ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΙΟΥ
Μετά το καλοκαίρι ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας θα ξεκινήσει την εγκατάσταση των πρώτων 200.000 «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, όπως αναγγέλλει μέσα από συνέντευξή του στην «Οικονομία» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου.
Από το 2017 ο Διαχειριστής θα είναι σε θέση να
αντικαταστήσει όλα τα ρολόγια ώστε η καταμέτρηση της κιλοβατώρας να γίνεται απευθείας και σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο οποίος περιγράφει και το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ύψους 1,25 δισ. ευρώ για την ερχόμενη πενταετία. Ο κ. Χατζηαργυρίου κάνει γνωστό επίσης ότι πέρυσι τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εντόπισαν 8.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπών, 20% περισσότερες από το 2014.
Κύριε Χατζηαργυρίου, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ΔΕΗ είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της προς την εταιρεία. Πόσες εντολές αποκοπών έχετε λάβει και πόσες από αυτές έχουν εκτελεστεί;
Πριν μιλήσουμε για συγκεκριμένα νούμερα πρέπει κατ' αρχάς να πούμε ότι το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα για τη ΔΕΗ που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια πολλών ετών οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Ο ΔΕΔΔΗΕ βελτιώνει διαρκώς την απόδοσή του σε αυτό το πεδίο ώστε να συμβάλει στο πλαίσιο των ρυθμιστικών του αρμοδιοτήτων στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό προφανώς αφορά όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο τη ΔΕΗ.
Ειδικά όμως για τη ΔΕΗ που το πρόβλημα είναι μεγάλο, από τον Οκτώβριο του 2015 και μέχρι τον προηγούμενο μήνα, οι εντολές αποκοπών που λάβαμε έφθασαν τις 291.000.
Ενα μεγάλο μέρος τους, περίπου 144.000, ανακλήθηκαν. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εντολές, ο ΔΕΔΔΗΕ και τα συνεργαζόμενα συνεργεία του έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα στη διακοπή περίπου 62.600 παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εκκρεμούν προς εκτέλεση άλλες περίπου 48.800.
Τέλος, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εντολών, περί τις 35.600, στις οποίες ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει στη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, όπως για παράδειγμα η αδυναμία πρόσβασης στον μετρητή.
Επίσης μεγάλες είναι οι οικονομικές απώλειες για τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ από τις ρευματοκλοπές. Ποια είναι η έκταση του φαινομένου και πώς αποτυπώνεται σε νούμερα;
Το θέμα των ρευματοκλοπών αποτελεί όντως ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο θα πρέπει να διευκρινίσω ότι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των εντοπισμένων ρευματοκλοπών αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους που κάνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Συνολικά, από το 2008 μέχρι σήμερα έχουμε εντοπίσει 36.000 περιπτώσεις. Για το 2015 ο συνολικός αριθμός των εντοπισμένων παραβάσεων έφθασε τις 8.000, από 6.652 περιπτώσεις έναν χρόνο νωρίτερα.
Η αύξηση αυτή, που πλησιάζει το 20%, δεν αποδίδεται μόνο στην έξαρση του φαινομένου, αλλά κυρίως στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ. Δημιουργήσαμε ειδικά συνεργεία πανελλαδικά για αιφνιδιαστικούς ελέγχους και δίνουμε διαρκώς προτεραιότητα σε αυτές τις εργασίες.
Το προσωπικό μας εξαντλεί διαρκώς κάθε δυνατότητα ελέγχου στο πλαίσιο και άλλων πολλών σύνθετων εργασιών που αφορούν τη λειτουργία και τη διαχείριση του Δικτύου Διανομής.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσω ότι το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, πέραν των προφανών δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων που συνεπάγεται για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως για τον Δεσπόζοντα Προμηθευτή, δηλαδή τη ΔΕΗ, πλήττει το κοινωνικό σύνολο, δηλαδή τη μεγάλη μάζα των συνεπών καταναλωτών. Αυτό συμβαίνει διότι οι προμηθευτές καταβάλλουν στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το αντίτιμο για το σύνολο της διακινούμενης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ρευματοκλοπών, με αντίστοιχη επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών. Υπό την έννοια αυτή, η ρευματοκλοπή συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά, αφού το όφελος λίγων μεταφράζεται σε ζημία των πολλών, συμπεριλαμβανομένων και των κοινωνικά ασθενέστερων.
Ενα από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που προωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ είναι οι «έξυπνοι» μετρητές - τηλεμέτρηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση. Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο και πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί;
Σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο αξιολόγησης των τυπικών δικαιολογητικών και των τεχνικών προσφορών, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Στη συνέχεια, και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα προχωρήσουμε στην οικονομική αξιολόγηση και εκτιμώ ότι μετά το καλοκαίρι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον ανάδοχο και να ξεκινήσει η εγκατάσταση των περίπου 200.000 πρώτων μετρητών στο Δίκτυο. Τα πρώτα αποτελέσματα από το πολύ σημαντικό αυτό έργο αναμένεται να τα αξιολογήσουμε στις αρχές του 2017, προκειμένου να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη κόστους οφέλους για το πανελλαδικό rollout του πολυσύνθετου αυτού έργου, για την αντικατάσταση δηλαδή όλων των υφιστάμενων μετρητών με «έξυπνους» μετρητές.
Ποια είναι τα κύρια στοιχεία του επενδυτικού πλάνου του ΔΕΔΔΗΕ για τα επόμενα χρόνια και τι ύψους επενδύσεις πρόκειται να γίνουν;
Οπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, ολοκληρώνουμε αυτή την περίοδο την επικαιροποίηση του business plan της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 1,25 δις ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.
Το επενδυτικό μας πλάνο αποτελεί «ανάσα» για την ελληνική οικονομία, περιλαμβάνει στρατηγικά έργα τα οποία θα αλλάξουν τη ζωή των καταναλωτών, ενώ βελτιώνει καθοριστικά τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προωθώντας τη διαφάνεια, τον υγιή ανταγωνισμό, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με ταυτόχρονη μείωση του κόστους και ενίσχυσης της αξιοπιστίας του Δικτύου.
Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι εκτός από το μεγάλο έργο των «έξυπνων μετρητών», αυτή την περίοδο υλοποιούμε μια σειρά έργων στρατηγικής σημασίας, όπως το έργο για την εγκατάσταση 3.000 τηλεχειριζόμενων διακοπτών στη Μέση Τάση, με συνολικό προϋπολογισμό που φθάνει τα 24 εκ. ευρώ.
Το έργο αυτό εκσυγχρονίζει δραστικά το Δίκτυο, καθώς η σύνδεση των τηλεχειριζόμενων διακοπτών με τα πέντε νέα Κέντρα Ελέγχου Δικτύων Διανομής, που θα καλύπτουν την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά μας, θα μας δώσει τη δυνατότητα σημαντικής βελτίωσης των υπηρεσιών μας, καθώς αποκτούμε σταδιακά αμεσότερο και πιο αποτελεσματικό έλεγχο του Δικτύου, θα αποκαθιστούμε ταχύτερα τις βλάβες κ.λπ.
Εξίσου σημαντικό έργο για τη μετάβαση στην εποχή των «έξυπνων δικτύων» είναι και η ψηφιακή γεωγραφική απεικόνιση του Δικτύου Διανομής (GIS). Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουμε την πιλοτική του εφαρμογή στα Μεσόγεια και στη Θεσσαλονίκη και πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στην πανελλαδική επέκτασή του. Το σύστημα αυτό θα συνδεθεί με τα Κέντρα Ελέγχου που σας προανέφερα και θα μας βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση βασικών υπηρεσιών όπως νέες συνδέσεις πελατών, συνδέσεις ΑΠΕ, αποκατάσταση βλαβών κ.λπ.
Επιπλέον, ως ΔΕΔΔΗΕ διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τις τεχνολογίες πάνω στις οποίες αναπτύσσεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, συντονίζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, υλοποιεί πολύπλοκους σχεδιασμούς για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής στο Δίκτυό του κ.λπ. Μέσα από αυτόν τον ιδιαίτερα σύνθετο ρόλο του, ο ΔΕΔΔΗΕ συμβάλλει καταλυτικά στην ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κατ' επέκταση της ελληνικής οικονομίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
http://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου