Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Σε καλό δρόμο η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο για το NOME – Σε δημοπρασίες μέχρι το καλοκαίρι προσβλέπει η αγορά

 
Την πεποίθηση ότι η συμφωνία για τη θεσμοθέτηση των δημοπρασιών τύπου NOME θα επιτευχθεί σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, στο βαθμό βεβαίως που προχωρήσουν και τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης που έχει μπροστά της η χώρα, διατυπώνουν μιλώντας στο energypress, τόσο στελέχη του ΥΠΕΝ όσο και στελέχη της Κομισιόν που εμπλέκονται στις συζητήσεις.
Οι πρώτες (αυτής της φάσης) δια ζώσης επαφές των
στελεχών του ΥΠΕΝ με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, συνεχίστηκε όμως η ανταλλαγή στοιχείων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.  
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αντιμετωπιστεί τα βασικά ζητήματα μεθοδολογίας, ενώ για το κρίσιμο ζήτημα της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών δεν φαίνεται να υπάρχει εμπλοκή, εκτιμάται, δε, ότι θα βρίσκεται λίγα ευρώ κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα η Οριακή Τιμή Συστήματος.
Η διαδικασία δεν αντιμετωπίζει βεβαίως το μείζον και ουσιώδες ζήτημα, δηλαδή το ξεκαθάρισμα των δεδομένων και της μεθόδου που οδηγούν στον υπολογισμό του κόστους της ΔΕΗ, αλλά και στον καθορισμό των δηλούμενων δαπανών της ΔΕΗ που γίνονται ή δεν γίνονται αποδεκτές σε ρυθμιστικό επίπεδο, ως στοιχεία κόστους, με βάση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Αυτό έχει ως συνέπεια, σε καθεστώς οιονεί απελευθερωμένης και ανταγωνιστικής αγοράς, να παραμένει μια «γκρίζα ζώνη» και να μην υπάρχει η απαραίτητη διαφάνεια που θα επέτρεπε σε όλους τους παίχτες (ανταγωνιστές, πελάτες, προμηθευτές κ.λπ.) να έχουν γνώση των δεδομένων με βάση τα οποία θα κινηθεί στο μέλλον η αγορά και να μπορούν να χαράξουν τις μεσομακροπρόθεσμες στρατηγικές τους επιλογές.  
Παρόλα αυτά φαίνεται ότι οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος που έχουν μπεί για τα καλά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, προσβλέπουν στην ταχεία έναρξη των δημοπρασιών τύπου NOME, προσδοκώντας ότι θα χαμηλώσουν το κόστος του ρεύματος που αγοράζουν από την χονδρεμπορική αγορά ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια, διατηρώντας ένα βιώσιμο επίπεδο κέρδους, να δώσουν στους καταναλωτές ελκυστικότερες τιμές πώλησης και να αποσπάσουν μεγαλύτερα μερίδια.
Σύμφωνα με όσα δηλώνουν στο energypress στελέχη των εταιρειών προμήθειας, από το πόση θα είναι η διαφορά στην τιμή του ρεύματος των δημοπρασιών σε σχέση με την Οριακή Τιμή Συστήματος θα εξαρτηθεί το πόσο γρήγορα η αγορά θα μπεί σε τροχιά υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης που έχει αναλάβει η χώρα σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ άμεσα κάτω από το 75% και μέχρι το 2020 κάτω από το 50%.
Σε κάθε περίπτωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα κυλήσουν ομαλά και τα μεγάλα θέματα διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο των δανειστών, φαίνεται ότι το μεταβατικό σύστημα των δημοπρασιών NOME μέχρι το καλοκαίρι θα δοκιμαστεί στην πράξη, στην αρχή με μια σχετικά μικρή ποσότητα ρεύματος (γύρω στα 200 MW) που θα βαίνει αυξανόμενη εάν κριθεί ότι το σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2015 η εικόνα που εμφάνιζε η αγορά της λιανικής ρεύματος, «έδινε» στους εναλλακτικούς παρόχους ένα ποσοστό μόλις πάνω από το 5% της πίτας και στη ΔΕΗ το υπόλοιπο 95%.

Πηγή  http://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου