια που υπάρχει στην Ελλάδα, το γεγονός ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται δεν είναι πολλές. Η ελληνική παραγωγή ξύλινων στύλων δεν επαρκεί για τις ανάγκες του δικτύου, γι’ αυτό και διαχρονικά προκηρύσσονται διεθνείς διαγωνισμοί που συνήθως καταλήγουν σε ελληνικές εταιρείες, οι οποίες όμως ένα μέρος το προμηθεύονται από ξένες. Οι χώρες προέλευσης είναι κατά βάση η Ουκρανία, η Φιλανδία και η Σουηδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου