Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

«Ροκανίζει» τον χρόνο η κυβέρνηση για το θέμα της Λάρκο



Χρόνο προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση στο θέμα της Λάρκο. Σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, αλλά και εκπροσώπων της Αντιπροεδρίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, της ΔΕΗ και της διοίκησης της Λάρκο, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα που προέκυψε με την απαίτηση που διατυπώθηκε από την Ε.Ε., στις 10 Φεβρουαρίου, για ανάκτηση των κρατικών
ενισχύσεων σε διάστημα τριών εβδομάδων. Τα ποσά αφορούν σε δάνεια που δόθηκαν με κρατικές εγγυήσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008-2010, τα οποία μαζί με τους τόκους ανέρχονται σε 160 εκατ. ευρώ, καθώς και σε ποσό ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έγινε το 2009 και έχει χαρακτηριστεί, επίσης από την Κομισιόν, «παράνομη κρατική ενίσχυση». Επιπλέον, η Ε.Ε. διερευνά και το κατά πόσον μπορούν να αποτελούν κρατική ενίσχυση τα χρέη της Λάρκο προς τη ΔΕΗ, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε το ελληνικό Δημόσιο να στηρίξει τη διοίκηση της Λάρκο, που από το 2014 έχει προσβάλει την απόφαση της Ε.Ε περί κρατικών ενισχύσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκτιμώντας ότι η υπόθεση είναι μαχητή. Το σκεπτικό αυτής της απόφασης στηρίζεται στο γεγονός ότι από τα τρία δάνεια που έλαβε η επιχείρηση την περίοδο 2008-2010, με κρατικές εγγυήσεις, τα δύο, ύψους 95,5 εκατ. ευρώ, έχουν αποπληρωθεί και έχουν επιστραφεί και οι κρατικές εγγυήσεις, ενώ το τρίτο, που δόθηκε από την Αγροτική Τράπεζα, εξυπηρετείται κανονικά προς την Τράπεζα Πειραιώς, όπου έχει μεταβιβαστεί το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής. Σε ό,τι αφορά στα 45 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχε κατά το μέρος που της αναλογεί και η Εθνική Τράπεζα, η κυβέρνηση φαίνεται να προχωράει έχοντας αποδεχτεί τον κίνδυνο επιβολής προστίμου, το οποίο θεωρεί όμως ότι θα είναι περιορισμένο.

Για το θέμα της τιμής του ρεύματος και των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, φαίνεται επίσης ότι επικράτησε η λογική «ροκανίζουμε» τον χρόνο. Παρά την επείγουσα κατάσταση που διαμορφώνεται με αυτήν τη ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της Λάρκο εκκρεμότητα αλλά και της ΔΕΗ, προς την οποία οι οφειλές προσαυξάνονται με περίπου 5 εκατ. τον μήνα, λύση θα αναζητηθεί μετά την απόφαση της Διαιτησίας, στην οποία έχουν προσφύγει οι δύο εταιρείες για τη ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 1/7/2010 έως 31/12/2013, που αναμένεται μέσα στον Μάρτιο. Μέσα στον Μάιο, τέλος, ολοκληρώνεται το business plan που καταρτίζει αυτή την περίοδο η νέα διοίκηση της Λάρκο, το οποίο δεν περιλαμβάνει στρατηγικό επενδυτή.


πηγή  http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου