Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Και η ΔΕΠΑ «θύμα» του Μυτιληναίου όπως η ΔΕΗ. Ο επιχειρηματίας έφτασε κάποια στιγμή να χρωστάει αθροιστικά στις δύο δημόσιες επιχειρήσεις πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ!

Και η ΔΕΠΑ «θύμα» του Μυτιληναίου όπως η ΔΕΗ 


Ο Όμιλος Μυτιληναίου διαφημίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ως ο μεγάλος παίχτης στον τομέα του φυσικού αερίου, ο οποίος έχει κατακτήσει την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική αγορά και έχει εκτοπίσει από τη θέση αυτή τη δημόσια επιχείρηση αερίου ΔΕΠΑ.
Η αλήθεια όμως είναι ότι όπως έχτισε τις μονάδες παραγωγής
ρεύματος με χρήματα της ΔΕΗ, για να την ανταγωνίζεται σήμερα ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης ηλεκτροπαραγωγός, έτσι και με τη ΔΕΠΑ παρακράτησε χρήματα που της χρωστούσε για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του στο φυσικό αέριο.
Χωρίς οποιαδήποτε δικαιολογία, από το 2011 ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος ξεκίνησε να μην εξοφλεί κανονικά τη ΔΕΠΑ για το αέριο που προμηθευόταν, με αποτέλεσμα στα τέλη του 2011 το χρέος του προς αυτήν από απλήρωτους λογαριασμούς να ανέρχεται σε 76,7 εκατομμύρια ευρώ. Το χρέος αυτό τα επόμενα χρόνια αυξανόταν συνεχώς και το 2013 έφτασε τα 192 εκατομμύρια ευρώ, άρχισε δε να μειώνεται και τελικά αποπληρώθηκε το 2015, μόνο αφού πρώτα υπήρξε επέμβαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και για να αποφύγει ο Μυτιληναίος την επαπειλούμενη ποινική δίωξή του.
Το σκανδαλώδες δε της όλης υπόθεσης είναι ότι όλη αυτή την περίοδο, με τα χρήματα που χρωστούσε στην ΔΕΠΑ, ο Μυτιληναίος έφερνε φορτία spot LNG (Υγροποιημένους Φυσικού Αερίου) σε βάρος των συμφερόντων της ΔΕΠΑ. Δεκαοκτώ φορτία spot LNG έφερε στην επίμαχη περίοδο 2011-2015 χρηματοδοτώντας τα με τα χρήματα της ΔΕΠΑ και ζημιώνοντάς την αντίστοιχα.
Εν συνεχεία, αφού εξόφλησε το 2015 το προηγούμενο χρέος του προς τη ΔΕΠΑ λόγω της επέμβασης της δικαιοσύνης, μετά από λίγο ο Μυτιληναίος βρήκε μια δικαιολογία και έτσι από το 2016 ξεκίνησε και πάλι να μην εξοφλεί κανονικά τα τιμολόγια της ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα να αρχίσει πάλι να συσσωρεύεται χρέος, το οποίο σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσιευμένη οικονομική έκθεση του Ομίλου (6μηνο 2019), ανέρχεται σε πάνω από 21 εκατομμύρια ευρώ. Και βέβαια και πάλι τα χρήματα αυτά που χρωστούσε στην ΔΕΠΑ ο Μυτιληναίος τα χρησιμοποιούσε και συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί για να εισάγει spot φορτία LNG.
ΔΕΗ και ΔΕΠΑ έχουν διανύσει βίους παράλληλους για μεγάλο χρονικό διάστημα στα φέσια από πλευράς Μυτιληναίου, ο οποίος έφτασε κάποια περίοδο να χρωστάει αθροιστικά στις δύο δημόσιες επιχειρήσεις πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ! Έτσι, δηλαδή με λεφτά άλλων και δη δημόσιων επιχειρήσεων, όλοι μπορούσαν να γίνουν επιχειρηματίες.
Όχι πολύ καιρό πριν, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Μυτιληναίος είχε δηλώσει ότι νιώθει πως ήρθε η ώρα να επιστρέψει κάτι στην πατρίδα η οποία τον βοήθησε να γίνει ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ας επιστρέψει λοιπόν τα χρέη και τις ζημιές τόσων ετών που έχει προκαλέσει σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, τις οποίες μέχρι τώρα πληρώνουν και συνεχίζουν να πληρώνουν όλοι οι απλοί καταναλωτές ρεύματος και φυσικού αερίου. Ο Έλληνας δηλαδή…

www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου