Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Βγαίνουν από το τέλμα οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και η αγορά φυσικού αερίου

 
Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται κάθε τρίμηνο από τα ΕΛΠΕ δίνουν και ένα σαφές στίγμα για το που κατευθύνεται η αγορά του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, λόγω της συμμετοχής που έχει ο όμιλος τόσο στην εταιρεία Elpedison όσο και στη ΔΕΠΑ.
Για τον ηλεκτρισμό λοιπόν η εικόνα είναι σαφής και είναι απόρροια των προβλημάτων που παρουσίασε η αγορά σχεδόν στο σύνολο του έτους με εξαίρεση το τελευταίο τρίμηνο, εξαιτίας της κατάργησης των μηχανισμών διαθεσιμότητας ισχύος αλλά και ανάκτησης μεταβλητού
κόστους που σε συνδυασμό με τις σχετικά υψηλές τιμές του καυσίμου, οδήγησαν σε σημαντικές ζημιές την εταιρεία.
Συγκεκριμένα σε επίπεδο έτους, μπορεί η καθαρή παραγωγή σε μεγαβατώρες να αυξήθηκε κατά 18% ωστόσο οι πωλήσεις σε αξία μειώθηκαν κατά 15% στα 181 εκατ. ευρώ τα EBITDA κατά 65% στα 51 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα κατά 9 εκατ. ευρώ. Τώρα σε επίπεδο τριμήνου η εικόνα αλλάζει αφού είχαμε τη σημαντική πτώση της τιμής του αερίου, λόγω πετρελαίου, η οποία επηρέασε την ανταγωνιστικότητα των μονάδων αερίου και οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 22% εξέλιξη που δημιουργεί προσδοκίες και για το επόμενο χρονικό διάστημα εντός του 2016 ότι η αγορά της ηλεκτροπαραγωγής θα κινηθεί λίγο καλύτερα.
Τώρα η εξέλιξη αυτή αφορά το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού όπως φαίνεται και στα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ, οι μεγαλύτεροι πελάτες της οποίας είναι οι ηλεκτροπαραγωγοί. Έτσι οι πωλήσεις σε όγκο το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά το εντυπωσιακό 39% στους 1,048 δις κυβικά (από 756 εκατ. πέρυσι). Οι πωλήσεις αυτές είναι οι μεγαλύτερες σε επίπεδο τριμήνου της τελευταίας τριετίας. Σε επίπεδο έτους και εδώ έχει τη δική του σημασία για το περίφημο take or pay προς τη Gazprom οι συνολικές πωλήσεις της ΔΕΠΑ ξεπέρασαν τα 3 δις κυβικά μέτρα (3,024 δις έναντι 2,958 δις κυβικά πέρυσι αύξηση 2%). Πάντως τόσο σε επίπεδο τριμήνου όσο και σε επίπεδο έτους η κερδοφορία της ΔΕΠΑ έχει υποχωρήσει (στα 66 εκατ. ευρώ από 83 πέρυσι τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, και στα 17 εκατ. από 20 εκατ. σε επίπεδο τριμήνου) εξέλιξη που αποτυπώνει τον περιορισμό των περιθωρίων της εταιρείας αερίου. 


Πηγή http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου