Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ανοίγει δυναμικά η ενεργειακή βεντάλια της Ελλάδας στον διεθνή χώρο

 
Του Πάνου Σκουρλέτη* 

Με την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, τέθηκαν τα θεμέλια  για την οικοδόμηση μιας ισχυρής, στρατηγικού χαρακτήρα, σχέσης ανάμεσα στις χώρες μας. Μια νέα περίοδος αρχίζει, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για το Ιράν. Το ταξίδι ήταν απόλυτα θετικό, καθώς έδωσε την ευκαιρία και για επιχειρηματικές συμφωνίες, ενώ ο ενεργειακός τομέας αποτελεί το κυριότερο και πιο ώριμο
πεδίο συνεργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από μια σοβαρή και εποικοδομητική συνεργασία με το Ιράν, αναγνωρίζονται από έναν πολύ μεγάλο αριθμό χωρών, εντός και εκτός Ευρώπης. Ωστόσο, η πρόοδος που σημείωσε η Ελλάδα είναι διακριτή, ελπιδοφόρα και καθόλου τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής που φιλοδοξεί να βγάλει την χώρα από την  απομόνωση και από το περιθώριο των εξελίξεων.
Ακριβώς αυτή η πολιτική επιλογή χαρακτηρίζει τις κινήσεις μας και στο διεθνές ενεργειακό περιβάλλον, σε μια χρονική περίοδο όπου το φυσικό αέριο κυριαρχεί. Είναι γνωστό ότι είχαμε άλλη άποψη για την σύμβαση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP). Παρ’ όλα αυτά, ύστερα από μια εποικοδομητική διαδικασία συνεννόησης, μέσω της οποίας εκφράστηκε και η διάθεση της εταιρείας του αγωγού να αυξήσει τη χρηματοδότηση έργων στους δήμους από τους οποίους θα διέρχεται, ωθήσαμε τις διαδικασίες και την Άνοιξη αναμένεται  να ξεκινήσουν οι εργασίες στο ελληνικό τμήμα. Τα οφέλη είναι  χειροπιαστά, με απασχόληση για χιλιάδες εργαζόμενους και συμβόλαια για ελληνικές εταιρείες.
Πρόκειται όμως και για ένα θετικό «δείγμα γραφής» σε σχέση με το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ένα απτό μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές. Και δεν μένουμε μόνο στον TAP. Προωθούμε επίσης, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου (IGB), αφού καταφέραμε να γεφυρώσουμε διαφορές και αντιθέσεις που είχαν ουσιαστικά «παγώσει» κι αυτό το έργο. Η ενεργειακή μας «βεντάλια» στο διεθνές πεδίο συμπληρώνεται από τις συζητήσεις και τα σχέδια για την ανάπτυξη πολλαπλών οδεύσεων μεταφοράς φυσικού αερίου, συνδέοντας τη χώρα μας με το Ισραήλ και την Κύπρο, την ΠΓΔΜ, την Ιταλία, την Ρωσία μέσω εναλλακτικής διαδρομής.
Κάποια σχέδια είναι ώριμα και ένα βήμα πριν την έναρξη υλοποίησης, άλλα αποτελούν δυνατότητες που χρήζουν διερεύνησης και άλλα περιμένουν την ωρίμανση των συνθηκών για να φανεί εάν τελικά μπορούν ή όχι να προχωρήσουν. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αγνοήσει καμία ευκαιρία. Με μόνη προϋπόθεση το θετικό, πολλαπλασιαστικό όφελος που μπορεί να προκύψει για τον τόπο και για την προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας. Αυτό, εξάλλου, μας οδηγεί να  συντηρούμε το ενδιαφέρον μας γι’ αυτά και άλλα ακόμη έργα - που δεν ανέφερα αλλά εννοούνται -  ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου, όπου παράλληλα μπορεί να βοηθηθεί  και η επέκταση του εσωτερικού δικτύου. Ήδη, σχεδιάζουμε επεκτάσεις, από το 2017, σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε αγωγούς μεταφοράς.
Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ενθαρρύνει τους σχεδιασμούς επέκτασης της χρήσης φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας που δεν διαθέτουν αγωγούς, με τη μεταφορά του από την θάλασσα ή και οδικώς, σε υγροποιημένη ή συμπιεσμένη μορφή. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει για τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο  και τη Δυτική Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό επίκειται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΔΕΠΑ, για να συγκεκριμενοποιηθούν οι παράμετροι των έργων, που θέλουμε να ολοκληρωθούν εντός των χρονικών ορίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

*Ο Πανος Σκουρλέτης είναι Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Από το www.pronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου