Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Συναντήσεις Χατζηδάκη στο Παρίσι με EDF και RTE για ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

https://worldenergynews.gr/media/k2/items/cache/e6bfce1b59edd6ee154424b1dce2870c_XL.jpg 
Παράλληλα, ο υπουργός θα έχει επαφές και με την ENGIE, η οποία συνεργάζεται στην Ελλάδα με την ΤΕΡΝΑ και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη μεγάλων έργων ΑΠΕ
Δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, συνεργασίες σε μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και διαχείρισης
αποβλήτων θα βρεθούν στο επίκεντρο του μαραθώνιου συναντήσεων, που θα έχει στο Παρίσι σήμερα και αύριο (28-29/1) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ο κ. Χατζηδάκης μεταβαίνει στο Παρίσι, στο πλαίσιο του επενδυτικού φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ενδεικτικό του γαλλικού ενδιαφέροντος για τα τεκταινόμενα στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα είναι το πλήθος των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Χατζηδάκης με γαλλικούς κολοσσούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι θα  συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της EDF που είναι η μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρισμού στη Γαλλία, αλλά και της RTE δηλαδή του Γάλλου διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αντικείμενο συζήτησης θα είναι τόσο η ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη, όσο και η προοπτική περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και βεβαίως η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. 
Στο «κάδρο» και η προκήρυξη για τη ΛΑΡΚΟ
Επίσης θα συναντηθεί με στελέχη της TOTAL η οποία συμμετέχει ήδη στις συμβάσεις παραχώρησης πεδίων έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα έχει επαφές και με την IMERYS που είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο στην εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου και δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι το επόμενο διάστημα το υπουργείο θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση στοιχείων του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ.
Επίσης ο υπουργός Ενέργειας θα συναντηθεί με στελέχη της ENGIE η οποία συνεργάζεται στην Ελλάδα με την ΤΕΡΝΑ και βεβαίως ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη μεγάλων έργων ΑΠΕ.
Διαχείριση αποβλήτων
Ακόμη ο κ. Χατζηδάκης που θα συνοδεύεται από τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο θα έχει επαφές με εκπροσώπους της    AKUO ENERGY, της EREN, της VALOREM, της EIFFAGE και της VINCI ENERGY.

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επισκεφθεί τα γραφεία και τα κέντρα διαχείρισης αποβλήτων των δύο μεγαλύτερων γαλλικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος και ειδικά στη διαχείριση αποβλήτων, SUEZ και VEOLIA.   
Πραγματοποίηση φόρουμ την Τετάρτη
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη (29/1) θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι το φόρουμ, με θέμα «Ελλάδα, Στρατηγικός παράγοντας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται» που τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού και διοργανώνεται, σε συνεργασία με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Παρισίων και την Ένωση Εμπορικών Συμβούλων Εξωτερικού Γαλλίας, CCEF.
Στο φόρουμ θα συμμετέχουν 80 γαλλικές και 30 ελληνικές εταιρίες μεταξύ των οποίων η EDF που είναι χορηγός της εκδήλωσης δια μέσου της EDF Renewables. Παρούσα επίσης θα είναι η Total, καθώς και η Engie,  η Valorem που έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Από την ελληνική πλευρά στις παρουσιάσεις θα συμμετάσχει ο όμιλος Κοπελούζου, καθώς και η Vioxalco , η οποία δια μέσου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχει επεκταθεί στη γαλλική αγορά, η Aegean, Alpha Bank κ.α.
Το φόρουμ θα ανοίξουν με ομιλίες τους οι δύο υπουργοί Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ και Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ θα πάρουν μέρος επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, καθώς και οι υφυπουργοί Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης και Βιομηχανίας Νίκος Παπαθανάσης.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου