Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Μ. Παναγιωτάκης: Κύκλοι της ΕΕ επιδιώκουν πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

 
«Κύκλοι εντός της ΕΕ με συμμάχους τους στην Ελλάδα επιδιώκουν την αποτυχία της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Το βλέπουμε να το γράφουν σε διάφορα ευρωπαϊκά πόρταλ αλλά επαγρυπνούμε γι αυτό».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης από την Κοζάνη όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο
για την Επιχειρηματική επανεκκίνηση».
Η δήλωση του κ. Παναγιωτάκη, έγινε με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» το οποίο αναφέρει ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση με τους δανειστές για τον ΑΔΜΗΕ, ενδέχεται να αναστραφεί σε περίπτωση που το κυβερνητικό σχέδιο κριθεί ως μη εφαρμόσιμο από τους συμβούλους Ιδιωτικοποίησης, δηλαδή τις εταιρίες Lazard και ΣΟΛ.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και στη συνέχεια την μεταβίβαση του 20% της εταιρίας σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι Ευρωπαίος διαχειριστής δικτύου, καθώς και την πώληση επιπλέον 29% του μετοχικού κεφαλαίου μέσω Χρηματιστηρίου. Η κυβέρνηση μέσω του σχεδίου αυτού επιδιώκει τη διατήρηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπό δημόσιο έλεγχο, σε αντιδιαστολή με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής οι δανειστές αποδέχθηκαν το κυβερνητικό σχέδιο, υπό την αίρεση της αξιολόγησης του από τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης, αλλά όπως αναφέρεται σαφώς στην έκθεση συμμόρφωσης με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων που συνέταξαν οι θεσμοί, την 1η Δεκεμβρίου 2015, εάν από τη διερεύνηση που θα κάνουν οι σύμβουλοι προκύψει ότι δεν υπάρχουν εφικτές λύσεις για να διασφαλιστούν ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και οι στρατηγικές επενδύσεις της εταιρείας, τότε μοναδική λύση είναι η πώληση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες επενδυτές. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών θα πρέπει να ανακοινωθεί πριν από το τέλος της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εντός του 2016.
Ο κ. Παναγιωτάκης στη δήλωση του σημείωσε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας, με πλήρη αποζημίωση της Επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου