Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Πρεμιέρα δημοπρασιών διακοψιμότητας με υπερπροσφορά από 27 βιομηχανίες συν τη ΔΕΗ και … γκρίνιες

 
Δεν επαρκεί η προσφερόμενη από τον ΑΔΜΗΕ ισχύς για υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου καθώς η ζήτηση που εκδηλώθηκε από βιομηχανίες που γράφτηκαν στο μητρώο ήταν εντυπωσιακή, ενώ κάποιες από τις συμμετοχές ήδη προκαλούν … σχόλια. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει ενόψει της ανακοίνωσης από το διαχειριστή της
διενέργειας των δύο πρώτων δημοπρασιών που θα γίνουν για τους δύο τύπους υπηρεσίας, η υπηρεσία μεγαλύτερης διάρκειας και τη βραχυπρόθεσμη (ΥΔΦ1 και ΥΔΦ2).
Την επόμενη Δευτέρα λοιπόν θα γίνουν δύο δημοπρασίες για ισχύ 500+500MW αντίστοιχα. Στη διακοψιμότητα μεγαλύτερης διάρκειας υπάρχει υπερποσφορά κατά 258,1 MW ενώ για τη βραχυπρόθεσμη υπηρεσία τα προσφερόμεναMW υπολείπονται των διαθέσιμων κατά 535,4MW. Και αυτό γιατί για την πρώτη υπηρεσία έχουν εγγραφεί στο μητρώο συνολικά 758,1MW από συνολικά 23 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ για την δεύτερη υπηρεσία τα MW φτάνουν τα 1035,4 από 27 βιομηχανίες.
Μεταξύ των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που έχουν εγγραφεί στο μητρώο για τη διακοψιμότητα περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες βιομηχανίες χάλυβα, τσιμέντου, χαρτιού, κλωστοϋφαντουργίες και υαλουργίες  της χώρας. Έτσι στο μητρώο βρίσκονται τα ονόματα των Τιτάν, ΑΓΕΤ, Χάλυψ από τα Τσιμέντα, Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος, Σοβέλ και Σιδενόρ από τις χαλυβουργίες, Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ, ΣΩΛΚ από τον κλάδο των μετάλλων και ΜΕΛ,Flexopack, Γιούλα, Επίλεκτος, Φιμπράν από άλλους κλάδους.
Μεταξύ των 27 ωστόσο περιλαμβάνονται και 4 ορυχεία της ΔΕΗ, τα οποία έχουν εγγραφεί στο μητρώο για συνολικά 152MW. Μάλιστα το ένα από τα ορυχεία αυτά (Χαραυγή) είναι η 4η μεγαλύτερη εγκατάσταση ως προς την ισχύ, καθώς με 65,5MW το ορυχείο της ΔΕΗ περιλαμβάνεται στις 5 μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και για τους δύο τύπους διακοψιμότητας. Τα τέσσερα ορυχεία της ΔΕΗ είναι η Καρδιά, η Χαραυγή, το Αμύνταιο και η Λιπτολ.
Οι δύο πρώτες δημοπρασίες θα διενεργηθούν τη Δευτέρα, πρώτα η δημοπρασία για την υπηρεσία μακράς διάρκειας και στη συνέχεια η βραχυχρόνια, για την οποία καταγράφεται και η μεγαλύτερη ζήτηση.
Θυμίζουμε ότι η διακοψιμότητα, αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της βιομηχανίας προκειμένου ως υπηρεσία κάλυψης αναγκών του συστήματος να αμβλύνει το ενεργειακό κόστος, αφού προσφέρει ένα επιπλέον έσοδο για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Το μέτρο είχε καταστεί ακόμη πιο επίκαιρο από τις αρχές του έτους, καθώς τερματίστηκε η ισχύς των έκτακτων τιμολογίων της ΔΕΗ που περιλάμβαναν τις γνωστές εκπτώσεις, που ζητήθηκε από τους δανειστές να καταργηθούν. 

Από το  http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου