Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Στη Δυτ. Μακεδονία ο Κ. Χατζηδάκης στις 7 και 8 Φεβρουαρίου

Στη Δυτ. Μακεδονία ο Κ. Χατζηδάκης στις 7 και 8 Φεβρουαρίου
Στόχος του υπουργού είναι να πείσει ότι η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ένα συνεκτικό σχέδιο μετάβασης, που θα αφορά όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής της περιοχής
Αντιμέτωπος με τις ανησυχίες και τους φόβους των πολιτών της
Δυτικής Μακεδονίας για το μέλλον της περιοχής στη μετά τον λιγνίτη εποχή, η οποία με απόφαση της κυβέρνησης θα έλθει μόλις το 2023, θα βρεθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, οπότε και σχεδιάζει να επισκεφθεί την περιοχή.
Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Χατζηδάκη βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης, το βέβαιο όμως είναι ότι θα επισκεφθεί τις μονάδες της ΔΕΗ που είναι προγραμματισμένο να «σβήσουν» έως το 2023 και θα συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς αλλά και τους εργαζομένους της ΔΕΗ για να τους παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο. Στόχος του είναι να πείσει ότι η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ένα συνεκτικό σχέδιο μετάβασης που θα αφορά όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής της περιοχής και ότι αυτό το σχέδιο θα είναι έτοιμο έως τον Ιούνιο ώστε στη συνέχεια να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την αρχή του 2021.   
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι της περιοχής θα ζητήσουν από τον κ. Χατζηδάκη απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με την τηλεθέρμανση ειδικά όταν σβήσουν εντός του έτους το Αμύνταιο και η Καρδιά. Σημειώνεται ότι στην περιοχή λειτουργούν επτά λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και το αίτημα των δημάρχων είναι το «σβήσιμο» να γίνει αφού έχει διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης.
Προσωρινό «σβήσιμο» του  ΑΗΣ Μελίτης
Εν τω μεταξύ ένα ακόμη πρόβλημα εξελίσσεται αυτή την περίοδο στη Δυτική Μακεδονία με το προσωρινό «σβήσιμο» του ΑΗΣ Μελίτης, λόγω της ανυπαρξίας εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Ο ΑΗΣ Μελίτης, τον οποίο προμήθευε το ορυχείο Προσηλίου, μετά από απόφαση του ΣτΕ δεν διαθέτει πλέον Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, λόγω της διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί εν όψει της πώλησης των μονάδων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Προσφυγές είχαν καταθέσει η WWF και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που προσπαθούσε να αποτρέψει τη συγκεκριμένη πώληση. Η ανησυχία είναι έντονη στην περιοχή των Σερβίων, διότι η απότομη διακοπή λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης, σημαίνει πιθανό κλείσιμο του ορυχείου οικονομικές συνέπειες για τους εργαζομένους αλλά και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια και μεταφορά του λιγνίτη.

Ολοκλήρωση της ΜΠΕ εντός Φεβρουαρίου

Προμηθευτής της μονάδας είναι η εταιρία ΜΕΤΕ ΑΕ που βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κλεισίματος του ορυχείου, κάτι που θα σημάνει την απώλεια περίπου 150 θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η νέα ΜΠΕ για την μονάδα της Μελίτης θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο και θα τεθεί σε διαβούλευση που βάσει Νόμου θα διαρκέσει τουλάχιστον 40 μέρες. Από εκεί και πέρα προβλέπεται στην καλύτερη περίπτωση να υπογράψουν τα συναρμόδια υπουργεία τη σχετική απόφαση στις αρχές Απριλίου και ο Σταθμός να επανεκκινήσει εντός του Μαΐου.
Βασικό ζητούμενο για την εταιρία που διαχειρίζεται το ορυχείο είναι να δεχθεί η ΔΕΗ το συγκεκριμένο ορυχείο να τροφοδοτεί με λιγνίτη άλλους σταθμούς, όπως ο ΑΗΣ Καρδιάς και ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, έως ότου ο ΑΗΣ Μελίτης να λάβει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου